Skip to navigation Skip to main content

10 redenen waarom wintersport in Frankrijk het beste ooit is

Les Portes Du Soleil Kinderland

Een wintersport in Frankrijk is heerlijk om heel veel redenen. In het land van wijn, stokbrood en croissants kun je heerlijk skiën. Je vindt er een aantal van de grootste skigebieden ter wereld, maar ook kleine parels. Voor minder ervaren skiërs is het fijn dat er in de Franse skigebieden groene pistes aanwezig zijn. In dit log 10 redenen waarom wintersport in Frankrijk het beste ooit is.

1. De reusachtige skigebieden

In Frankrijk halen ze bij 100 km piste hun schouders op. Hier tellen skigebieden pas mee als ze over honderden kilometers aan piste beschikken. Liefhebbers van lange dagtochten zitten in Frankrijk helemaal goed. Les Trois Vallées en Les Portes du Soleil hebben zelfs meer dan 600 kilometer aan piste! De 10 grootste skigebieden van Frankrijk ›

Skivakantie in skigebieden in Frankrijk

2. Het heerlijke eten (ontbijt!)

Er wordt wel eens gezeurd over het eten op de Franse pistes. Wat mij betreft niet helemaal terecht! Er zijn tal van goede bergrestaurants met heerlijke gerechten en desserts. croûte au fromage, tartiflette en berthoud zijn echte aanraders! Oja, je moet natuurlijk wel liefhebber van kaas zijn! En vergeet die heerlijke ontbijtjes met verse croissants, huisgemaakte jam en zoete lekkernijen niet.

Steak tartaar eten in Frankrijk

3. Hooggelegen pistes

Frankrijk kan wel over de grootste skigebieden beschikken, ze moeten ook sneeuwzeker zijn. Gelukkig zijn de Franse skigebieden over het algemeen zeer hooggelegen. Onder meer Tignes en Les Deux Alpes beschikken over een gletsjer, Val Thorens is zelfs de hoogste wintersportbestemming van Europa!

4. Sneeuw én zon

Gelukkig ligt er in Frankrijk niet alleen veel sneeuw, maar schijnt ook de zon veelvuldig! De Alpes Maritimes, de meest zuidelijke wintersportregio van Frankrijk, heeft zelfs meer dan 300 dagen in het zon per jaar. Vergeet de zonnebrand niet als je op wintersport gaat in Frankrijk!

5. Groene pistes

Beginners zitten in Frankrijk goed voor het maken van hun eerste meters. In tegenstelling tot de andere Alpenlanden, beschikt Frankrijk over groene pistes. Deze heerlijke glooiende, brede afdalingen zijn ideaal voor wintersporters die de skitechniek nog onder de knie moeten krijgen.

Makkelijke piste

6. Accommodaties aan de piste

Hoe fijn is het om ’s morgens direct de ski’s onder te klikken en de piste op te kunnen! Frankrijk beschikt over tal van wintersportdorpen waar de accommodaties direct aan de piste liggen. Er zijn zowel eenvoudige appartementen als superdeluxe hotels, in Frankrijk is een accommodatie aan de piste voor iedereen mogelijk. 

7. Tal van andere activiteiten

Frankrijk is ook een ideale bestemming voor niet-skiërs. Er worden tegenwoordig steeds meer activiteiten aangeboden naast de piste. Zo kun je in Tignes ijsduiken, in Val Thorens ijskarten en in Les Deux Alpes is een lawinesimulator. Wandelen, schaatsen, ijsklimmen, paragliden, tubing, het is slechts een kleine greep uit wat er in de Franse bergen te doen is.

8. Géén Duitse schlagers

Al die Duitse meezingers mag je van mij houden, de Franse après-ski is veel gezelliger! La Folie Douce, in onder meer Val Thorens en Tignes, is hier het perfecte voorbeeld van. Bij deze outdoorclubs op de piste staat iedere middag een dj te draaien die de sfeer er altijd goed in weet te krijgen. En mensen blijven maar volhouden dat er in Frankrijk geen après-ski is. En après-ski is bovendien ook nog eens een Frans woord!

Après-ski drankjes

9. Voordelige bestemmingen

In Frankrijk betaal je in veel wintersportbestemmingen nog niet de hoofdprijs. Superdévoluy, Valfréjus en La Norma zijn skidorpen waar je nog voor een prima prijs kunt gaan skiën. Zeker wanneer je gebruik maakt van een aantrekkelijke pakketreis inclusief skipas (en vervoer) bij een touroperator zoals Summit Travel.

10. Off-piste paradijs

Liefhebbers van off-piste skiën zitten in Frankrijk ook helemaal goed. Franse skigebieden staan erom bekend uitstekende mogelijkheden te bieden voor freeriders. La Grave - La Meije is zelfs één groot off-pistegebied, Le Tunnel in L'Alpe d'Huez is een ongeprepareerde piste van het hoogste niveau en in Chamonix kun je afdalen van de Mont Blanc.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.