Skip to navigation Skip to main content
Lech am Arlberg

Wintersport in Oostenrijk staat voor gastvrijheid, gezelligheid en heerlijk skiën. Toch zijn zeker niet alle wintersportdorpen in Oostenrijk even sfeervol en ‘gemütlich’. Soms is een plaats niet meer dan een drukke doorgaande weg met aan beide kanten chalets en in het midden een kerk en een riviertje. Vind jij de sfeer van het dorp tijdens je wintersportvakantie belangrijk, lees dan snel verder. In dit artikel heb ik tips voor sfeervolle dorpen in Oostenrijk voor je op een rijtje gezet. Dorpen die uitblinken qua karakter, zeker wanneer er een flink pak verse sneeuw ligt.

1. Seefeld

Seefeld ligt op een groot en zonnig hoogplateau in Tirol. Het dorp heeft een sfeervol en autovrij centrum, met leuke winkels en restaurants. De chaletachtige bebouwing draagt bij aan de knusse sfeer in Seefeld. Bovendien is het een bijzonder levendig dorp. Veel mensen komen hier niet alleen voor de wintersport, maar ook om er te flaneren en te winkelen. Het skigebied van Seefeld telt ruim 25 km aan pistes en voor langlaufers ligt een loipenetwerk van ruim 275 km.

Seefeld is een van de sfeervolle wintersportdorpen in Oostenrijk

2. Alpbach

Alpbach is een schilderachtig dorpje dat in een al even zo mooi dal ligt. Het is zelfs meerdere keren onderscheiden als mooiste dorp van Oostenrijk! De houten chalets voldoen allemaal aan strikte bouwvoorschriften, waardoor het sfeervolle karakter van Alpbach in stand blijft. De rust en de idylle zijn de belangrijkste trekpleisters van dit Oostenrijkse plaatsje, dat in de winter het 'thuis' is van veel families. Alpbach is onderdeel van het skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau, dat ruim 113 km aan pistes telt.

Sfeervol skidorp Alpbach

3. Filzmoos

Filzmoos is een vriendelijk dorpje, gelegen aan het einde van een rustig dal in het Salzburgerland. De sfeer is gemoedelijk en het beekje en de chaletbebouwing werken mee aan het fijne karakter van het dorp. Niet voor niets dus dat Filzmoos een plek in deze lijst met sfeervolle dorpen in Oostenrijk verdient. Het skigebied van Filzmoos is met zo’n 20 km aan pistes niet groot, maar de andere skigebieden van de Salzburger Sportwelt en Ski amadé zijn snel en eenvoudig te bereiken.

Filzmoos dorp in Oostenrijk

4. Fiss

Fiss is een populair skidorp dat elk jaar veel toeristen trekt. Toch behoort het plaatsje nog altijd tot de meest sfeervolle bestemmingen van Oostenrijk en heeft ze haar authentieke karakter niet verloren. De smalle straatjes met chalets zijn soms behoorlijk steil, maar geven het dorp haar specifieke uitstraling. Veel accommodaties liggen bovendien direct aan de pistes van het ruim 214 km grote, familievriendelijke skigebied Serfaus-Fiss - Ladis.

Uitzicht op sfeervol skidorp Fiss

5. Saalbach

Op zoek naar een levendig, gezellig en sfeervol skidorp in Oostenrijk? Maak dan eens kennis met Saalbach. Het centrum van het dorp is autovrij en altijd gezellig. Zeker met een laag verse sneeuw. Dan misstaat het zeker niet op een ansichtkaart. Of je nu ’s morgens, ’s middags of ’s avonds door Saalbach loopt, je komt altijd genoeg medewintersporters tegen! Veel accommodaties liggen op loopafstand van de pistes van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, dat ruim 270 km aan pistes telt.

Saalbach dorp

6. Lech am Arlberg

Lech am Arlberg is misschien een tikkeltje decadent en chique, maar wel bijzonder sfeervol. Het dorp heeft een luxe imago en wordt jaarlijks bezocht door de koninklijke familie. Vanwege strenge bouwnormen heeft Lech haar authentieke karakter weten te behouden. Het centrum is gezellig, vol winkels, restaurants en hotels. Je skiet hier op de pistes van Ski Arlberg, dat met ruim 300 km aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk is.

Skidorp Lech am Arlberg

7. Zell am See

Ook Zell am See verdient een plekje in deze lijst met sfeervolle Oostenrijkse wintersportdorpen. Helemaal ’s avonds, als er overal lichtjes branden en er net een laag verse sneeuw gevallen is. Zell am See ligt aan de oevers van de Zellersee en kent tal van leuke bars, restaurants en winkeltjes. Je skiet hier op de pistes van Zell am See-Kaprun, dat dankzij de zellamseeXpress en Ski ALPIN CARD ook verbonden is met het Skicircus. Ruim 400 km aan pistes kun je hier skiën tijdens je wintersport!

8. Kitzbühel

Kitzbühel is een kleurrijke plaats in Tirol. Het centrum is bijzonder sfeervol, met tal van winkels, bars en restaurants. Wintersporters met een grote portemonnee kunnen hier heerlijk shoppen na afloop van de skidag. Kitzbühel kent een grote hoeveelheid luxe modewinkels. Vanuit het sfeervolle plaatsje sta je zo op de Kitzbüheler Horn en Hahnenkamm, onderdeel van het skigebied KitzSki.

Centrum van Kitzbühel

9. Westendorf

Op zoek naar een sfeervol, charmant en gezellig dorp in Oostenrijk? Een plek waar je niet alleen heerlijk kunt skiën, maar ook goed kunt après-skiën? Dan is Westendorf absoluut een tip. Je skiet hier overdag op de pistes van SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental en na afloop van de skidag kun je de après-ski induiken of door het centrum slenteren op zoek naar een fijn restaurant.

Sfeervol en gezellig skidorp Westendorf in Oostenrijk

10. Berwang

Berwang ligt op een hoogte van 1336 meter en is daarmee het hoogst gelegen dorp in de Tiroler Zugspitz Arena. Het is een klein, maar zeer gezellig plaatsje waar families zich direct thuis voelen. Heeft het gesneeuwd, dan is Bergwang helemaal bijzonder schilderachtig. Vanuit het dorp sta je zo op de pistes van het skigebied Berwang-Bichlbach, dat ruim 35 km aan pistes telt, en met de skibus zijn de andere skigebieden in de regio snel en eenvoudig te bereiken.

Berwang Tiroler Zugspitz Arena

Ook deze Oostenrijkse dorpen zijn sfeervol

Natuurlijk is de lijst met sfeervolle dorpen in Oostenrijk veel langer dan de bovengenoemde 10. Wie op zoek is naar dit soort bestemmingen, kan ook de onderstaande plaatsjes onder de loep nemen.

  • St. Anton am Arlberg: sportief en levendig met veel winkels en bars
  • St. Johann in Tirol: een kleine stad met een centrale ligging
  • Hallstatt: een van de mooiste dorpjes van Oostenrijk met meerdere skigebieden in de buurt
  • Nauders: prachtig plaatsje dicht bij het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Zwitserland
  • Bad Kleinkirchheim: sfeervol met geweldige wellness
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.