Skip to navigation Skip to main content

10 ongeschreven regels op de piste

Uitzicht Skigebied Zwitserland
© Spalder Media Group

Iedere wintersporter weet dat er op wintersport bepaalde ongeschreven regels gelden. Sommige dingen kun je gewoon echt niet maken of doen. Ook in de skigebieden gelden er sociale regels en een etiquette. Deze guidelines zijn universeel en gelden voor iedereen die naar beneden skiet, snowboardt of rodelt. Wanneer iedereen zich, naast de 10 FIS pisteregels, aan deze 10 regels zou houden, gaat het er een stuk gestructureerder aan toe op de piste. Lees dit blog goed door, stuur ‘m door naar je wintersportvrienden en werk mee aan een betere sfeer in de skigebieden!

1. Niet stilstaan direct na de lift

Niets zo vervelend als wintersporters die stil gaan staan bij het verlaten van de lift. Met name bij stoeltjesliften zorgt dit vaak voor hachelijke situaties. De mensen die net uit de lift komen moeten immers kiezen om links of rechts langs de groep te skiën. Verlaat de heuvel aan het einde van de lift en wacht iets verderop op je gezelschap.

Stilstaan bij uitstappen skilift
© Spalder Media Group

2. Niet stoppen midden op de piste

Stoppen midden op de piste, door veel wintersporters wordt deze fout nog altijd begaan. Zoek wanneer je wilt pauzeren of wachten altijd een plekje aan de rand van de piste op. Stilstaan na een heuvel is ook zeer onverstandig. Wintersporters die van de piste naar beneden komen, zien jou op de manier pas laat staan.

3. Zonder controle naar beneden skiën

Zonder controle in volle vaart van een piste af skiën is niet cool. Pas op drukke pistes je snelheid aan om andere mensen en jezelf niet in gevaar te brengen. Gaan je ski’s er met jou vandoor, dan is het verstandig om nog een paar lesjes te nemen. Tips snelheid controleren ›

4. Geen rekening houden met de groep

Wanneer je met een (groep) aan het skiën bent, is het wel zo gezellig om de boel bij elkaar te houden. Hoewel er bovenaan de lift vaak wordt afgesproken welke piste er wordt gepakt, is het toch verstandig om bij ieder kruispunt even te kijken of de groep nog compleet is.

5. De beugel van de stoeltjeslift zomaar dichtgooien

Check wanneer iedereen in de stoeltjeslift is gestapt even of iedereen goed zit en door heeft dat de beugel naar beneden gaat. Ondanks dat de meeste wintersporters wel een skihelm dragen, is het behoorlijk vervelend om die beugel tegen je achterhoofd te krijgen. Bij het verlaten van de lift geldt hetzelfde principe.

6. Niet een hele tafel in beslag nemen

Rond de lunch is het spitsuur in de bergrestaurants en zijn de zitplekken schaars. Wees zo aardig om niet met twee personen een hele tafel in beslag te nemen. Je skihelm, skibril en skihandschoenen hebben echt geen eigen plek nodig.

Gamsalm Ehrwald

7. Geen muziek luisteren in de lift

Je hoeft echt niet altijd een praatje met vreemden te maken in de stoeltjeslift. Maar naar muziek gaan luisteren, of nog erger, de muziek door boxen laten schallen is een no-go. In de skilift wil je gewoon van het uitzicht, de rust en de natuur genieten. Of kennismaken met andere wintersporters!

8. Gooi geen afval uit de lift

Per ongeluk, dan wel expres, zorg gewoon dat het je nooit overkomt. Wanneer de sneeuw in de zomer wegsmelt komen er kilo’s aan afval tevoorschijn onder de liften. Van mobiele telefoons tot sigarettenpeuken en handschoenen. Wacht met een slokje drinken tot bovenaan de lift en wacht met een sigaret tot in het bergrestaurant.

9. Niet voordringen bij de skilift

Niets is zo vervelend als wintersporters die voordringen bij de lift. Net even je skistok voor iemands ski zetten, wachten voor het poortje op vrienden of in volle vaart de rij in skiën, doe het gewoon niet! We moeten allemaal naar boven en als iedereen netjes aansluit en de lift vult gaat het allemaal een stuk sneller!

Rij skilift druk

10. Bega geen modeblunder

We hebben in de loop der jaren heel wat foute kledingtrends op de piste op de piste voorbij zien komen. Van dierenpak tot mutsen met een baard, sommige dingen kunnen gewoon echt niet. Ga bijvoorbeeld niet in je spijkerbroek skiën en sla ook die overdreven grote dierenpakken over. Alleen voor het foute jaren ’80 skipak wordt een uitzondering gemaakt.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.