Skip to navigation Skip to main content
53296 - De grootste skigebieden van Zwitserland (3)

Groot, groter, grootst: wat zijn de grootste skigebieden in Zwitserland? Waar de ene wintersporter gaat voor een knus skigebied met enkele tientallen kilometers aan pistes, kan het voor de ander niet groot genoeg zijn. Deze kilometervreters zijn in Zwitserland aan het juiste adres. Een van de grootste gebieden ter wereld ligt zelfs gedeeltelijk in dit land! Dus, wil jij genieten van een enorm aanbod aan pistes, de mooiste uitzichten op de Zwitserse Alpen en lokale specialiteiten als Rösti, Raclette en Alplermagronen? Breng dan je wintersport door in een van de grootste skigebieden van Zwitserland! Wij zetten er hieronder acht voor je op een rijtje.

Wat zijn de grootste skigebieden in Zwitserland?

Ieder type wintersporter kan terecht in Zwitserland. De skigebieden zijn gevarieerd, waardoor zowel beginners als ervaren wintersporters zich hier uitstekend kunnen vermaken in deze unieke bergwereld. De Zwitserse Alpen zijn ruig en indrukwekkend, waardoor ze een schitterend toneel vormen voor je skivakantie. De skigebieden zijn traditioneel, maar beschikken wel over moderne liften die je comfortabel naar boven brengen. Tel daar de gastvrije mensen en hoge sneeuwzekerheid bij op en je begrijpt dat Zwitserland een heerlijk wintersportland is. Verder is er naast het skiën en snowboarden ook genoeg te doen en zijn de off-piste mogelijkheden eindeloos. En vergeet ook de heerlijke Zwitserse keuken niet, puur genieten! Dit alles kun je ook verwachten in de grootste skigebieden van Zwitserland. Wij zetten de acht grootste voor je op een rijtje.

#1. Les Portes du Soleil

Met zo'n 600 km aan pistes is Les Portes du Soleil een van de grootste skigebieden van Zwitserland en van de wereld. Hierbij moet wel een kleine kanttekening geplaatst worden: het gebied ligt namelijk ook gedeeltelijk in Frankrijk. Het is een heerlijk skigebied voor iedere wintersporter. De meeste pistes zijn blauw en rood, maar ook een paar van de moeilijkste zwarte pistes vind je in dit gebied. Le Mur Suisse en La Coup du Monde zorgen voor de nodige uitdaging. Met zo'n groot piste-aanbod kun je elke dag een andere tocht skiën, maar de absolute aanrader is wel het rondje Les Portes du Soleil, waarbij je zowel in Frankrijk als Zwitserland skiet. Het skigebied mag dan niet zo hoog liggen, over het algemeen zijn de sneeuwcondities prima. Overnachten kan in onder andere Morgins en Champéry.

#2. Les 4 Vallées

Skigebied Les 4 Vallées is het grootste skigebied dat volledig in Zwitserland ligt. De ruim 400 km aan pistes in het gebied liggen verspreid over, zoals de naam al zegt, vier dalen en bieden meer dan genoeg vermaak voor iedereen. Verbier, het middelpunt van het gebied, is een mondain en levendig dorp waar je onder andere terecht kunt voor gezellige après-ski. Wil je juist rust tijdens je vakantie in Les 4 Vallées? Dan ben je in La Tzoumaz aan het juiste adres. Het derde dal, waar Veysonnaz en Nendaz liggen, is vooral geliefd bij families met kinderen en het laatste dal, bij Thyon-Les Collons is de meest sneeuwzekere bestemming in het gebied. Het is een veelzijdig skigebied en vanuit elk dorp heb je snel toegang tot de pistes. Ervaren skiërs kunnen zich wagen aan de zwarte pistes op de Mont-Gelé (3023 m) of de 15 km lange afdaling vanaf het hoogste punt van het gebied, de Mont-Fort (3329 m). Beginners vinden tal van brede pistes dichter bij het dorp waar ze zich heerlijk kunnen uitleven. Kortom, genoeg mogelijkheden!

#3. Zermatt - Breuil-Cervinia - Valtournenche

Zermatt zelf telt dan misschien maar 100 km aan pistes, maar door de aansluiting met het Italiaanse Breuil-Cervinia en Valtournenche behoort het gebied zeker tot de grootste skigebieden van Zwitserland. Het Matterhorn Ski Paradise beschikt over ruim 350 pistekilometers en door de aanwezigheid van een gletsjer kun je hier het hele jaar door skiën. Het Matterhorn Glacier Paradise is zelfs het grootste en hoogstgelegen zomerskigebied van Europa. Ieder type skiër kan terecht in het gebied. Beginners kunnen zich uitleven op de pistes rond Klein Matterhorn en in het Italiaanse, glooiende deel van het gebied. Verder kun je rekenen op brandende bovenbenen en schreeuwende kuiten op de 17 km lange dalafdaling vanaf Klein Matterhorn richting Zermatt of de 22 km lange afdaling richting Valtournenche. Daarnaast mag ook de Matterhorn Ski Safari niet ontbreken, waarbij je op één dag maar liefst 12.500 hoogtemeters overbrugt!

