14 januari 2019 door Miranda in 'Nieuws''

De media staat er al een paar weken vol van: de enorme hoeveelheden sneeuw die de Oostenrijkse Alpen te verstouwen krijgen. Sinds gisteren sneeuwt het weer flink en naar verwachting kan er tot morgenochtend op sommige plaatsen zomaar weer anderhalve meter sneeuw vallen. Wegens het grote lawinegevaar zijn er nu meerdere wintersportplaatsen afgesloten van de buitenwereld. Wegen zijn gesloten en dorpen onbereikbaar. Maar hoe is het nou momenteel echt wanneer je in Oostenrijk bent? Kan er nog geskied worden? En is het gevaarlijk op de pistes? Wij berichten live vanuit Gerlos in Oostenrijk.

Afgesloten wegen en dorpen

De wegen naar verschillende bekende wintersportdorpen zijn afgesloten, waardoor onder andere Ischgl, Galtür, Sölden, Hochfügen, Thiersee, Obergurgl, Hochgurgl, Stuben, Zürs am Arlberg, Lech am Arlberg, Warth, Schröcken, Gargellen, Baad en de Hintertuxer Gletscher momenteel niet bereikbaar zijn. Voor sommige wintersporters is dit natuurlijk enorm balen (wanneer je bijvoorbeeld naar huis wilt), terwijl anderen het avontuur en de rust wel prettig vinden. En hoe je het ook went of keert: het blijft bijzonder om zoveel sneeuw te zien. In de meeste dorpen kun je gewoon naar buiten en genieten van de sneeuw, maar in Obergurgl wordt vandaag aangeraden om binnen te blijven.

Hoeveelheid sneeuw in Gerlos

Zoveel sneeuw viel er afgelopen 24 uur in Gerlos

Lawinediensten houden de situatie scherp in de gaten

Iedereen snapt dat deze hoeveelheden sneeuw voor veel problemen en gevaren kunnen zorgen, maar gelukkig houden de verschillende lawinediensten de situatie haarscherp in de gaten. Zij controleren het sneeuwdek op stabiliteit en besluiten of wegen of dorpen gevaar lopen. Wanneer dat het geval is, worden er direct maatregelen genomen. De verwachting van de lawinedienst in Tirol is dat de situatie na dinsdagochtend zal verbeteren. Er is dan ook geen zicht op nog een volgende zware sneeuwdump. Wel blijven kleinere storingen opnieuw voor sneeuw zorgen, de hoeveelheden zijn echter niet zo bizar groot meer.

Veel skiliften gesloten

In diverse skigebieden zijn vandaag de liften gesloten wegens het hoge lawinegevaar in combinatie met een sterke wind. Allesbehalve leuk natuurlijk wanneer je op vakantie bent, maar veiligheid heeft toch echt de hoogste prioriteit. Ook afgelopen weekend waren hier in de Zillertal Arena diverse liften, waaronder de verbinding met Königsleiten, dicht. En wanneer je naar de toppen van de bergen kijkt, dan is goed te begrijpen waarom: de ‘sneeuwdekens’ hangen over de toppen heen en je hebt niet veel fantasie nodig om te bedenken wat er kan gebeuren als zo’n sneeuwdeken loskomt. Vandaag blijven ook hier heel veel skiliften gesloten. Maar op de pistes die geopend zijn, is het echt genieten. De afdalingen zijn van een geweldige kwaliteit (geen ijsplaat te bekennen) en de besneeuwde bomen zorgen voor een prachtig decor.

Geopende skiliften in de Zillertal Arena op 14-1

Ook in de Zillertal Arena zijn diverse liften gesloten vandaag

Daken van huizen hebben het zwaar

In de media zie je veel beelden van Oostenrijkers die hun dak (gedeeltelijk) sneeuwvrij maken. Wanneer we hier om ons heen kijken in Gerlos, zie we dat dit niet overdreven is. Ook bij het huis waar wij verblijven liepen vrijdag bouwkundigen rond om de situatie van ons dak te beoordelen. Ze maakten zich zorgen omdat het dak iets doorzakte. Er werd direct met man en macht sneeuw van het dak gehaald en extra stutpalen werden geplaatst. Of we ons hier nog veilig voelen? Ja, ik heb alle vertrouwen in de kundigheid van deze Oostenrijkers. Op andere daken schijnt niets aan de hand te zijn, sommige daken worden namelijk helemaal niet sneeuwvrij gemaakt.

Daken van huizen hebben het zwaar in Oostenrijk

De daken van de huizen hebben veel te verduren momenteel, maar het ziet er prachtig uit

Het is prachtig en bijzonder

Sinds vrijdag ben ik in Oostenrijk en ik heb nog nooit zoveel ongeruste appjes en berichtjes gehad. Het thuisfront is duidelijk ongerust, terwijl wij hier de ‘paniek’ helemaal niet zo ervaren. Ze doen er in Oostenrijk alles aan om de wegen goed begaanbaar te houden en vrijdagavond konden we ook zonder sneeuwkettingen naar boven rijden. Vandaag is dat natuurlijk anders, dus laten we de auto een dagje staan en verzetten onze afspraken die we elders in Oostenrijk hadden naar een ander tijdstip. Vakantiegangers genieten volop op de pistes die open zijn, want de sneeuwkwaliteit is natuurlijk geweldig. Zoiets maak je niet vaak mee. Ik heb nog nooit van mijn leven zoveel sneeuw gezien en met wat aanpassingen kan iedereen hier nog steeds een fijne vakantie vieren. Kortom, het is onvergetelijk mooi in Oostenrijk op dit moment.

Snowboarder op de piste in de Zillertal Arena

Afgelopen zaterdag was het heerlijk rustig op de pistes en de sneeuwkwaliteit is uitzonderlijk goed

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen