Skip to navigation Skip to main content
7884 - 5 familievriendelijke skigebieden in Tsjechië (1)
© CzechTourism

Aan familievriendelijke skigebieden in Tsjechië geen gebrek. Tsjechië is een ideale bestemming voor een wintersport met kinderen. Hier vind je nog ouderwets lage prijzen en op het gebied van skimogelijkheden hoef je geen concessies te doen. Er zijn professionele skischolen, brede blauwe pistes, een groot aanbod van accommodaties en leuke activiteiten naast de piste. In dit weblog hebben we 5 familievriendelijke skigebieden in Tsjechië op een rijtje gezet.

Familievriendelijke skigebieden in Tsjechië

Familievriendelijke skigebieden zijn in Tsjechië niet lastig te vinden. Zowel in het zuiden als in het noorden zijn er bestemmingen die geschikt zijn voor een wintersport met kinderen in Tsjechië. Door het karakter van de skigebieden voelen kinderen zich er direct thuis. De pistes zijn veelal rustig en breed, wat ze ideaal maken voor skiles. Hebben de kids helemaal nog geen ervaring op de ski's, dan beginnen ze in het kinderland of op de oefenweide. Daarnaast is het bijzonder prettig dat de prijs voor skipassen en accommodaties hier nog een stukje lager ligt. Na afloop van de skiles vallen er nog genoeg andere dingen te ondernemen en ontdekken. Van rodelen tot snowtuben of een tocht met een hondenslee. Hieronder hebben we 5 familievriendelijke skigebieden, plus een extra tip, voor je op een rijtje gezet.

1. Familiepret in skigebied Lipno

Lipno staat te boek als hét familieskigebied van Tsjechië en ligt in het zuiden van het land. Je hebt hier de beschikking over 13 km aan pistes, waarvan het merendeel blauw en breed is. Voor de kleintjes is er het kidspark en voor kinderen die al wat meer aandurven, is er het snowpark waar freestyle lessen worden aangeboden. Of de kinderen het wel naar hun zin hebben, wordt in de gaten gehouden door mascotte Fox de Vos. Middagje iets anders doen? Pak de kabelbaan naar de bergtop Kramolín (900 m), waar je het boomkroonpad kunt bezoeken. Ook vind je hier een 40 meter hoge uitzichttoren met uitzicht op het Lipnomeer. Het Lipnomeer is het grootste en bekendste meer van Tsjechië. Wanneer de ijsdikte het toelaat, kun je hier schaatsen op een natuurijsbaan van 11 kilometer.

Ontdek skigebied Lipno
7884 -  (5)
© CzechTourism

2. Skigebied Železná Ruda – Špičák

Het kindvriendelijke skigebied Železná Ruda - Špičák ligt midden in het Nationale Park Boheemse Woud. In deze omgeving wordt het landschap gekenmerkt door langgerekte heuvels met diepe bossen. Hiertussen liggen de pistes (7 km) van Železná Ruda - Špičák (860 - 1200 meter), die in conditie worden gehouden door diverse sneeuwkanonnen. Voor kinderen is er een afgesloten gedeelte en een skispeelplaats. Drie avonden per week zijn de pistes verlicht en kun je hier avondskiën. Ook faciliteiten zoals skiverhuur, skiservice en een skischool zijn aanwezig.

Meer over Železná Ruda - Špičák
7884 -  (6)
© CzechTourism

3. InterSkiRegion Klínovec-Fichtelberg

Groot voordeel van de skigebieden in het Ertsgebergte is dat deze op slechts 650 kilometer van de Nederlandse grens liggen. Een stuk minder ver rijden met de kinderen dus! Het Ertsgebergte vormt voor 150 kilometer de grens met Duitsland en hier liggen gemoedelijke skigebieden als Klíny, Bublava en Plešivec. Het grootste skigebied van de regio, met 30 km aan pistes, is Klínovec. Dit skigebied deelt haar pistes met het Duitse skigebied Fichtelberg. Beide skigebieden delen een skipas, waarmee je toegang hebt tot bijna 45 km aan pistes. Kinderen kunnen in Boží Dar, dat onderdeel is van Klínovec, naar hartenlust ravotten en de eerste skikilometers maken. Ook populair is de helling waar je met een rubberen band naar beneden raast.

Kom meer te weten over InterSkiRegion Klínovec-Fichtelberg
7884 -  (7)
© CzechTourism

4. Černá Hora – Pec

Černá Hora – Pec is het grootste skigebied van Tsjechië en bestaat uit zes verschillende gebieden. In totaal heb je hier de beschikking over 50 km aan pistes en 50 skiliften. Černá Hora (Janské Lázně) en Pec pod Sněžkou zijn de grootste gebieden en bieden ruim 30 kilometer aan pistes. Je vindt hier de langste piste van 3 kilometer en tal van faciliteiten zoals een skischool, skiverhuur, een slalompiste met tijdmeting en een snowpark. De skigebieden Černý Důl, Malá Úpá, Velká Úpa and Svoboda nad Úpou zijn voor beginners en families zeer geschikt. Na het skiën kun je je hier vermaken met rodelen, snowtubing, langlaufen, bobsleeën of een tocht met een hondenslee.

Ontdek meer over Černá Hora – Pec
7884 -  (8)
© CzechTourism

5. Špindlerův Mlýn

In het Reuzengebergte, aan de grens met Polen, vind je de hoogste skigebieden van Tsjechië. Špindlerův Mlýn ligt in het westen van dit gebied en is zeer geschikt voor een wintersport met kinderen. Het nieuwste deel van van het skigebied Špindlerův Mlýn is Horní Mísečky en families vinden hier alles wat zij zoeken. Er zijn brede, glooiende hellingen en er is een comfortabele 4-persoons gondel. Voor de avontuurlijke kids is er het Burton snowpark. In totaal heb je in deze omgeving de beschikking over ruim 25 km aan pistes. Na afloop van de skidag kun je rodelen op de 4 km lange rodelbaan, bowlen of zwemmen in het aquapark.

Meer over skibestemming Špindlerův Mlýn

Extra: Wintersport met kinderen in het IJzergebergte

Ook in het IJzergebergte, in het noorden van Tsjechië, hebben gezinnen genoeg te zoeken. Deze bergketen strekt zich uit tot het Reuzengebergte en is gemiddeld 500 tot 800 meter hoog. In het gebied liggen de skigebieden Bedřichov, Severák en Tanvaldský Špičák. Samen staan ze bekend als Skiarena Jizerky. De kleinschalige gebieden zijn ideaal voor families met kinderen. Ze zijn overzichtelijk, hebben veel blauwe pistes en bieden skilessen aan voor beginners en gevorderden. Samen bieden ze ruim 16 kilometer aan afdalingen.

Meer over Skiarena Jizerky
7884 -  (9)
© CzechTourism / David Marvan

Bekijk hier de brochure: Czech SkiResorts 2021/2022 ›

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visit Czech Republic

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.