Skip to navigation Skip to main content
53590 - Skiën in september: in deze skigebieden kan het (3)

De maand september is aangebroken en de zomervakantie is officieel voorbij. Voor de meeste wintersportliefhebbers is dat hét moment om de skivakantie voor aankomend winterseizoen te boeken. Kun je niet meer wachten tot het zover is? Dat hoeft ook niet! Wie wil kan ook al in september gaan skiën. Hoog in de bergen, op gletsjers in onder andere Oostenrijk, Zwitserland en Italië, kun je in deze maand al genieten van een aantal heerlijke afdalingen. Benieuwd in welke (gletsjer)skigebieden in de Alpen je in september al kunt skiën? Je leest het in dit artikel.

Skiën in september

In Nederland is het op dit moment (eindelijk) genieten van heerlijk zomers weer, al kunnen we de tijd tot skiseizoen 2021/2022 van start gaat ook wel vooruit kijken. Wat zou het heerlijk zijn om weer in de latten te klikken en af te dalen van een strak geprepareerde piste. Kan het voor jou ook allemaal niet snel genoeg gaan? Ga alvast een paar dagen skiën in september! Dat klinkt misschien wat gek, maar ook in deze maand van het jaar is een wintersport mogelijk. De herfst gaat langzaam van start en hoog in de bergen kan er zo nu en dan al een dik pak sneeuw vallen. Skiën in september heeft meerdere voordelen. Zo is het over het algemeen nog heerlijk rustig op de pistes, zijn de temperaturen vaak aangenaam en liggen de prijzen voor accommodaties een stuk lager dan in bijvoorbeeld de kerstvakantie of voorjaarsvakantie. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat nog niet alles open is en dat je vooral van de ochtenden moet profiteren, maar hé dan kun je wel ein-de-lijk weer skiën!

1. Hintertuxer Gletscher: hele jaar door open

Op de Hintertuxer Gletscher beleven wintersporters het hele jaar door skiplezier. In de winter, maar ook in de herfst, lente en zomer. De gletsjer ligt aan het eind van het Zillertal en is het hele jaar door geopend. Op ski's kun je een maximale hoogte van 3268 meter bereiken. In de wintermaanden telt het gletsjerskigebied 60 km aan pistes en op dit moment is er 20 km geopend. Voor freestylers is er het funpark Betterpark Hintertux en voor een pauze kun je terecht in vijf verschillende berghutten. Tip: combineer het skiën in september op de Hintertuxer Gletscher met een bezoek aan het Natur Eis Palast. In deze ijsgrot kun je een tour maken met boottocht en zelfs suppen is er mogelijk.

53590 -  (12)

2. Matterhorn Glacier Paradise: hele jaar door open

Vanuit het Zwitserse Zermatt en het Italiaanse Breuil-Cervinia heb je toegang tot het Matterhorn Glacier Paradise. Net zoals de Hintertuxer Gletscher is ook dit gletsjerskigebied het hele jaar door geopend voor skipubliek en dat heeft mede te maken met de hoogte (3899 meter). In de wintermaanden kun je er skiën op ruim 360 km aan pistes in Italië en Zwitserland, maar in de zomermaanden is dit aantal beperkt tot zo'n 20 km. Extra bijzonder is het uitzicht op de iconische Matterhorn en de vele andere drie- en vierduizenders. Er zijn een aantal fijne berghutten waar je tussendoor kunt pauzeren en ook het funpark is geopend.

53590 -  (13)

3. Saas-Fee: open sinds juli

In Saas-Fee kun je bijna het hele jaar door op de latten staan. Doorgaans is het skigebied alleen gesloten tussen eind april en midden juli. Wie in september graag een paar dagen wil gaan skiën, is hier aan het juiste adres voor fijne pistes, een uitgebreid funpark en een aantal indrukwekkende activiteiten. Saas-Fee ligt aan het eind van het Saastal en is autovrij. Bij aankomst moet je de auto parkeren in de garage of op de parkeerplaats en daar blijft 'ie vervolgens de hele vakantie staan. In de wintermaanden telt het skigebied zo'n 100 pistekilometers, nu ligt dat aantal op +/- 20 km. Je kijkt hier uit op maar liefst 18 (!) vierduizenders, waaronder de 4545 meter hoge Dom. Breng zeker een bezoek aan het Ice Pavilion (ijsgrot) en geniet van een warme choco of lunch bij Drehrestaurant Mitallalin (een ronddraaiend pisterestaurant).

