Skip to navigation Skip to main content

11 herinneringen aan hoe wintersport vroeger was

8498 - 11 herinneringen aan hoe wintersport vroeger was (1)

Wintersport, we doen het al jaren. Wanneer het precies begonnen is, is niet helemaal duidelijk, maar wat we wel weten is dat de oudste ski die gevonden is, al ruim 4500 jaar oud is. Door de jaren heen is er ontzettend veel veranderd. De techniek gaat met sprongen vooruit en dat merken we niet alleen aan het materiaal, maar ook aan de faciliteiten. Steeds sneller de berg op en steeds beter de berg af. Daarom is het fijn om af en toe even stil te staan bij vroeger. Welke herinneringen heb jij aan hoe wintersport vroeger was?

#1. Een fluoriserend skipak

Open een oud wintersport fotoboek van je ouders en je ziet ze meteen. Van die typische jaren ’70 / ’80 ski outfits. Van fleecevesten met rare patroontjes, tot fluoriserende kleurtjes en heftige prints die in de meeste gevallen totaal niet bij elkaar passen.

8498 -  (3)

#2. Gammele tweepersoons-stoeltjesliften

Ze zijn er nog wel, maar ze worden gelukkig in steeds meer skigebieden vervangen voor moderne, meerpersoons-stoeltjesliften. Geen koude kont meer, maar een heerlijke verwarmde zitting. Sneeuwt het? Dan doe je gewoon lekker de kap naar beneden. Liften worden steeds comfortabeler!

#3. Houten ski’s en skistokken

Vroeger werden ski’s en skistokken gemaakt van hout. Bij de ski’s zijn daar in de loop der jaren een aantal extra materialen aan toegevoegd en de skistok wordt tegenwoordig vooral van aluminium en carbon gemaakt. Alleen in hotels of herbergen kom je ze nog tegen, maar dan vooral als decoratie.

#4. Je skipas aan een trektouwtje

Kun jij het je nog herinneren? Je kocht je skipas en die maakte je vast aan een clipje met trektouwtje (ook wel yoyo genoemd). Vervolgens bevestigde je het systeem aan je jas en kon je bij de skilift het kaartje uittrekken en in het gleufje doen om in te checken. Nu zit de skipas veilig opgeborgen in het vakje van je ski-jas en hoef je geen ingewikkelde capriolen meer uit te halen, tenzij je een andere jas aantrekt en vergeet dat de skipas nog in die andere zit...

8498 -  (4)

#5. Een puntmuts tot op je kont

Vroeger, in het mutsentijdperk, was het ontzettend hip om een lange puntmuts te dragen. Gebreid of van fleece en het liefst met een lengte tot op je kont. Gelukkig is deze modetrend niet blijven hangen!

#6. Skiën met muts of haarband

Skiën met muts of haarband. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar als je erover nadenkt, dan is de introductie van de helm nog helemaal niet zo lang geleden. In het begin werd je gek aangekeken als je een helm op had, nu is dat totaal het tegenovergestelde. Veilig, lekker warm en geen drukpunten meer van je bril.

#7. Gletscherbril

Als het mooi weer is, dan is het fijn om lekker met zonnebril te skiën. Er zijn tegenwoordig allerlei technische skizonnebrillen die ervoor zorgen dat er tijdens het skiën geen wind in je ogen waait. Uiteraard had men daar vroeger ook iets op bedacht: leren klepjes aan de zijkant en bij de neus, waardoor de bril een soort pilotenlook kreeg. Ook leuk zijn de grote zwarte skibrillen die je over je eigen bril kon dragen. Heel af en toe zie je nog een opaatje of omaatje met zo’n bril op de piste verschijnen.

8498 -  (5)

#8. Lange puntige latten

Voordat de carveski in 1993 om de hoek kwam kijken, skiede iedereen met lange, puntige latten. Vaak wel een meter of twee lang en een stuk minder wendbaar dan de huidige ski's. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten ski's en is er voor ieder type skiër wel een ski die bij hem of haar past.

#9. De strakke Rennhose met Gamaschen

Gamaschen werden vroeger gebruikt om de sneeuw buiten de schoenen te houden. Je kon ze los kopen, maar ze zaten ook standaard aan sommige skipakken vast. De Rennhose met Gamaschen werd gemaakt van neopreen en zat ontzettend strak. De broek had bretels en kwam tot net onder de borst. Niet bepaald charmant en zeker niet bij de mannen ;-).

#10. De achterinstap-skischoen

Door de uitvinding van de achterinstap-skischoen werd Salomon in één klap hartstikke populair in de wintersportwereld. Bij de achterinstap-skischoen maak je de achterkant van de schoen los en stap je er gemakkelijk in. Om die reden zijn deze skischoenen ook vandaag de dag nog erg geliefd. Sterker nog, de schoen maakt zelfs een comeback, want ze worden onder andere door Atomic en Nordica gewoon weer op de markt gebracht.

#11. De komst van het snowboard

Ergens in de jaren '60 kwam het snowboard om de hoek kijken. Tot die tijd skiede men altijd met twee latten, maar vanaf dat moment werd het ook mogelijk om op één plank de berg af te glijden. Wat een fantastische uitvinding!

Hoeveel punten herinner jij je nog? Of heb je nog aanvullingen? Laat het ons weten in een reactie!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.