Skip to navigation Skip to main content

5 vragen bij het kopen van een snowboard

7628 - 5 vragen bij het kopen van een snowboard (1)

Het kopen van een snowboard is niet altijd makkelijk. De ontwikkelingen die de sport de laatste jaren heeft doorgemaakt, heeft er voor gezorgd dat er steeds meer verschillende soorten boards te koop zijn, allemaal voor verschillende soorten riders en doelen. Rocker, camber of V-Rocker? Freestyle, freeride of all mountain? Stuk voor stuk vragen die je dient te beantwoorden bij het kopen van een nieuw snowboard. In dit artikel laten we zien welke verschillende snowboards er zijn en geven we tips voor het kopen van een snowboard.

#1. Freestyle, freeride of all mountain?

Je kunt snowboards onderverdelen in drie categorieën: freestyle, freeride en all mountain.

Freestyle boards zijn het meest geschikt voor tricks, jumps en rails en zijn vooral fijn als je graag losgaat in het funpark. Een freestyle board is flexibel (heeft veel pop) en ze zijn symmetrisch (twintip), waardoor je gemakkelijker fakie kunt rijden (verkeerde been voor naar beneden).

Freeride boards zijn iets langer en breder dan een freestyle board en zijn vaak wat stijver (minder pop). Ze zijn super geschikt om poedersneeuw mee te rijden en off-piste te gaan, doordat ze wat meer ‘drijven’ op de sneeuw. Ze zijn asymmetrisch en dus ook direct moeilijker om bijvoorbeeld fakie mee te rijden.

All mountain boards zijn de meest veelzijdige boards en geschikt als je van alles wat wilt. Je bent geen echte freestyler of freerider, maar doet weleens een trick en je pakt ook weleens wat poeder mee. Dan is een all mountain board een goede keus. Je kunt deze boards bijvoorbeeld als twintip kopen, maar wel met een hogere stijfheid dan een freestyle plank. Hierdoor zijn de boards stabieler op hogere snelheid en kun je ook dan lekker blijven carven.

In alle categorieën zijn er snowboards te krijgen voor beginners tot experts.

#2. Wat is je niveau en wat wil je met je snowboard doen?

Ben je net begonnen? Of weet je na een paar jaar boarden al precies wat je wilt? Hele dagen hangen in het snowpark en ‘olliend’ over de piste? In dat geval is een soepele freestyle plank een goede keus. Of weet je nog niet zo goed wat je eigenlijk het allerleukst vindt? De meest veelzijdige optie is een all-mountain board, dan zit je bijna altijd goed.

#3. Lengte? Gewicht? Schoenmaat?

Welke lengte moet een snowboard zijn? Over het algemeen kun je aanhouden dat een board ok is als deze tussen je schouders en je neus zit. Bij een freestyle board pak je een wat korter board en bij een freeride board mag de plank iets langer zijn. Online zijn er meerdere tools (snowboard length calculators) die je helpen om een juiste lengte te berekenen.
Misschien niet de vraag waar je op zit te wachten, maar toch is je gewicht belangrijk bij het kopen van een snowboard. Zeker als een board wat stijver is, is het voor iemand met een lager gewicht lastiger te draaien en onder controle te houden. En heb je grote voeten? Ga dan voor een breed board; een wide. Er is niets vervelenders dan om de haverklap op je tanden liggen omdat je tenen in de sneeuw blijven steken. Neem wel alleen een wide als je grote voeten hebt; een breed board is namelijk lastiger te besturen dan een smalle plank.

#4. Rocker, Camber of V-Rocker?

Dan zijn er nog de verschillende benamingen voor type boards. Welke jij fijn vindt, hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat je ermee van plan bent. Een camber geeft meer stabiliteit in poeder en op hoge snelheid en is daardoor wat geschikter voor gevorderden, terwijl de V-rocker juist weer soepeler draait en fijn rijdt op een geprepareerde piste. Als je een beginner bent, is een V-rocker het meest vergevingsgezind en daarmee kun je het makkelijkst bochtjes draaien. Als je wat meer ervaring hebt, weet je vaak wel wat jij het meest prettig vindt aan een board. Ben je een echte poederbaas? Dan is een lange (en stijve) rocker jouw board!

#5. Wat wil je voor een snowboard betalen?

Snowboards zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van zo’n 140 euro tot zo’n 1200 euro. Houd in je achterhoofd dat je voor 200 tot 300 euro vaak een prima board kunt kopen. Voor technischere boards voor gevorderden gaat de prijs meestal omhoog richting de 400 - 500 euro. De meest bekende snowboard merken zijn Burton, Flow, Rossignol en Salomon, maar er zijn nog veel meer onbekende merken die goede boards hebben. Even zoeken naar een board van vorig seizoen is ook een goede tip; vaak scheelt dat behoorlijk in prijs en zijn de verschillen met de nieuwe versie minimaal.

Heel veel succes bij het vinden van jouw nieuwe snowboard!

Meer informatie over snowboarden

180 - Winter - Lianne

Over Lianne

Oostenrijk is Lianne’s tweede thuis. Als klein meisje werd ze er op de ski’s gezet, waarna ze op haar 12e overstapte op het snowboard. Na haar studie gaf ze snowboardles in Serfaus-Fiss-Ladis en ze komt nog heel regelmatig in de Alpen.