2 januari 2019 door Florien in 'Algemeen''

Wintersport draait natuurlijk niet alleen om de lekkerste alcoholische versnaperingen. Een borreltje op z’n tijd is prima, maar niet de hele dag door. Naast bekende drankjes, zoals Fanta en Sprite, hebben de meeste Alpenlanden ook hun eigen varianten. Heerlijk als dorstlesser na een fanatieke ochtend op de latten, maar ook perfect tegen de kater. Benieuwd welke drankjes nou echt lekker zijn? Lees dan snel verder!

#1. Almdudler

Het heeft lang moeten duren, maar sinds een aantal jaren heeft Almdudler ook eindelijk de Nederlandse supermarkten weten te bereiken. Op de piste zit dit kruidige Alpendrankje in het karakteriserende glazen flesje en het is altijd weer een feestje als de eerste voor je neus komt te staan. Een leuk weetje: de naam is afgeleid van Alm Dudeln. Dit betekent jodelen op de berg.

Almdudler

#2. Skiwasser

Skiwasser is één van de lekkerste alcoholvrije drankjes uit de Alpen. Verfrissend en vooral dorstlessend. Niet alleen perfect na een fanatieke dag op de pistes, maar ook na een wilde avond in de après-ski. Oorspronkelijk bestaat dit drankje uit citroensap, frambozensiroop en mineraalwater, maar daar zijn inmiddels veel variaties op te vinden.

#3. Heiße choco mit Sahne

Om een uur of 11 is het tijd voor een korte pauze. Even de benen laten rusten en bijkomen van de eerste paar uur op de latten. Het perfecte drankje voor deze gelegenheid is een Heiße Choco mit Sahne. Nog beter in combinatie met een Apfelstrudel met vanillesaus. Leuk om te weten: in Italië is de chocolademelk vaak wat dikker én dat is zo lekker!

Heiße choco mit sahne

#4. Holundersaft

Nee we hebben het hier niet over een drankje dat vernoemd is naar een bekende Hollander, maar wel over een heerlijk sapje. Holundersaft wordt namelijk gemaakt van vlierbloesem en is gewoon een lekker vruchtensapje. Leuk om te weten: dit is één van de ingrediënten van een glas Hugo.

#5. Apfelschorle

Appelsap met spa rood. Klinkt als een bijzondere combinatie… Toch is ook dit drankje een perfecte dorstlesser. Niet zo zuur of zoet als appelsap, maar wel lekker fris.

#6. Coca Cola met veel ijs

Na een avond flink feesten of een fanatieke ochtend skiën, is een koud colaatje meer dan welkom. En ook al ben je op wintersport, ook hier smaakt Coca Cola het lekkerst met veel ijs!

Coca Cola

#7. Thee

Thee klinkt misschien saai, maar ook dit warme drankje smaakt in het buitenland heel anders dan thuis. Je bent fan of je bent het niet, maar een echt typisch Duits/Oostenrijks vruchtentheetje is op z’n tijd best lekker. Rood of roze van kleur en vaak een beetje zurig van smaak. Lekker warm en goed tegen de dorst.

#8. Spezi

Spezi is een mierzoet drankje dat in Oostenrijk, Italië en Duitsland verkrijgbaar is. Spezi is vooral geliefd bij kinderen en wekt nostalgische gevoelens op bij veel volwassenen. Na één glas stuiter je dankzij de grote hoeveelheid suiker, de rest van de dag de piste af. Je kunt het ook zelf maken door cola met sinas te mixen.

#9. Koffie, cappuccino of een latte macchiato

Tijdens een vakantie in Italië is een perfect kopje koffie tijdens de pauze een echt geluksmomentje. Uiteraard bestel je geen cappuccino of macchiato meer na 11.00 uur ’s ochtends, want ook al serveren ze die wel, het is not done in de Italiaanse koffiecultuur.

latte macchiato

Wat is jouw favoriete drankje in de Alpen?

Ook lekker:

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.