18 december 2019 door Thijs in Bestemmingen

Glooiende bergweides met daaromheen de Chiemgauer Alpen. Meren, sneeuwwitte vlaktes en ongerepte bossen. Perfect gespoorde loipes die zelfs de meest ervaren langlaufers (en biatleten) aanspreken en uitzichten die aan Canada doen denken. Faciliteiten die volledig zijn toegewijd aan de liefhebbers van de langlaufsport. Een Arena waar jaarlijks biatlon van het hoogste niveau wordt beoefend. Dit alles vind je in Rupolding, het mekka van het langlaufen in Duitsland.

#1. Langlaufscholen en biatloncursussen

Iedereen moet bij de basis beginnen. In Chiemgau hebben Duitse topsporters zoals Andi Birnbacher, Evi Sachenbacher-Stehle en Tobi Angerer het langlaufen geleerd. De sneeuwsportscholen in Ruhpolding weten hoe ze met debutanten op de langlaufski’s moeten omgaan. Fritz Fischer, een voormalig Olympisch kampioen biatlon en oud-bondscoach, laat geïnteresseerden kennismaken met biatlon door schiet- en langlauftraining te geven. Om na het langlaufen ook het doel te raken is namelijk niet zo eenvoudig. ‘Bij een hartslag van 160 moet je de bewegingen opvangen. Houd je adem in en haal de trekker over. Iedereen kan het leren”, zegt de professional enthousiast.

langlaufen ruhpolding
(Foto: © Ruhpolding Tourismus GmbH)

#2. 130 kilometer langlaufloipes voor alle niveaus

Waar anderen langlaufen ‘erbij’ doen, steekt men in Ruhpolding hier alle energie in. Iedereen die naar beweging, natuur, bezinning en rust verlangt, zit hier goed. En dit alles combineert zich in het langlaufen. In Ruhpolding vind je niet alleen loipes tussen de 3 en 15 kilometer, maar ook speciale weides voor het maken van de eerste langlaufmeters. Sommige van de loipes starten direct vanuit het dorp. In de Chiemgau Arena zijn ook verlichte avondloipes om ’s avonds te langlaufen.

#3. IBU Biatlon World Cup

Over de Chiemgau Arena gesproken. Ieder jaar verandert dit rustige dorp in Beieren tot het mekka van de Biatlon. Biatlon is een combinatie tussen schieten en langlaufen. Wanneer de de BMW IBU Biatlon World Cup neerstrijkt in Ruhpolding valt er van alles te beleven. Dagelijks trekken er tot 25.000 fans naar de Arena waar vijf dagen lang spannende langlaufraces, bloedstollende schietsessies en emotionele prijsuitreikingen zijn te zien. Tip: tijdens de World Cup kun je ook een kijkje achter de schermen krijgen en in februari is het mogelijk om de voetsporen van de profs te treden.

#4. 3 Seen-loipe: magische plek voor wintersporters.

De 3 Seen-loipe is het uithangbord van Ruhpolding. Startpunt is de wandelparkeerplaats Seehaus in Ruhpolding. Na een paar minuten heb je het ritme te pakken, terwijl de bergen links en rechts steeds steiler worden. En opeens is daar de Förchensee, waar de zon weerspiegeld in het kristalheldere water. De rijp hangt als kristallen aan de bomen en de struiken gaan gebukt onder een dikke laag sneeuw. Kleine ademwolkjes stijgen op in de helderblauwe lucht. Je hoort niets anders dan jezelf en voor even daalt de hartslag en de bloeddruk. Plotseling wordt het dal weer breder. De Löden-, Mitter- en Weitsee zullen je verbazen met hun azuurblauwe water. De terugweg verloopt via besneeuwde paden in het bos. Korte beklimmingen en afdalingen zorgen voor de nodige afwisseling en voor je het weet zijn de 12 kilometer afgelegd. Jammer eigenlijk!

Langlaufen en winterwandelen rond Ruhpolding

Iedere langlaufer moet de Chiemgau hebben bezocht. De ligging biedt niet alleen de mooiste natuurbelevenissen, maar Ruhpolding is ook eenvoudig te bereiken en sneeuwzeker. Iedereen kan de natuur op eigen tempo verkennen, ongeacht of je ervaren of beginner bent. Liever wandelen dan langlaufen? Tal van winterwandelroutes, maar ook bewegwijzerde sneeuwschoenpaden, leiden je over besneeuwde weides, door ongerepte bossen en langs traditionele hutten zoals de Haar Alm. Ook de Chiemgau Arena en de drie skigebieden van Ruhpolding op de Unternberg, Westenberg en in Maiergschwendt dragen bij aan het Beierse wintergevoel.

Nog meer inspiratie voor een wintervakantie in Beieren

Voor iedereen die geen genoeg van bos en winter kan krijgen, is Beieren een fantastische winterbestemming. In Beieren zijn er nog veel meer mannieren om spannende winteravonturen te beleven:

Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Beieren? Dan verzeker je je met de Bayern-Newsletter gratis van actuele tips, aanbiedingen en prijsvragen uit eerste hand.

Meer over een unieke wintersport in Beieren

Beieren heeft nog veel meer verhalen en er valt nog veel meer te ontdekken en beleven. Langlaufen, survivallen, winterwandelen en rodelen horen hier zeker bij. In de onderstaande weblogs nog meer mogelijkheden om de winter in Beieren op een unieke manier te beleven:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen