Skip to navigation Skip to main content

48 uur in hotspot Sölden; 8 dingen die je zeker moet doen

Stel, het is je eerste keer in Sölden en je hebt maar 48 uur om deze hotspot te verkennen. Wat moet je zeker doen/zien/proeven om een goeie eerste indruk te krijgen van dit zeer veelzijdige skigebied? Een paar weken geleden was ik 'r, 48 fijne uurtjes lang. Het inspireerde me tot het maken van deze checklist met 8 dingen die je volgens mij zeker moet doen!



#1. Neem de Gaislachkogl lift helemaal tot aan de top op 3.048 meter hoogte

Je bent natuurlijk in de eerste plaats in Sölden om te genieten van wintersport. Dus, het eerste wat je doet is: trek je skipak aan, grijp je gear en ga direct naar de Gaislachkogl lift. Deze brengt je in 12 minuten naar de top op 3.048 meter hoogte. Het landschap op weg naar boven is prachtig en meteen een mooie 'meet and greet' met het skigebied van Sölden. De Gaislachkogl maakt onderdeel uit van de BIG 3 Rallye, een skitocht door het skigebied van Sölden.

Sölden: 5 tips voor je wintersport (video) >

#2. Geniet van het prachtige uitzicht over de Ötztaler bergen

Adembenemend ... dat is het enige woord dat de lading dekt, als je eenmaal boven bent. Bergtoppen van 3 verschillende landen, bedekt met een dikke laag van de witste sneeuw. Pure eye candy! En het goede nieuws is ... je hoeft niet meteen aan de afdaling te beginnen. Het übercoole Ice Q restaurant ligt op dit hoogste punt en is er om de fijnste drankjes en gerechten serveren, terwijl jij nog wat langer geniet van het unieke uitzicht. En mocht deze futuristische spot je bekend voorkomen, dat kan heel goed! Dit restaurant was één van de hotspots in Spectre. En ja, James Bond himself heeft dus van precies hetzelfde uitzicht genoten. Best cool, toch?

#3. Ski de perfect geprepareerde en eindeloze pistes

De lange afdalingen vanaf de Gaislach naar beneden voelen alsof er geen eind aan komt, echte pistetips! Heerlijk. Brede, lange pistes, niet al te moeilijk (vooral rood) en verder naar beneden mooie paden tussen de bomen. Zo gevarieerd, echt super. Ik moest wel hard werken om overeind te blijven. Ik had op de top een lekker glaasje gedronken en daardoor stond ik een beetje wankel. Gelukkig kwamen we halverwege langs een leuke tent, waar ik maar al te graag even wilde stoppen om de benen te ontspannen en een hapje te eten. Binnen enkele jaren wordt het skigebied van Sölden wellicht nog groter, door een verbinding met de Pitztaler Gletscher .

#4. Maak kennis met Alex en zijn verrukkelijke pulled pork burger

Bij s'Stable Schirmbar - op je weg naar beneden - moet je dus echt even een stop maken. Ik durf te stellen dat het één van de gezelligste Schirmbars is, op de pistes van Sölden. Eigenaar Alex en zijn team serveren de beste 'smokey pulled pork burgers' en de spareribs - besprenkeld met appelsap om ze zo heerlijk sweet/ sour te maken - (zoals de chef-kok vol trots aan me vertelde :)) zijn ook niet te versmaden. Geniet ervan hoe de Longhorn Texas Grill zijn werk doet om jouw burger of ribs zo smakelijk te bereiden. De Schnapps vloeit er overigens ook rijkelijk, dus Oostenrijkse Gemütlichkeit is bij Alex zeker gegarandeerd!

#5. Feest bij Schirm Bar

Sölden staat bekend om zijn gevarieerde après-ski. Als je in bent voor een goed feestje, kan je hier zeker je hart helemaal ophalen! Mijn favoriete spot is Schirm Bar. Waarom? Hier hoor je het echte werk, de liedjes die je in die typische, Oostenrijkse après-ski stemming brengen. Ze draaien vooral de Duitse 'Schlagers' en dat is precies waar ik zo dol op ben. Het kan er erg druk en warm zijn, maar eenmaal binnen, maakt dat helemaal niets meer uit. Ik weet zeker dat je het te gek zal vinden!

#6. Maak een wandeling door het dorp en neem een kijkje in de vele winkels

Sölden staat naast feesten, ook bekend om het grote aantal winkels; het dorp met de meeste sport- en luxe modewinkels in de Alpen. Natuurlijk heb je alles mee van huis wat je nodig hebt, maar het is altijd leuk - vooral voor ons meisjes - om even te shoppen. Je bent niet voor niets in de Alpen, dus als je ergens de laatste trends en merken kunt spotten is het hier. Ik móest even bij Mode Szenario naar binnen. De coolste items en gave merken hangen hier in de schappen. Uiteraard is het me toch nog gelukt iets te scoren dat nog niet in mijn koffer zat...

#7. Geniet van een traditionele, Oostenrijkse lunch

Een erg leuke plek voor een traditionele, Oostenrijkse lunch is het Wirtshaus. Hier wordt aan tafel geserveerd en daar hou ik van. Er is ook een selfservice restaurant, maar kies je deze, dan blijf je echt in die gemütliche sfeer. Het is trouwens ook tof dat je niet persé hoeft te skiën om hier te komen. Het Wirtshaus ligt bij het bergstation van de Giggijochbahn en is dus ook gemakkelijk te bereiken voor voetgangers.

#8. Drink een glas van de zeldzame PINO 3000

Mocht je een wijnliefhebber zijn, dan is dit waarschijnlijk dé must-do van de lijst. Maar ook als je niet zo into wijn bent, is dit leuk, want het gaat over een rode wijn met een uniek verhaal. Drie top wijnmakers uit drie landen - Oostenrijk, Zuid-Tirol en Duitsland - hebben er gezamenlijk eentje gemaakt, gebaseerd op het idee en de droom van mevrouw Angelika Falkner. Ze is de eigenaar van Hotel Das Central in het dorp. In de bar van dit hotel en boven in het Ice Q restaurant, dat zijn de enige 2 plekken op aarde!!, waar je deze wijn kan bestellen en proberen.

PINO 3000

Het gaat om de PINO 3000. Deze pinot noir wordt gerijpt op 3.048m. boven de zeespiegel op de Gaislachkogl, in de wijnkelder van Ice Q, in speciale eiken vaten. De rijping duurt iets langer, dit komt door de constante koele temperaturen op grote hoogte. De wijn krijgt een aanzienlijk fruitiger karakter, door het veranderende zuurstofgehalte en de lage luchtdruk. Ik heb 'm mogen proeven en vond m zo lekker dat ik nog een flesje voor thuis heb gekocht. Probeer een glaasje, het is toch een uniek verhaal om te vertellen als je weer thuis ben, nietwaar?

Zeker niet de laatste keer

Het is voor mij glashelder dat deze eerste keer in Sölden, zeker niet mijn laatste keer zal zijn. Het gevarieerde skigebied, de vele mogelijkheden - ook als je even iets anders wil dan skiën - de après ski, de gezellige sfeer....deze Tiroolse hotspot heeft het allemaal!

Lees meer over mijn liefde voor Oostenrijk en het heerlijke bergleven op Ludwigs.nl >

165 - Winter - Leonie

Over Leonie

Leonie reist zo vaak als ze kan naar Oostenrijk. Naar Hinterglemm met haar gezin, naar Serfaus met vriendinnen of feestvieren tijdens de seizoensluiting in Ischgl; Leonie geniet van elke trip met volle teugen.