Skip to navigation Skip to main content

Sneeuwschoenwandelen in Ruhpolding: ‘back to the roots’

De technologie gaat met sprongen vooruit, de ene innovatie wordt gevolgd door de ander en de wereld draait maar sneller. Het is de tijd waarin we verlangen naar de simpele dingen des levens. Het hoeft niet altijd high-tech te zijn. Soms zijn een bos, tijd en sneeuwschoenen genoeg om het drukke leven even te ontvluchten. Klinkt dat aangenaam? Dan is het tijd voor een sneeuwschoenwandeling in het Oberbayerischen Ruhpolding.

'Back to the roots' in Ruhpolding

Het motto luidt: ‘back to the roots’, en dat op meerdere manieren. De wortels liggen namelijk in het bos. En hier kan de ziel volledig tot rust komen. Bewust in de natuur onderweg zijn, de frisse berglucht inademen en genieten van het winterlandschap. Maar waarom precies op sneeuwschoenen?

(Foto: © Ruhpolding Tourismus GmbH)

Eén met de natuur bij het sneeuwschoenwandelen

Van vlakke weides in het dal tot gooiende routes en steile beklimmingen, in Ruhpolding is alles mogelijk. Het belangrijkste is om actief bezig te zijn in de vrije natuur. Bij sneeuwschoenwandelen voel je je nauw verbonden met het landschap. Buiten de gebaande paden ontdek je misschien wel sporen van dieren. Een eekhoorn die op zoek is naar zijn verborgen voorraden, geritsel in het bos kan betekenen dat er een vos of hert dichtbij is. Tal van winterwandelroutes, maar ook sneeuwschoenpaden leiden je over besneeuwde weides, door ongerepte bossen en langs authentieke hutten.

Vlak of steil – sneeuwschoenroutes voor iedereen

Sneeuwschoenwandelen is zo inspannend als je het zelf maakt. In Ruhpolding stap je bij de ‘beginnerstour naar de Weingarten’ gemoedelijk richting de gelijknamige berghut. Boven wacht naast de ‘Schweinshaxen’ en de ‘Topfenstrudel’ ook het uitzicht over het Ruhpoldinger dal. Of je waagt je aan meer hoogtemeters op de uitdagende tour naar de Haaralm of de Haaralmschneid. Het pad dat volledig door het bos loopt, gaat constant omhoog. Je komt langs diverse bevroren waterbronnen voor je de berghutten op de Haaralm bereikt. Hier torent de zuidhelling van de Haaralmschneid steil de lucht in. Nu is ervaring op het gebied van sneeuwomstandigheden en lawinegevaar vereist. Het is aan te raden om deze tocht, van 4,5 uur met 800 hoogtemeters, alleen met een ervaren gids te maken.

(Foto: © Ruhpolding Tourismus GmbH)

Sneeuwschoenen bestaan al duizenden jaren

Op grottekeningen van 12.000 jaar geleden is al te zien dat men een vorm van sneeuwschoenen gebruikte. Ronde modellen, druppelvormige exemplaren van hout en leer en lange latten zijn allemaal voorbij gekomen. Sneeuwschoenen van gebogen essenhout met lederen riemen zijn inmiddels al lang verdwenen. Sinds de jaren ’80 zijn er hoogwaardige, kunststof sneeuwschoenen, die een stuk comfortabeler zijn.

Een tocht in een paardenslee in Ruhpolding

Je kunt je ook door de natuur van Ruhpolding laten voortbewegen. In een paardenslee ervaar je het landschap vanuit een heel ander perspectief. Je bent met niets anders bezig dan genieten van de natuur. Zo ontdek je veel meer dan bij het wandelen, langlaufen of skiën. Je laat je simpelweg door het landschap leiden en je geniet. Natuurlijk kun je de koetsier van alles vragen: over Ruhpolding, Beierse tradities, geheimtips of oude legendes. Een koetsier heeft altijd iets te vertellen.

(Foto: © Ruhpolding Tourismus GmbH)

Skiën en langlaufen rond Ruhpolding

Hoe je je ook door het landschap van Beieren verplaatst, het doet het lichaam en de ziel hoe dan ook goed. Eenmaal ontspannen en tot rust gekomen is het ook weer tijd voor wat actie. Ontdek bijvoorbeeld de 150 kilometer aan langlaufloipes rond Ruhpolding. Ook de Chiemgau Arena en de drie skigebieden van Ruhpolding op de Unternberg, Westenberg en in Maiergschwendt dragen bij aan het Beierse wintergevoel.

Meer over een unieke wintersport in Beieren

Beieren heeft nog veel meer verhalen en er valt nog veel meer te ontdekken en beleven. Langlaufen, survivallen, winterwandelen en rodelen horen hier zeker bij. In de onderstaande weblogs nog meer mogelijkheden om de winter in Beieren op een unieke manier te beleven:

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.