9 februari 2019 door Jasper in 'Skitechniek'' | 0 Reactie(s)

Een veelgemaakte fout tijdens het skiën is dat het gewicht te ver naar de achterkant van de ski’s wordt verplaatst. Dit komt doordat er te veel achterover geleund wordt. Om de ski’s goed te kunnen controleren wil je het gewicht verspreiden over je hele voetzool. Hiervoor moeten enkels, knieën en heupen licht gebogen worden. Door achterover te leunen lijk je relaxed te skiën, maar in werkelijkheid heb je minder controle over je ski's en dus over je snelheid en bochten. In deze video geef ik je twee simpele oefeningen die het achterover leunen helpen te voorkomen.

Tip 1: enkels buigen

Er zijn twee veel voorkomende redenen waarom er achterover geleund wordt tijdens het skiën. De eerste is dat mensen niet gewend zijn om in hun skischoenen de enkels te buigen. Worden alleen de knieën gebogen, dan kom je in een 'zithouding', en dus achterop je ski’s. Ga thuis eens met je skischoenen aan voor de spiegel staan en probeer je knieën boven je tenen te krijgen. Dat lukt alleen wanneer je in je skischoenen ook je enkels buigt. Bekijk hier de video over een juiste basishouding >

Tip 2: leun altijd richting het dal

De tweede reden dat er achterover geleund wordt is angst. Angst is een ongrijpbaar probleem, maar is zeker op te lossen. Het ontstaan van angst heeft vaak te maken met het gevoel van controle dat ontbreekt. Ons verstand laat ons in dat geval onbewust de meest veilige kant kiezen. Omdat de berg dichterbij is dan het dal, gaan we leunen in die richting. Echter is het bij het skiën zo dat we voor een optimale controle juist richting het dal willen leunen. Zelf de angst voor het skiën verminderen doe je door op makkelijke pistes te skiën. Nog beter is het om een dag privéles te boeken, zodat een leraar je kan wijzen op je techniek. Je zult merken dat je met een goede techniek niet meer bang hoeft te zijn om de berg af te glijden.

Achterover leunen

Door alleen de knieën te buigen, leun je achterover en heb je geen optimale controle over je ski's

Centrale houding

Een centrale houding bereik je door je enkels, knieën en heupen te buigen

Jasper heeft jaren gewerkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van (ski)centrum Outdoor Valley vlakbij Rotterdam.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen