20 december 2016 door Marije in 'Algemeen''

Wat is ski joëring?

Bij ski joëring laat de skiër zich vooruit trekken door een paard. Ook een hond of een motorvoertuig worden soms gebruikt bij ski joëring. Officieel wordt de skiër met een band om de taille aan het paard vastgemaakt, maar degenen die het voor de lol doen, houden zich vast aan een touw of balk die achter het paard hangt. Van oorsprong komt ski joëring uit Scandinavië, het Noorse woord Skikjøring betekent dan ook skiën. Gelukkig kun je ski joëring al een tijdje niet meer alleen maar in Noorwegen doen, in onder andere Noord-Amerika en Frankrijk worden regelmatig ski joëring wedstrijden gehouden.

World Skijoring Championships

Skiën, snowboarden, racen op bigfoots; op de één of andere manier hebben veel activiteiten in de sneeuw te maken met snelheid. En geef toe, er is niets lekkerder dan met hoge vaart van de berg af te sjezen. Bij ski joëring kan de snelheid ook aardig oplopen! De wereldkampioenschappen ski joëring worden elk jaar gehouden in Montana bij de World Skijoring Championships, als onderdeel van het Whitefish Winter Carnival. De skiërs hebben dan korte ski’s en er wordt gebruik gemaakt van ongeveer hetzelfde materiaal als bij waterskiën.

Ski joëring in de Alpen

Ook in de Alpen zijn er een aantal plekken waar je deze gave wintersport kunt beoefenen. Misschien heb je zelf al wel eens op je ski’s gehangen achter een paard, om van de ene lift naar de andere te komen. Het leuke aan ski joëring is, is dat je een fijne rustige tocht kunt maken, maar ook echt voor de kick een race kunt doen. Omdat het qua skiën niet veel techniek vereist, is ski joëring ook erg geschikt voor beginners. Ook hoef je niet te kunnen paardrijden.
Wil je zelf eens gaan ski joëren? Dat kan! Vooral in de Franse Alpen zijn er veel plekken te vinden waar je kunt ski joëring, zoals in Les Portes du Soleil. Daar wordt ski joëring aangeboden in Avoriaz, Morzine, Les Gets, Châtel, Abondance, Abondance, Montriond, Morgins en Champéry.

Heb jij wel eens aan ski joëring gedaan? Laat een reactie achter!

© aclef31

© aclef31

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten (kaas!). Een ‘to do’ op haar wintersport bucketlist is Le Mur Suisse.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen