Skip to navigation Skip to main content
Lege piste in Samnaun begin december

Het Zwitserse Samnaun wordt vaak in één adem genoemd met Ischgl in Oostenrijk en dat heeft sowieso te maken met het feit dat zij samen een skigebied delen. Maar dat is dan ook alles wat de wintersportdorpen als overeenkomst hebben, ze verschillen namelijk enorm van elkaar. En dat gaat veel verder dan alleen de nationale vlag. Begin december was ik voor het eerst écht in Samnaun – ik was er altijd alleen op de ski’s vanuit Ischgl geweest - en ik vond het nóg leuker dan verwacht!

Over Samnaun

Samnaun ligt behoorlijk diep verscholen in Graubünden in Zwitserland. Tot begin 20e eeuw was het enigszins geïsoleerde Zwitserse dorp alleen bereikbaar via Oostenrijk, daarna werd pas de eerste weg vanuit Zwitserland aangelegd. Mede door deze bijzondere ligging is het plaatsje nog steeds belastingvrij. In 1855 kwam het toerisme er op gang met de bouw van het eerste hotel. Het boerenleven werd vanaf toen gecombineerd met toerisme. Vandaag de dag telt het kleine sfeervolle Samnaun 700 inwoners, 2500 toeristenbedden en ongeveer 40 (belastingvrije) winkels. Het knusse dorpje heeft ondanks het toerisme haar authentieke karakter behouden en voelt nog steeds fijn aan, maar is toch ook levendig en gezellig. Er zijn meerdere sfeervolle wijkjes verdeeld over het dal. Wij verbleven in het kleine centrum van het dorp.

Samnaun dorp in de winter
Het centrum van Samnaun is knus en sfeervol

Grensoverschrijdend en uitdagend skiën

Tussen Ischgl en Samnaun liggen 239 km aan pistes en 45 moderne liften. Hoewel het skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun zeker ook blauwe pistes heeft, weten vooral sportieve wintersporters het te waarderen. Er zijn namelijk prachtige dagtochten te skiën en ook zijn er in verhouding veel pittige afdalingen: zwart, skiroutes en veel freeridemogelijkheden. Door de hoge ligging, 90% van de pistes ligt boven de 2000 meter, kent het skigebied van Samnaun een lang en sneeuwzeker skiseizoen van eind november tot begin mei. Kortom, een skigebied waar zelfs de meest verwende wintersporter niets te mopperen heeft. En het grote voordeel van Samnaun ten opzichte van Ischgl is dat het, zeker vroeg in de ochtend, op de pistes in Samnaun veel rustiger is! Simpelweg omdat er veel minder mensen logeren in het Zwitserse dorpje. Lang genieten van verse ribbels dus!

Wat een sneeuw!

Het is begin december als we aankomen in Samnaun en het voelt als diep winter. Er ligt zoveel sneeuw! Zowel het dorp, de bomen, als natuurlijk het skigebied liggen gehuld in een hele dikke witte deken: heerlijk! De enorme hoeveelheid sneeuw en de knusheid van het dorp, waar het ondanks dat het skiseizoen net begonnen is toch al levendig is, maken dat ik de wintersportvibe vanaf de eerste seconde helemaal te pakken heb! In het skigebied is het nog niet heel druk en de pistes liggen er waanzinnig goed bij. Ondanks de vele verse sneeuw zijn de pistes griffig, je hebt goede grip en nergens is een ijsplaat te vinden. Ik heb zelden zulke goede piste-omstandigheden meegemaakt.

