Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: rotatie voorkomen (video)

Het meest voorkomende probleem tijdens het skiën is rotatie, oftewel te ver 'door draaien' met het bovenlichaam. Hierbij verliest de skiër de druk op de dalski waardoor er minder controle is. Het sturen kost meer kracht en het controleren van de snelheid wordt moeilijker.

Wat is rotatie?

Tijdens het skiën willen we het gewicht in de stuurfase voor het grootste deel op de dalski hebben. Dit doen we onder andere door het bovenlichaam richting het dal te houden. Bij rotatie draait het bovenlichaam met de bocht mee. Beide schouders draaien naar de berg toe waardoor er geen sprake meer is van een goede skihouding en een optimale controle over de ski’s.

Rotatie

Rotatie: het bovenlichaam draait naar de berg toe, waardoor de druk op de dalski afneemt

Geen druk op de dalski

Doordat het bovenlichaam naar de berg toe roteert wordt het gewicht naar de bergski verplaatst. Het resultaat is dat er te weinig druk op de dalski overblijft. Het sturen kost meer kracht, de bocht wordt minder rond geskied en we verliezen de controle over onze snelheid.

Een goede skihouding

Voor een optimale controle over je ski's en een krachtbesparende beweging willen we ons bovenlichaam tijdens het skiën dal-open houden. Dat betekent dat je bergschouder iets voor je dalschouder blijft. Door je bovenlichaam naar voren en opzij richting het dal te buigen komt je gewicht voor het grootste deel boven de dalski.

Een goede skihouding

Bij een goede skihouding blijven de schouders dalgericht

Veel mensen skiën met rotatie. Merk jij zelf ook dat je tijdens het skiën de druk op je dalski verliest en dat je met veel kracht naar beneden glijdt? Ik help je er graag mee bij de skischool in Gerlos.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.