Skip to navigation Skip to main content

5 to-do’s op wintersport als je even niet wilt skiën

Als wintersportliefhebber weet je dit natuurlijk al lang: op wintersport kun je veel meer doen dan alleen skiën of snowboarden. Kom je zelf niet verder dan après-skiën of ’s avonds een gezelschapsspel spelen? Dan moet je vooral even verder lezen, want wij hebben een mooie lijst met activiteiten die je kunt doen naast skiën en snowboarden. Soms heb je gewoon zin in iets anders, heb je last van een typische wintersportpijn of is het weer niet ideaal. Wat kun je dan doen? Alle 5 de activiteiten hebben te maken met snelheid, iets waar jij als wintersportliefhebber wel van houdt, toch?

#1. Rodelen

Rodelen is wel de bekendste activiteit naast skiën en snowboarden. Vooral in Oostenrijk is men dol op rodelen! Heel simpel gezegd ga je met rodelen op een sleetje de berg af, over een speciale rodelbaan. Je stuurt door aan het touw te trekken en remmen doe je door je voeten in de sneeuw te zetten. Rodelen klinkt onschuldig, maar het kan er zeker hard aan toe gaan, want als je niet goed remt kan je sleetje behoorlijke snelheden halen. Draag tijdens het rodelen je skihelm dan ook zeker, en een skibril kan voorkomen dat er sneeuw in je ogen komt.

#2. Hondensleeën

Dit is het typische beeld dat je hebt van Scandinavië; iemand die achter een roedel Husky's vooruit wordt getrokken op een slee. Hoewel deze vorm van transport wat verdreven is door de sneeuwscooter, wordt hondensleeën nog wel als activiteit gedaan. En zo'n hondenslee gaat nog behoorlijk hard! In de Alpen kun je op verschillende plaatsen op pad met hondensleeën, bijvoorbeeld in L'Alpe d'Huez of Brandnertal.

© Wikimedia Commons

#3. Ski joëring

In Scandinavië en Noord-Amerika is ski joëring wat populairder dan in Europa, dus het kan zijn dat je deze activiteit niet kent. Bij ski joëring laat de skiër zich voorttrekken door een paard, hond of motorvoertuig (meestal is het een paard). Je kunt rustige tochten maken door het sneeuwlandschap, of op zoek gaan naar wat meer actie en een race houden. Dat laatste is wel voor de wat meer gevorderde skiër. Als je ski joëring zelf eens wilt proberen raden we je aan naar de Frans Alpen te gaan, vooral in Les Portes du Soleil is het aanbod groot.

#4. Paragliding

Bij mooi weer zie je ze vaak tussen de bergen door zweven: paragliders. Paragliding houdt in dat je met een grote parachute de berg af rent tot je parachute wind vangt. Je vliegt dan zo de lucht in. Het stijgen en dalen kan nogal tumultueus zijn, maar zodra je in de lucht bent is paragliding heel rustgevend. Je hebt prachtig uitzicht op de omgeving waar je normaal gesproken in skiet. In veel skigebieden wordt deze activiteit aangeboden, dus lijkt het je wat, ga dan eens op zoek naar een betrouwbare partij die tandemsprongen doet.

© Pixabay

#5. Flying Fox/Fantasticable

Hoewel er feitelijk gezien weinig kan gebeuren, is dit wel wat meer voor de echte waaghalzen! Je hangt of zit namelijk in een tuig aan een kabel en sjeest met 100km per uur van de berg af, alsof je vliegt! Tijdens je vlucht –als je durft te kijken– heb je een super mooi uitzicht over de vallei. De prijzen liggen meestal tussen de € 25,- en de € 40,- per persoon en je kunt ook samen met iemand gaan. Aan het eind van je vlucht klik je je ski’s weer aan en ski je zo verder naar beneden. In onder meer Val Thorens, Châtel, Leogang en Ischgl kun je dit doen!

Wat is jouw favoriete activiteit naast skiën en snowboarden? Laat een reactie achter!

188 - Winter - Marije

Over Marije

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten. Een ‘to do’ op haar wintersport bucket list is Le Mur Suisse.