3 december 2019 door Thijs in Algemeen

Wie de winter in Duitsland wil beleven, die moet naar Beieren! Hier valt voor iedereen iets te beleven – van ontspannende dagen in de sneeuw tot onvergetelijke momenten in het bos. En wie kan hier nou beter over vertellen dan de mensen uit Beieren die hier al van jongs af aan wonen?
Locals delen hun geheimtips over langlaufen, winterwandelen, sneeuwschoenwandelen, winter-survival, rodelen en wild voeren in Beieren.

100 jaar oude werkplaats

Uit een klein huis van baksteen stijgt rook op vanuit de schoorsteen. Midden in de Rhön, een middelgebergte in het noorden van Beieren, woont Alexander Hergenhan in een bijna 100 jaar oude werkplaats in Leubach. Hij bouwt rodelsleeën volgens traditioneel vakmanschap. Op de achtergrond zoemt het oude fornuis, wat zorgt voor een klein beetje warmte. Veel is er niet veranderd sinds de tijd dat de overgrootvader van Alexander hier in 1924 zijn Wagner-werkplaats opende. "Er zullen nu wat meer spinnenwebben en stof zijn dan in de tijd van mijn overgrootvader", lacht Alexander Hergenhan.

Slee bouwen werplaats
(Foto: © www.bayern.by - Peter von Felbert)

Beiers vakmanschap: elke slee is uniek

In de oude worstketel achter de sleebouwer koken nog een paar stukken essenhout. Het essenhout gaat ongeveer een halfuur in het kokende water om het flexibel en buigzaam te maken. Daarna vouwt Alexander ze om een mal en slaat met spijkers het ijzer erop vast. Vervolgens wordt het bovenwerk afgemaakt en alles bevestigd. Daarna moet het geheel een half jaar uitdrogen. Alexander Hergenhan is bijzonder trots op zijn sleeën: "De meeste sleemakers buigen het hout in de machine. Bij mij is iedere slee handgemaakt en daarom uniek."

rodelslee vakmanschap
(Foto: © www.bayern.by - Peter von Felbert)

Een familie van houtbewerkers

Dat deze familie niet zonder hout kan, bewijst ook Alexander. Hij nam de werkplaats in 2012 over van zijn oom Andreas Weber en houdt het ambacht vol passie levendig. Alexander maakt uitsluitend gebruik van regionaal essenhout. Essenhout is een hard hout, dankzij de lange vezels, maar nog steeds flexibel, slijtvast en duurzaam. "Een slee uit onze werkplaats gaat bijzonder lang mee, zolang niemand ermee tegen een muur sleet", vertel Alexander lachend. Hij bouwt 150 unieke sleeën in een jaar.

rodelslee timmeren
(Foto: © www.bayern.by - Peter von Felbert)
rodelslee werkplaats
(Foto: © www.bayern.by - Peter von Felbert)

Rodeltips van de Beierse sleemaker

De slee is klaar. En de nieuwe modellen moeten natuurlijk ook getest worden. “Als kind heeft mijn oom er een gewoonte van gemaakt om van de besneeuwde hellingen achter de kerk te sleeën. Eerst giet hij er water overheen om rodelbaan de volgende ochtend in te wijden", vertelt de sleebouwer uit Beieren. Ook weet hij waar de beste rodelbanen te vinden zijn:

  • Een must voor rodelfans is de Ochsenkopf in het Fichtelgebergte. De op een na hoogste berg van Franken biedt zes verschillende afdalingen: natuurrodelbaan Grassemann, rodelbaan Klausenlift, rodelbaan Lattalift, rodelhelling Bleaml Alm, rodelhelling Schmidtleiten en rodelhelling in Weißenstadt.
  • Een andere winterervaring is een tocht met sledehonden. Met musher, de sledehondengeleider, en een roedel knuffelige husky's kun je door bossen en over de weiden razen.
  • In Franken is in bijna ieder dorp wel een rodelbaan te vinden. Als kind was Alexander vaak te vinden bij de "Thüringer Hütte", omdat de helling hier iets langer is en er ook een restaurant met zelfgemaakte specialiteiten is.
  • In plaats van door te rodelen, kun je het Rhön-Wald ook ervaren op 70 kilometer aan langlaufloipes. Een hoogtepunt is de langeafstandsloipe van Holzberghof naar Sennhütte. Eenmaal daar kun je in Jagdschloss Holzberg weer op krachten komen. Het is slechts een van de vele langlauftips in Franken.
  • Voor romantici heeft sleemaker Alexander nog geheimtip: de Rhön in de avonduren. Omdat de sterrenhemel in het natuurpark Rhön zo duidelijk te zien is, ontving deze zelfs de internationale prijs "Sterrenpark".
Rodelen Beieren
(Foto: © Tourismuszentrale Fichtelgebrige / Florian Trykowski)

Perfecte vakantiebestemming voor families

De Rhön is een perfecte vakantiebestemming voor families, vindt Alexander Hergenhan. En hij kan het weten, want hij is hier opgegroeid. Vooral de winter laat het hart van de plaatselijke bevolking harder kloppen. Dan heeft men vanuit de voordeur direct toegang tot het winterwonderland: langlaufen, rodelen of sneeuwschoenwandelen en na afloop warme chocolademelk bij de open haard.
En met een beetje geluk kunnen zeldzame planten- en diersoorten zoals de zwarte korhoen of de wilde kat in het wild worden ontdekt. De mooiste plekken en wandelpaden in het vulkanische middelgebergte liggen volgens Alexander rond de Basaltsee of het Kreuzberg-klooster, waar sinds 1731 een veelgeroemd kloosterbier wordt gebrouwen. Ook raad hij aan om het recreatiecentrum Markt Oberelsbach in het UNESCO-biosfeerreservaat Rhön te bezoeken. In het ‘Haus der Langen Rhön’ kom je meer te weten over de indrukwekkende flora en fauna van de regio.

Val dit alles bij je in de smaak? Op afspraak kun je sleebouwer Alexander Hergenhan bezoeken om mee te kijken en persoonlijke tips van hem te krijgen. Van bezoek in zijn kleine werkplaats wordt hij altijd blij – zeker wanneer de eigenaren van een nieuwe slee deze zelf komen ophalen.

Rodelen familie
(Foto: © Tourismuszentrale Fichtelgebrige / Florian Trykowski)

Nog meer inspiratie voor een wintervakantie in Beieren

Voor iedereen die geen genoeg van bos en winter kan krijgen, is Beieren een fantastische winterbestemming. In Beieren zijn er nog veel meer mannieren om spannende winteravonturen te beleven:

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Beieren? Dan verzeker je je met de Bayern-Newsletter gratis van actuele tips, aanbiedingen en prijsvragen uit eerste hand.

Meer over een unieke wintersport in Beieren

Beieren heeft nog veel meer verhalen en er valt nog veel meer te ontdekken en beleven. Langlaufen, survivallen, winterwandelen en rodelen horen hier zeker bij. In de onderstaande weblogs nog meer mogelijkheden om de winter in Beieren op een unieke manier te beleven:


Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen