20 januari 2022 door Florien in Nieuws

Benieuwd hoe het zit met corona in Zwitserland, omdat je in de winter van 2021/2022 op wintersport gaat naar dit prachtige Alpenland? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen over het coronavirus voor je bij. Je leest hier meer over de geldende regels, het reisadvies en of een skivakantie in Zwitserland wel of niet mogelijk is. Het reisadvies voor Zwitserland staat op dit moment op geel, wat betekent dat een vakantie in het land is toegestaan, maar dat je wel rekening dient te houden met bepaalde veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Bovendien moet iedereen bij aankomst een negatieve PCR- of antigeentest kunnen laten zien, ongeacht zijn of haar coronastatus. Alle informatie over een wintersport in Zwitserland en corona lees je op deze pagina.

Dagelijks houden we de laatste ontwikkelingen omtrent corona en een wintersport in Zwitserland voor je bij. De datum boven aan dit artikel geeft aan wanneer de laatste update is doorgevoerd. Hiermee hopen we jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen met betrekking op een wintersport in Zwitserland en COVID-19. 

Reisadvies Zwitserland: code geel

Het reisadvies voor Zwitserland staat op geel. Dit betekent dat reizen en vakanties naar het land in principe zijn toegestaan, maar dat je wel rekening dient te houden met veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege COVID-19. Sinds vrijdag 4 december geldt er voor iedereen uit het Schengengebied geen quarantaineplicht meer bij aankomst in Zwitserland, ongeacht of je uit een land met een hoog coronarisico komt. Wel gelden er bepaalde regels om het land in te mogen reizen. Voor iedereen die vanaf 16 jaar het land in wilt reizen, is een negatieve PCR- of antigeentest verplicht. Het maakt niet uit of je daarbij ook een vaccinatie- en/of herstelbewijs kunt tonen. Wie niet beschikt over een vaccinatiebewijs of herstelbewijs, moet zich tussen de vierde en zevende dag na aankomst opnieuw laten testen (PCR of antigeen). De kosten zijn voor jezelf en het resultaat ervan moet bij de autoriteiten worden gemeld. 

Wie zich niet laat testen riskeert een boete. Hier controleert men op verschillende manieren op, bijvoorbeeld bij het inchecken in accommodaties. Eigenaren van accommodaties mogen melding maken bij het kanton als iemand zich niet heeft laten testen. Bekijk in deze FAQ (Duits) alle voorwaarden. Daarnaast is het voor iedereen verplicht voor de reis het inreisformulier/Passenger Locator Form in te vullen.

Let op: op zaterdag 22 januari versoepelt Zwitserland de inreisregels. Vanaf dan geldt 3-G voor toegang: genezen, getest of gevaccineerd. Alleen mensen die met de bus of het vliegtuig komen moeten dan nog het Passenger Locator Form invullen, wie met de auto of trein komt niet.

Reizen van Zwitserland naar Nederland: strengere regels

Omdat het reisadvies voor Zwitserland op geel staat, gelden er bij terugkomst in Nederland bepaalde regels. Zo moet iedereen vanaf 12 jaar bij terugkomst zijn of haar coronastatus kunnen tonen (getest, gevaccineerd of genezen). Iedereen die met het vliegtuig reist, moet bovendien een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich hebben. Ben je gevaccineerd of genezen? Het wordt aangeraden om bij thuiskomst sowieso een sneltest af te nemen. Bekijk hier de checklist voor terugreizen naar Nederland.

Wintersport Zwitserland en corona
Je mag op wintersport naar Zwitserland!

Dekking reisverzekering wintersport en het coronavirus

Een vakantie in Zwitserland is toegestaan. Wel is het verstandig om vooraf goed te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering en hoe zij omgaan met corona. Bijvoorbeeld als het reisadvies negatief verandert. De meeste reisverzekeringen stellen dat er bij code oranje geen schade door corona wordt vergoed, maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het reisadvies tijdens de reis wordt aangepast naar code oranje of rood. Volgens het verbond van verzekeringen wordt er sowieso gedekt bij code geel, maar kijk altijd even of dit ook voor jouw reisverzekering geldt.

Belangrijk: sluit voor je op wintersport gaat een extra wintersportdekking af, ongeacht corona heb je deze aanvullende dekking bij veel verzekeringen nodig om goed verzekerd op wintersport te gaan.

Op wintersport naar Zwitserland met de CoronaCheck-app

Met de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je ook in Zwitserland jouw coronastatus tonen. In deze app kun je jouw persoonlijke QR-code aanmaken welke aangeeft of je gevaccineerd, genezen of getest bent. Vind je dit nou te veel gedoe of heb je geen smartphone? Je kunt de code ook online aanmaken en daarna uitprinten.

CoronaCheck-app wintersport Zwitserland
Met de CoronaCheck-app kun je jouw coronastatus in Zwitserland tonen (getest/genezen/gevaccineerd).

Algemene coronaregels Zwitserland

Om de kans op een eventuele coronabesmetting zo laag mogelijk te houden, heeft de Zwitserse overheid regels opgesteld die voor het hele land gelden. Deze maatregelen hangen af van het driefasenmodel, gebaseerd op de drie pijlers vaccinatie, tests en niet-farmaceutische maatregelen. Daarnaast kunnen er binnen de verschillende kantons ook nog extra regels gelden. Zij treffen bijvoorbeeld extra maatregelen als het aantal besmettingen daar toeneemt en mogen bepalen of een skigebied wel of niet open mag. Een overzicht van de algemene coronaregels die in heel Zwitserland gelden, lees je hieronder.

 • Mondkapjes: verplicht in alle openbare binnenruimtes en waar afstand houden niet mogelijk is, ook waar je toegang hebt met de coronabewijs. Onder andere in winkels en in het openbaar vervoer. De maskerplicht geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.
 • Coronabewijs: op veel plekken ben je verplicht je coronastatus te tonen. In de restaurants geldt 2G, in bars 2G+ (genezen, gevaccineerd plus getest). Deze status kun je zowel met de QR-code van de CoronaCheck-app als middels de uitgeprinte versie tonen. Uitgezonderd van de verplichte test zijn personen die niet langer dan vier maanden geleden gevaccineerd zijn, hersteld zijn of hun booster hebben ontvangen. Locaties mogen zelf bepalen of zij van 2-G overgaan naar 2G+. Op deze plekken vervalt dan de mondkapjesplicht en zijn vaste zitplaatsen niet meer nodig.
 • Afstand: houd 1,5 meter afstand van personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Thuisblijven als je ziek bent: blijf thuis/binnen als je verkoudheids- en/of griepverschijnselen hebt. Laat je testen en ga tot de uitslag binnen is in quarantaine. Als je deze positief terugkomt is quarantaine verplicht.
 • Hygiëne: hoest en nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit in de vuilnisbak. Was regelmatig je handen of gebruik een alcoholhoudend desinfectiemiddel. Vermijd contact met iedereen die niet tot jouw huishouden behoort. Raak elkaar zo min mogelijk aan, schud geen handen en knuffel niet.
 • Events: toegestaan, maar zowel binnen als buiten onder bepaalde voorwaarden. Bij alle binnenevenementen dient iedereen vanaf 16 jaar een coronacertificaat te tonen. Vanaf bepaalde aantallen geldt er een mondkapjesplicht.

Let op: bij het overtreden van de maatregelen riskeer je een boete tussen de 50 en 200 frank.

Coronabewijs (Covid-Zertifikat): gevaccineerd, genezen of getest

Net zoals in veel andere Alpenlanden ben je ook in Zwitserland op veel plaatsen verplicht om je persoonlijke coronastatus te tonen (vanaf 16 jaar). Dit doe je met het ‘Covid-Zertifikat’: middels de CoronaCheck-app of met een uitgeprinte QR-code. Hierin staat naast je persoonsgegevens ook informatie over of je gevaccineerd, genezen of negatief getest bent. Je hebt dit certificaat nodig voor toegang tot onder andere restaurants, discotheken, bars en culturele, sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Maar hoe zit het nou precies met het coronacertificaat in Zwitserland?

 • Gevaccineerd: minimaal 22 dagen na de tweede vaccinatie of als je minimaal vier weken na een bewezen besmetting je eerste dosis hebt ontvangen. Je vaccinatiebewijs is 365 dagen geldig. Let op: op 31 januari wordt dit verkort naar 270 dagen.
 • Genezen: minimaal 11 dagen en maximaal 365 dagen. Let op: op 31 januari wordt dit verkort naar 270 dagen.
 • Getest: een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 24 uur oud.