4. Sölden: start skiseizoen op 10-09-2021

Het skigebied van Sölden is ontzettend sneeuwzeker en dat is mede te danken aan de aanwezigheid van twee gletsjers en meerdere drieduizenders. Om die reden geniet je hier van een lang skiseizoen dat vaak al in september van start gaat en doorgaat tot begin mei. In 2021 gaat het skiseizoen van Sölden al vroeg van start, namelijk op 10 september. Dat is allemaal te danken aan de goede sneeuwcondities en de recente sneeuwval. Vanaf dat moment zijn de 8 EUB Schwarze Schneide I + II, de SL Karleskogl en piste 32 dagelijks geopend van 08.00 tot 15.00 uur. Wil jij graag al een paar dagen skiën in september, dan is een bezoek aan dit skigebied zeker aan te raden.

Vakantiehuizen in Oostenrijk

5. Stubaier Gletscher: start skiseizoen half september

Aan het eind van het Stubaital ligt het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk. De officiële datum van de start van het skiseizoen op de Stubaier Gletscher is nog niet bekendgemaakt, maar wel heeft het gebied laten weten dat dit half september is. In de winter kun je hier skiën op 63 km aan pistes, maar houd er rekening mee dat dit aantal aan het begin van het seizoen een stuk lager zal zijn. Het gletsjerskigebied reikt tot een maximale hoogte van 3210 meter en het is aan te raden om hier zeker een keer naartoe te gaan voor een spectaculair uitzicht vanaf het uitzichtplatform 'Top of Tyrol'.

53590 -  (14)

6. Schnalstaler Gletscher: start skiseizoen op 17-09-2021

Skiën in september in Italië? Het kan op de Schnalstaler Gletscher bij het Schnalstal in Zuid-Tirol. Ook wel bekend van ijsmummie Ötzi die hier vlakbij gevonden is. De seizoensstart van de gletsjer staat gepland voor 17 september, maar nog niet bekend is welke liften en pistes er dan opengaan. Skiën doe je op de flanken van de Hochjochferner. De gletsjer heeft een totale oppervlakte van 185 hectare en daarvan is het skigebied ongeveer een zesde deel. Dit komt neer op zo'n 30 km aan pistes.

7. Kaunertaler Gletscher: start skiseizoen op 25-09-2021

Vanaf 25 september is skiën weer mogelijk op de Kaunertaler Gletscher. Om bij de liften te komen, moet je eerst een stuk rijden. Vanuit Feichten in het Kaunertal ben je ongeveer een half uur onderweg om aan de voet van de gletsjer te komen. Een prachtige route met een aantal scherpe haarspeldbochten, waarbij je onderweg getrakteerd wordt op schitterende uitzichten. In de wintermaanden heb je hier toegang tot iets meer dan 20 km aan pistes. Houd er rekening mee dat dit aantal in september nog een stuk beperkter is.

8. Pitztaler Gletscher: start skiseizoen op 25-09-2021

Een andere bestemming waar je in september kunt skiën is de Pitztaler Gletscher. Ook hier gaat het skiseizoen op 25 september van start. De Pitztaler Gletscher ligt aan het eind van het Pitztal en reikt tot een maximale hoogte van 3440 meter. Daarmee is dit meteen de hoogste gletsjer van Tirol. Doe dit punt zeker aan, je kunt hier namelijk nog eens vijftig andere drieduizenders spotten. Het skigebied telt hartje winterseizoen 22 pistekilometers, maar eind september ligt dit aantal een stuk lager.

53590 -  (15)

9. Stilfser Joch: open tot november

We sluiten dit lijstje af met de Stilfser Joch, ook wel Passo dello Stelvio genoemd. Dit Italiaanse gletsjerskigebied bij de Stelviopas is vanwege de gigantische sneeuwhoeveelheden in de winter, alleen in de zomermaanden geopend. Afhankelijk van de sneeuwcondities, kun je hier tot november op de latten staan. Op dit moment zijn er nog altijd een aantal liften en pistes geopend. Als je van plan bent om die kant op te gaan, dan is het wel verstandig om de actuele status vooraf nog even te controleren op de website van het skigebied.

Geplande seizoensopeningen onder voorbehoud van de sneeuwcondities en weersomstandigheden.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.