Skip to navigation Skip to main content
7641 - De 5 skigebieden van het Montafon/Vorarlberg (1)

Montafon ligt in het westen van Oostenrijk en is vanuit Nederland goed en snel bereikbaar. In het dal liggen 5 verschillende skigebieden die gezamenlijk 227 km aan pistes tellen. Met één skipas - de Montafon Brandnertal Card - zijn zowel de skigebieden in het Montafon als het Brandnertal toegankelijk. Je hebt hiermee toegang tot 295 km aan pistes en skiroutes. In dit weblog nemen we de verschillende skigebieden van het Montafon onder de loep. Van het grote Silvretta Montafon gebied met zo'n 140 km aan afdalingen tot het kleine pareltje Silvretta-Bielerhöhe, met slechts één piste, vele off-pistemogelijkheden en diverse andere winterse mogelijkheden biedt.

#1. Silvretta Montafon: het grootste skigebied van het dal

Silvretta Montafon bestond oorspronkelijk uit de twee skigebieden Hochjoch en Nova, maar sinds de komst van de nieuwe Grasjochbahn zijn beide gebieden met elkaar verbonden, met het dorp St. Gallenkirch-Gortipohl in het midden. Vanuit de dorpen Schruns en Tschagguns zijn de Grasjoch en Hochjoch het snelst te bereiken. Hier vind je fijne afdalingen door het bos die over het algemeen niet al te moeilijk zijn. Een aanrader is een ritje met de Panorama Bahn, waar je - zoals de naam al doet vermoeden - een geweldig uitzicht hebt. Ook moet je de langste skitunnel van Europa (476 meter) natuurlijk even door skiën. Op het Nova gedeelte zijn de afdalingen wat steiler en uitdagender. Silvretta Montafon is ook een echte 'geheime tip' voor freeriders. Er zijn hier mooie skiroutes en goede faciliteiten zoals checkpoints en een freeridecenter, waar je alle benodigde info kunt verzamelen en een skigids kunt huren.

7641 -  (2)


#2. Golm: een veelzijdig skigebied

Golm is een afwisselend skigebied bovenop de berg bij Vandans. De afdalingen zijn hier heerlijk breed en zonnig. Ervaren skiërs kunnen de Rätikonbahn nemen, waar vanaf het bergstation diverse steile pistes lopen. Rondom het Panorama-Restaurant Grüneck is het allemaal wat vriendelijker en gemakkelijker. Wil je even lekker je benen trainen, neem dan de 9,2 km lange dalafdaling terug naar het dorp.

#3. Gargellen: Schneeloch van het Montafon

Gargellen is het hoogstgelegen skigebied van het Montafon en ligt helemaal achter in het dal. Gargellen staat bekend als 'Schneeloch': hier valt gemiddeld meer sneeuw dan in de rest van het Montafon, waar ze overigens ook niet mogen klagen. Het gebied telt ruim 30 piste- en skiroutekilometers, die zowel families als sportieve skiërs zullen aanspreken. Voor beginners zijn er vriendelijke blauwe afdalingen, terwijl off-pisteliefhebbers zich kunnen uitleven op de skiroutes en ongeprepareerde hellingen. Voor toerskiërs is de Madrisa Rundtour, die over de grens van Zwitserland gaat, een absolute 'must-do'.

7641 -  (3)

#4. Kristberg: een klein paradijsje

Wie heeft er nou echt meer dan 100 km aan pistes nodig? Beginners zeker niet. Zij kunnen op de Kristberg in alle rust oefenen op de blauwe afdaling. Heb je het skiën of snowboarden al aardig onder de knie, dan kun je een wedstrijdje houden op de rode piste. Nee, Kristberg blinkt misschien niet uit in pistekilometers, 11 om precies te zijn, maar wel in gezelligheid en zeker ook in wandelmogelijkheden! Kristberg is een klein, rustig en onontdekt paradijsje.

#5. Silvretta-Bielerhöhe: wandel- en langlaufmekka

Vanaf de Silvretta-Bielerhöhe (2032 meter) heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de hoogste berg van Vorarlberg: Piz Buin van 3212 meter hoogte. Op ruim 2000 meter hoogte ligt het Silvrettameer waar je 22 km sneeuwzekere langlaufloipes vindt. Voor wandelaars is de 8 kilometer lange route naar de Wiesbadener Hütte een aanrader. Maar de Silvretta-Bielerhöhe wordt misschien nog wel het meest gewaardeerd door toerskiërs, zij vinden hier een enorm ongerept terrein, waar ze de mooiste tochten kunnen maken.

Skiën in het Brandnertal

Met de skipas van het Montafon kun je niet alleen terecht in de 5 skigebieden van het dal, maar je kunt ook gebruik maken van de liften in het Brandnertal. Hierdoor kun je nog ruim 50 km aan pistes en skiroutes verkennen in dit 'buurdal'.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.