Op wintersport: reizen naar, in en door Zwitserland

 • Grenscontroles: vinden plaats.
 • Openbaar vervoer: rijdt, maar er gelden bepaalde maatregelen. Zo is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Inreizen: iedereen die vanuit Nederland het land binnenkomt moet verplicht een negatief testresultaat laten zien (PCR-test). Personen die niet gevaccineerd zijn en niet genezen zijn dienen daar bovenop tussen de vierde en zevende dag van hun verblijf opnieuw een test af te nemen.
 • Inreisformulier: Voordat je Zwitserland binnen reist, dien je het eerder benoemde inreisformulier in te vullen. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen onder de 16 jaar. Ben je op doorreis, dan hoef je dit formulier niet in te vullen. Vanaf 22 januari hoef je dit formulier niet meer in te vullen als je met de auto of bus komt.
 • Doorreis: je kunt vrij door Zwitserland reizen, maar vergeet als je met de auto komt geen vignet te kopen. Voor iedereen die op doorreis is geldt geen testverplichting en ook hoef je het inreisformulier niet in te vullen. Wel dien je het land zo snel mogelijk weer te verlaten. Je kunt ook via Duitsland en Oostenrijk naar Zwitserland reizen, maar houdt rekening met de regels die per land gelden. Bekijk hier een overzicht van de coronaregels per land >

Horeca in Zwitserland

Tijdens je wintersport in Zwitserland genieten van een overheerlijke lunch of een drankje op een zonnig terras? Dat mag! De horeca in Zwitserland is open, maar wel gelden er bepaalde regels:

 • Vanaf 16 jaar binnen alleen toegang op vertoon van coronacertificaat, waarin staat of je genezen of gevaccineerd bent.
 • Vaste zitplaatsen zijn verplicht waar wordt gegeten en gedronken.
 • Als je rondloopt, is het dragen van een mondkapje verplicht.
Horeca in Zwitserland en corona

Après-ski in Zwitserland

Kun je tijdens skiseizoen 2021/2022 ook iets drinken in de après-ski van Zwitserland? Bijvoorbeeld in een van de bars langs de après-ski mijl in Saas-Fee? Dit kan alleen als je voldoet aan de 2G+ regel (genezen én getest of gevaccineerd én getest). 

Overnachten in hotels, chalets, appartementen en pensions

Toeristische accommodaties, zoals hotels, chalets, appartementen en pensions zijn open in Zwitserland. Wel gelden er een aantal veiligheids- en gezondheidsregels.

 • Je moet kunnen aantonen dat je je voor vertrek hebt laten testen en dat het resultaat van je PCR-test negatief is. Eigenaren mogen melding maken als je dit niet kunt tonen en daarmee riskeer je een boete.
 • Binnen is het dragen van een mondkapje verplicht, behalve als je zit aan tafel/aan de bar of als je op je eigen kamer bent.
 • Het tonen van je coronacertificaat is verplicht bij het inchecken.
 • Voldoende mogelijkheden voor desinfectie.

De mooiste chalets voor een wintersport in Zwitserland

Hotels en chalets in Zwitserland

Skigebieden in Zwitserland: coronaregels op wintersport

Skigebieden in Zwitserland zijn open, maar wel met bepaalde regels. 

 • Skiliften in Zwitserland zijn open. Let wel op dat dit per kanton kan verschillen, aangezien de kantons dit zelf mogen beslissen.
 • Zwitserse skigebieden hebben een capaciteitsbeperking voor grote gondels, zoals op de foto hieronder. In gondels waar men moet staan én waar meer dan 25 personen tegelijk in kunnen, is de maximumcapaciteit teruggebracht naar 70%.
 • Bij voorkeur vooraf online je skipas kopen.
 • In gesloten cabines en bergtreinen is het dragen van een mondkapje verplicht.
Skiliften in Zwitserland en corona
  

Overige faciliteiten

Na het skiën nog even shoppen, de wellness in of een paar baantjes trekken? Hier moet je rekening mee houden:

 • Winkels: open, maar het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • Zwembaden en wellness: alleen toegang op vertoon van coronacertificaat (2G+).
 • Speeltuinen: open
 • Musea, bioscopen en theaters: alleen toegang op vertoon van coronacertificaat (2G).
Winkels in Zwitserland en corona

Officiële kanalen Zwitserse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het advies omtrent een wintersport in Zwitserland in 2021/2022. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies voor Zwitserland vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Zwitserland biedt allerlei informatie over alle regels en veiligheidsvoorschriften en ook het toerismebureau heeft een overzichtspagina van corona in Zwitserland, evenals de diverse kantons. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected]

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen