20 juli 2019 door Thijs in LijstjeOpmerkelijk

Skiliften zijn er om je snel weer aan de volgende afdaling te kunnen laten beginnen. Toch zijn er ook skiliften die een belevenis op zich zijn. Een open dak, draaiende cabines of de hoogte maken deze liften net even specialer. In dit weblog hebben we 10 bijzondere skiliften in Europa voor je op een rijtje gezet.

#1. Hoogste 3S-lift van de wereld

De Matterhorn Glacier Ride in het Zwitserse Zermatt brengt ieder uur maximaal 2000 mensen richting Klein Matterhorn. Hier ligt het hoogste bergstation van Europa, op meer dan 3800 meter. Vanaf hier heb je een uitzicht op 38 vierduizenders en 14 gletsjers. Ook heb je toegang tot het hoogste zomerskigebied van de Alpen!

3S-lift naar Klein Matterhorn
De Matterhorn Glacier Ride (Foto: © 2019 Zermatt Bergbahnen AG)

#2. Kabelbaan met panoramadak

De allereerste kabelbaan met open panoramadak draagt de toepasselijke naam ‘CabriO en pendelt in de zomer tussen het dalstation in Stans en het bergstation op de Stanserhorn. Anders dan bij veel andere skiliften bevindt de liftkabel bij deze lift zich niet boven de cabines, maar aan de zijkant. De cabines bieden plaats aan 60 personen en 30 personen kunnen plaatsnemen op het dak. Eenmaal op een hoogte van 1900 meter wacht er een waanzinnig uitzicht op het Vierwoudstedenmeer.

#3. 200 personen op twee verdiepingen

De Vanoise Express zorgde in 2003 voor de verbinding tussen de skigebieden van Les Arcs en La Plagne. Binnen 5 minuten reis je tussen Peisey-Vallandry op 1650 meter hoogte en Montchavin-Les Coches op 1548 meter. De lift heeft twee verdiepingen en kan maar liefst 200 personen tegelijk vervoeren. Langzaam is de lift ook niet, met een topsnelheid van 45 kilometer per uur.

#4. In een draaiende cabine naar de gletsjer

Met de Titlis Rotair bouwde fabrikant Doppelmayr/Garaventa in 1992 de eerste kabelbaan ter wereld met draaiende cabinebodems. Sinds 2014 beschikt de lift richting de Titlis boven Engelberg zelfs over cabines die in vijf minuten volledig om hun as draaien. Onderweg heb je hierdoor een geweldig zicht op de rotswanden, gletsjer en bergtoppen.

Titlis Rotair Gondel
De Titlis Rotair (Foto: © Engelberg-Titlis Tourismus AG - Roger Gruetter)

#5. Oudste kabelbaan ter wereld

Volgens het liftbedrijf in Bad Reichenhall is de kabelbaan naar de 1614 meter hoge Predigtstuhl de oudste, nog originele kabelbaan van de wereld. De lift werd in 1928 in gebruik genomen en staat te boek als de moeder der liften op het gebied van uitstraling, snelheid, geruisloosheid en veiligheid. Vanzelfsprekend is de lift cultureel erfgoed en nog altijd moet er een machinist aan het werk in het bergstation om deze 12-hoekige lift de 1140 meter aan hoogteverschil te laten overbruggen.

#6. Van Frankrijk naar Italië over het Mont-Blanc Massief

In 20 minuten zweef je met de Téléphérique de l’Aiguille du Midi vanuit Chamonix richting een hoogte van 3778 meter. Op het tweede deel van het traject wordt er een afstand van 2742 meter afgelegd, zonder ook maar één liftpaal te passeren. Eenmaal op de naaldvormige bergtop ontvouwt zich een waanzinnig uitzicht op de Mont Blanc. Wanneer je moedig genoeg bent kun je plaatsnemen op het uitkijkplatform met glazen bodem. Via de Vallée Blanche gondel kun je verder richting de Helbronner Spitze (3466 m) aan de Italiaanse zijde van het massief. Wanneer je dan ook nog in de Skyway Monte Bianco richting Courmayeur stapt is de hele tour compleet.

#7. Per kabelspoor van binnenstad naar natuurpark

De Hungerbrugbahn in Innsbruck is ontworpen door architect Zaha Hadid en de stations doen in vorm en kleur denken aan gletsjers en morenes. Deze kabelspoortrein heeft meerdere stations en brengt je in 10 minuten vanuit de binnenstad, via de AlpenZoo richting stadsdeel Hungerbrug. Hier kun je overstappen in de gondel richting de Innsbrucker Nordkette.

#8. Oud, klein en bijzonder hoog

De Vallugabahn II in skigebied Ski Arlberg is in meerder opzichten bijzonder. De lift opende in 1955 en gaat naar een hoogte van maar liefst 2811 meter. De cabines bieden plaats aan maximaal zes personen en je mag alleen instappen onder begeleiding van een berggids. Eenmaal boven wachten er namelijk geen perfect geprepareerde pistes op je, maar alleen een off-piste landschap dat is geschikt voor de meest ervaren freeriders.

#9. In de nachtelijke uren met de lift

Niet veel liften zijn geopend tijdens de nachtelijke uren. De compleet vernieuwde kabelbaan in de Noorse havenstad Narvik is het mogelijk om van begin juni tot half-juli van de middernachtzon te genieten. Vanaf het 650 meter hoge uitzichtplatform in skigebied Narikfjellet heb je een geweldig uitzicht op de Ofotfjord.  

#10. Met de lift naar Europa’s hoogste vulkaan

De erupties van Europa’s hoogste en meest actieve vulkaan zijn niet altijd zonder gevolgen. In 2002 werd de kabelbaan getroffen en moest deze worden vervangen. De Funivia dell’Etna brengt je in 15 minuten van Rifugio Sapienza naar de zuidkant van de vulkaan op 2500 meter hoogte. Vanaf bergstation La Montagnola kun je overstappen op de vrachtwagens die je verder vervoeren over de lavavelden. Het laatste stukje richting de rand van de kraters dien je te voet af te leggen. De vulkaan Etna beklimmen >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen