Skip to navigation Skip to main content

Verfrissende wintersportdrankjes die komende zomer ook goed smaken

Bier (1)
© Spalder Media Group

We kunnen er niet meer omheen: de zomer komt eraan. Nog een paar weken en dan gaat het warmste seizoen van het jaar weer van start. Best lekker hoor een paar zonnige dagen, maar stiekem tel ik alweer af naar de winter. Skiën, sneeuw, een grote schnitzel op een zonnig terras, après-ski, typische wintersportdrankjes... Is het alweer zover? Om jou de komende tijd toch wat verkoeling te brengen, heb ik in dit artikel wat verfrissende wintersportdrankjes op een rijtje gezet die ook 's zomers goed smaken. Proost!

1. Skiwasser

Op wintersport is dit de ideale dorstlesser na een paar actieve uurtjes op de latten, maar het is ook een perfect redmiddel als je het de avond ervoor net iets te gezellig hebt gehad in de après-ski. Deze rozerode frisdrank smaakt naar citroen en framboos en wordt in de Alpen met en zonder prik geserveerd. Is het buiten warm en ben je wel toe aan een dorstlesser? Ook in de zomermaanden is Skiwasser het ideale drankje. Zelf maken? Bekijk hier het recept voor Skiwasser › (En dat is toch simpel!)

2. Schnaps

Schnaps zijn niet bij iedereen favoriet. Vooral van de variant die je in de après-ski kunt bestellen wordt niet altijd iedereen even blij. Het peertje of stukje perzik na afloop biedt wat verlichting, maar echt een pretje zijn deze glaasjes niet. Geloof het of niet, er zijn ook genoeg lekkere varianten in omloop. Proef er maar eens eentje bij een Schnaps speciaalzaak. Wedden dat je die wel kunt verdragen! Neem meteen een flesje mee naar huis, dan heb je er de komende maanden ook thuis wat aan. Op zoek naar een leuk project voor de komende zomermaanden? Maak je eigen Schnaps! Het recept voor dit typische wintersportdrankje vind je hier ›

Proosten met Schnaps

3. Aperol Spritz

1/3 prosecco, 1/3 Aperol, 1/3 bruiswater, ijsblokjes en een schijfje sinaasappel. Doe dat allemaal in een groot wijnglas, roer het even door en zoek een fijn plekje op in de zon. Al deze ingrediënten samen, vormen het populaire wintersportdrankje Aperol Spritz. Geweldig in de winter op een zonnig terras tussen de besneeuwde bergen, maar ook 's zomers in je korte broek.

Aperol Spritz op terras

4. Radler

Wie ooit de combinatie van bier met limonade heeft bedacht, verdient een prijs. Fris, dorstlessend en de 0.0 variant is bovendien perfect als je even geen zin hebt in een alcoholische versnapering. Winter, zomer, herfst of lente: radler smaakt altijd!

5. Grüner Veltliner (of een andere wijn uit de Alpen)

In de Alpenlanden worden heerlijke wijnen gemaakt. Een van mijn persoonlijke favorieten is de Oostenrijkse Grüner Veltliner. Er gaan na afloop van de wintersport altijd wel een paar flesjes mee naar huis! En ben je in Zwitserland, in bijvoorbeeld Wallis? Dan moet je absoluut eens een glas Fendant proeven. Heerlijk! Is je voorraad van afgelopen winter er alweer doorheen? Bij lokale wijnzaken of wijnwinkels als Gall&Gall kunnen ze je ook aan een heerlijk flesje helpen.

Witte wijn proosten op wintersport

6. Almdudler

Kruidig, fris en dorstlessend. Dat is dit overheerlijke Alpendrankje. Vroeger namen wij na afloop van de wintersport liters mee terug naar huis, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Tegenwoordig kun je Almdudler ook in veel Nederlandse supermarkten kopen. Fijn voor thuis op het terras komende zomer!

7. (Wit)bier

Bij sommige wintersporters staat de eerste halve liter vaak al voor de middag op tafel en daarna volgen er nog vele. Net als Skiwasser kan ook een (wit)biertje dorstlessend zijn. Enige verschil is dat er alcohol in zit en dat je er tijdens het skiën maar beter niet te veel van kunt drinken. Bewaar dat maar voor in de après-ski na afloop! En ja, ik hoef je vast niet te vertellen dat een normaal of witbiertje ook 's zomers thuis prima smaakt!

Proosten met Witbier op wintersport

8. Hugo

De laatste in dit lijstje met verfrissende wintersportdrankjes die komende zomer ook goed smaken, is Hugo. Ook wel het jongere broertje van Aperol Spritz genoemd. Dit zoete drankje bestaat uit een mix van vlierbloesemsiroop, prosecco en bruiswater. Dit doe je samen met ijsblokjes, een schijfje limoen of citroen en een paar takjes verse munt in een groot wijnglas. Hugo smaakt heerlijk 's winters, maar is ook een prima aperitiefje bij een zomerse barbecue.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.