#4. Silvretta Arena

Dit lijstje laat zien dat een paar van de grootste skigebieden van Zwitserland verspreid liggen over twee landen, zo ook de Silvretta Arena. Op de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland vind je dit gebied met bijna 240 km pistes, eenvoudig te bereiken vanuit het Oostenrijkse Ischgl en Zwitserse Samnaun. Wat je meteen op zal vallen is het moderne liftnetwerk dat bestaat uit nieuwe en snelle liften. Het gebied staat dan ook bekend als een van de modernste skigebieden van de Alpen. Daarnaast is het ook een zeer sneeuwzeker gebied vanwege het feit dat 90% van de pistes boven de 2000 meter ligt. Dit zorgt ervoor dat je hier geniet van een extra lang skiseizoen. Vooral de wat meer ervaren wintersporters zullen zich hier thuisvoelen, de pistes bieden voldoende uitdaging en er zijn leuke tochten te skiën. Ski bijvoorbeeld de bekende Smugglerrunde, waarbij je over een lengte van 35,7 km 6463 hoogtemeters overbrugt. Toch zijn er ook voldoende mogelijkheden voor beginnende skiërs, op de Alp Trida en Idalp liggen verschillende fijne, blauwe pistes.

#5. Arosa Lenzerheide

Skigebied Arosa Lenzerheide behoort sinds seizoen 2013/2014 ook tot de grootste gebieden van het land. Toen werden de 70 km aan pistes bij Arosa verbonden met de 155 km pistes rond Lenzerheide en sindsdien geniet je hier van ruim 220 km fijne pistes. Het is een gebied met voldoende mogelijkheden voor iedereen, of je nu een ervaren wintersporter bent of voor het eerst op de latten staat. De pistes zijn over het algemeen lekker breed en je kunt hier mooie tochten skiën. Een tip is de rood/blauwe afdaling vanaf de Stätzerhorn (2542 m) bij Lenzerheide, hier kun je heerlijk carven. Daarnaast staat het gebied ook bekend als kindvriendelijk skigebied. Dit komt door de skischolen en verschillende kinderlanden. In Arosa ligt zelfs een kinderland dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Wat ook opvalt, zijn de vele berghutten waar je terecht kunt voor een kopje koffie of je lunch. Naar verhouding liggen er in het gebied veel hutten, dus er is altijd wel een plekje voor je welverdiende pauze.

#6. Flimx, Laax & Falera

Een veelzijdig en sneeuwzeker skigebied vind je bij Flims, Laax en Falera. Samen vormen deze dorpen een van de grootste skigebieden van Zwitserland en het grootste gebied van Graubünden. Elk dorp heeft een eigen doelgroep: sportieve skiërs vinden genoeg mogelijkheden in Flims, Laax is een echt snowboardersdorp en wintersporters die fan zijn van idyllische bergdorpjes gaan naar Falera. Het skigebied tussen deze dorpen biedt toegang tot zo'n 200 km aan pistes. Beginners kunnen zich te buiten gaan op de blauwe afdalingen, terwijl er voor gevorderde skiërs tal van rode en zwarte pistes liggen. Een van de afdalingen die je zeker niet mag overslaan is de 17 km lange afdaling vanaf de Vorabgletscher. Freestylers en snowboarders kunnen zich uitleven in de vier funparks, een monsterpipe en op de boardercross bij Laax. Ook met de off-piste mogelijkheden zit het wel goed in dit gebied. Vooral het gebied rond Cassons (2675 m) is hiervoor erg geliefd.

#7. St. Moritz - Corviglia

Rondom St. Moritz ligt de skiregio Engadin St. Moritz, dat bestaat uit vier deelskigebieden: Corvatsch, Corviglia, Diavolezza en Zuoz. Samen zijn deze goed voor ruim 320 km aan pistes, echter zijn ze onderling niet met elkaar verbonden. Gelukkig bieden de deelgebieden zelf ook genoeg mogelijkheden voor een fijne wintersport. Het grootste deelgebied is Corviglia, met toegang tot meer dan 160 km aan pistes. Dit gebied ligt tussen St. Moritz en Celerina en is zeer sneeuwzeker. Het hoogste punt vind je op de top van de Piz Nair (3057 m), waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de Zwitserse Alpen. De afdaling van de Piz Nair, piste nummer 16, loopt door een prachtige winterwereld en mag dan ook niet ontbreken tijdens je wintersport hier. Het grootste gedeelte van de pistes van Corviglia is rood, maar ook beginners kunnen zich uitstekend vermaken. Daarnaast is Corviglia en eigenlijk de hele skiregio Engadin St. Moritz ook een geliefde langlaufbestemming.

#8. Crans-Montana

We sluiten dit lijstje met grootste skigebieden van Zwitserland af met het zonnige Crans-Montana. Dit skigebied ligt volledig op zuidhellingen, waardoor je kunt genieten van een heerlijke wintersport in de zon. In totaal ligt hier ruim 140 km aan pistes die reiken tot 2927 meter hoogte. Dit maakt het ook nog eens een sneeuwzeker skigebied. Vooral gemiddelde wintersporters zullen zich thuisvoelen in dit bosrijke skigebied. De pistes worden nooit extreem moeilijk, maar ook het aanbod eenvoudige blauwe pistes is beperkt. Wat je hier wel vindt, zijn lange rode pistes, waaronder de Piste Nationale. Op deze afdaling worden regelmatig World Cup-wedstrijden georganiseerd. De grote massa heeft Crans-Montana nog niet gevonden, waardoor je nooit lang hoeft te wachten voor de lift. Tip voor je wintersport hier: bezoek de Plaine Morte gletsjer. Deze bereik je eenvoudig vanuit het gebied en boven heb je een prachtig uitzicht. Met een beetje mazzel kun je zelfs de Matterhorn en de Mont Blanc zien liggen!

53296 -  (2)
Het uitzicht vanaf de pistes van Crans-Monata is prachtig!
Skigebied Crans-Montana
215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.