Ribbels op de piste in Samnaun begin van het skiseizoen
De pistes liggen er waanzinnig goed bij begin december

Heel veel kilometers skiën

De dagen in Samnaun vullen we vooral met skiën, heel veel skiën. Het is nog rustig in het skigebied waardoor er nergens rijen zijn voor de liften en je op de pistes alle ruimte hebt om je bochten te maken. Kort, lang of carvend, alles kan deze dagen en je hoeft nooit om andere wintersporters heen te slalommen, zo fijn! We maken mooie tochten waarbij we uiteraard ook de pistes bij Ischgl niet overslaan. Hier ben ik veel vaker geweest, maar zo goed als de vele zwarte afdalingen er nu bijliggen, heb ik ze nog nooit meegemaakt. Lunchen doen we lekker in Zwitserland, een keer bij bergrestaurant Panorama Sattel en een keer bij La Marmotte. Beide plekken zijn zeker aanraders, en qua prijs verschilt het eigenlijk niet eens met de bergrestaurants aan de Oostenrijkse kant.

Skiën in Samnaun

In Samnaun brengt deze dubbeldeksgondel je het skigebied in (dit was overigens de eerste dubbeldeks gondel ter wereld)
De uitzichten in het skigebied van Samnaun zijn echt prachtig
De bergen zijn hier stoer en hoog!
Ik heb de pistes richting de Idalp in Ischgl nog niet vaak zo rustig gezien als begin december

Winkelen: wat kun je verwachten?

Samnaun is belastingvrij en voor het dorp is dit zonder twijfel een USP. In het dorp vind je zo’n 40 winkels, waarbij parfum, make-up, sigaretten, sportartikelen, horloges, zonnebrillen en benzine de boventoon voeren. Veel winkels lijken dus qua aanbod wel op elkaar. Is het echt goedkoper? Ja, benzine sowieso, dat scheelt als snel 40 à 50 cent per liter. Ook scoorde ik een nieuwe skibril die in plaats van € 170 nu € 140 kostte en de mascara die ik kocht was ook enkele euro’s goedkoper dan in Nederland.

Gezellige après-ski

Van een klein Zwitsers dorpje verwacht je misschien niet zoveel qua après-ski, maar ook hier heeft het dorp me positief verrast. Er zijn diverse gezellige (wijn)bars waar je rustig een drankje kunt drinken na afloop van de skidag en midden in het dorp is een sfeervolle buitenbar, waar het elke dag gezellig was. Ook zijn de Schmuggler Alm en de Almrausch, die beide langs een van de twee dalafdalingen terug naar het dorp liggen, erg gezellig. Hier hoor je ook veel bekende Duitstalige après-ski hits door de boxen. Genoeg keuze dus voor gezelligheid na een dag op de pistes!

Schmuggler Alm Samnaun
Gezellige après-ski bij de Schmuggler Alm

Tips voor Samnaun

Tot slot nog wat afsluitende tips, mocht je zelf een keer naar Samnaun op wintersport willen gaan na het lezen van dit artikel

  • Schmuggler Runde: de Schmuggler Runde is een skitocht met drie niveaus: brons, zilver en goud. Elke variant biedt een andere route met unieke lengte (ca. 62 km, 41 km of 40 km) en moeilijkheidsgraad. Dit maakt de tocht toegankelijk voor skiërs van verschillende niveaus, zelfs voor minder ervaren skiërs.
  • Pistes die je absoluut niet wilt overslaan in Samnaun zijn: de dalafdaling nummer 60, de blauwe piste 62 richting Alp Trida, de rode piste 67 en de zwarte pistes vanaf de Greitspitze en de Palinkopf richting Ischgl.
  • Je kunt in Samnaun ook heerlijk wandelen direct vanuit het dorp. Binnen no time sta je in romantische bossen met dik besneeuwde bomen of loop je langs de kabbelende rivier. Heerlijk na een lange skidag of gewoon ter afwisseling van het skiën.

Wintersport in Samnaun

Er zijn zo'n 40 belastingvrije winkels in Samnaun
Binnen no time sta je in deze prachtige winterse wereld
53401101299 6F0452aa27 O
Deze benzineprijzen vind je nergens anders in Europa waarschijnlijk
Wij reisden met de trein door Zwitserland naar Samnaun: echt een tip!
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.