19 februari 2017 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Gerlos vs. Westendorf

Zowel Gerlos als Westendorf hebben beide hun vaste schare fans: liefhebbers die al járen naar hun favoriete dorp in Oostenrijk gaan. Voor de één is Westendorf ‘by far the best’, terwijl de ander zweert bij Gerlos. Maar er zijn ook wintersporters die graag afwisselen, of niet weten welke van beide dorpen ze nou moeten kiezen. Voor hen is dit artikel. Het kan je (wellicht) een handje helpen in je keuze. En staat voor jou de voorkeur voor Gerlos of Westendorf al jaren vast, dan ben ik benieuwd of je het eens bent met de score van jouw dorp. Gerlos vs. Westendorf, let’s go!

Appels met peren vergelijken?

Twee razend populaire wintersportdorpen met elkaar vergelijken, kan dat? Ik ga het gewoon proberen. Laat er geen misverstand over bestaan: Gerlos vergelijken met Westendorf is net zoiets als appels met peren vergelijken en ieder dorp heeft zo zijn eigen voordelen. Of ik ook een persoonlijke voorkeur heb? Nee, ik ben geen groot fan van de één of de ander, heb beide dorpen bezocht en daarom heb ik dus echt geprobeerd het zo objectief mogelijk te benaderen.

Skigebied: 1 - 0

Gerlos (Zillertal Arena) Westendorf (SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental)
Pistes: 143 km Pistes: 284 km
Max. hoogte: 2505 m Max. hoogte: 1957 m
Langste afdaling: 10 km (dalafdaling Zell am Ziller) Langste afdaling: 7,3 km (dalafdaling Hohe Salve - Söll)
Seizoen: 3 december – 23 april Seizoen: 8 december – 2 april

Ondanks dat je vanuit Westendorf toegang hebt tot meer pistekilometers, wint hier Gerlos. Dit komt met name door de hoogte van het skigebied Zillertal Arena, waardoor het seizoen hier langer is en de sneeuw (op hoogte) vaak beter. In beide skigebieden kun je geweldige dagtochten maken, dus wat dat betreft zijn ze (behoorlijk) gelijk. Alhoewel ik de berghutten in de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental wel weer knusser vind. Close call!

Zillertal Arena

De Zillertal Arena is hoger dan de SkiWelt: een langer seizoen en sneeuwzeker

Familievriendelijk: 1 – 1

Gerlos Westendorf
Kinderweide in het dorp: Kinderweide in het dorp:
Nederlandse skiles: Nederlandse skiles:
Kindercrêche: Kindercrêche:
Mascottes: FUNty en Billy Mascottes: Bobo en Hupsy

Eerlijk is eerlijk: beide bestemmingen hebben hun zaakjes goed voor elkaar als het gaat om faciliteiten voor families met (kleine) kinderen, dus het ligt ook hier heel dicht bij elkaar. De enthousiaste mascotte’s doen hun uiterste best om de kleine skiërs aan te moedigen tijdens het maken van de eerste bochten. Toch wint hier Westendorf: het kinderland in het dorp is groter dan die van Gerlos en bovendien is de ligging net even wat mooier.

Kinderland Westendorf

Het kinderland in het centrum van Westendorf

Après-ski & events: 2 – 1

Gerlos Westendorf
Bier bestellen in het Nederlands: Bier bestellen in het Nederlands:
Hotspot piste: Seppi’s Hotspot piste: Gerlos het dan toch wint? Zij hebben een snackbus voor de

De après-ski tempel van Gerlos: Cin Cin

Sfeer: 2 – 2

Gerlos Westendorf
Ligging aan een doorgaande weg: Ligging aan een doorgaande weg:
Hoogbouw: Hoogbouw:
Bebouwing: voornamelijk chalets Bebouwing: voornamelijk chalets
Riviertje: Riviertje:

Persoonlijk vind ik Westendorf hier toch wel een duidelijke winnaar. Het is een super sfeervol dorpje met een mooie kerk en knusse bebouwing. Gerlos is voornamelijk gebouwd langs een (drukke) hoofdweg, waardoor het dorp qua sfeer duidelijk onder doet aan Westendorf.

Verse sneeuw in Westendorf

Met verse sneeuw is Westendorf nog sfeervoller

Naast het skiën: 2 - 3

Gerlos Westendorf
Langlaufen: 16 km loipes Langlaufen: 25 km loipes
Winterwandelen: 30 km routes Winterwandelen: 30 km routes
Rodelbaan: 7 km Rodelbaan: 7,5 km
IJsbaan: IJsbaan:

In beide dorpen is er naast skiën en snowboarden ook van alles te beleven. Liefhebbers van een winterwandeling of langlauftocht kunnen in beide plaatsen terecht. Ook kun je zowel in Gerlos als in Westendorf op een slee van de berg tijdens een gezellige Westendorf deze laatste categorie.

Rodelen op de Gerlostein

Rodelen op de Gerlosstein

De einduitslag 2-3, maar eigenlijk gelijk spel...

Eigenlijk is de conclusie dat de dorpen heel dicht bij elkaar liggen op alle fronten, maar uiteindelijk heeft het dorp dat tevens beschikt over de meeste pistekilometers deze strijd gewonnen: Westendorf. Feit is en blijft dat zowel Gerlos als Westendorf jaarlijks overspoeld worden door Nederlanders en dat is niet voor niks: de skigebieden zijn top, de après-ski is er oergezellig, de skilessen volg je er in je eigen taal en de dorpen zijn prima betaalbaar. En om een ijsbaan nou de doorslag te laten geven? Ik zeg: gelijk spel!

Gerlos vs. Westendorf: wie zou er volgens jou moeten winnen?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen