13 maart 2019 door Michiel in Alpenweer

Het is deze dagen wisselvallig in het Alpengebied. De afgelopen dagen is er verse sneeuw gevallen, maar ook waaide het soms fors in de bergen. Dinsdag was het weerbeeld aangenaam toen een uitloper van een hogedrukgebied passeerde. De komende dagen gaat er wederom veel verse sneeuw vallen.

Kans op een meter sneeuw

De komende dagen is het onbestendig in de Alpen. De westelijke stroming wordt weer hersteld en storingen trekken vanaf de oceaan het continent in. In het westen en noorden van de Alpen gaat dit weer voor flink wat sneeuwval zorgen. Ook gaat het hard waaien, waardoor het op de pistes hier en daar door de zware windstoten lastig is om staande te blijven. Aan de zuidflank is het een stuk rustiger en schijnt de zon.
Al met al kan er in de westelijke Alpen en het centrale Alpenmassief  zomaar een halve tot een hele meter verse sneeuw vallen tot aan het weekend! Wintersporters die donderdag en vrijdag van of naar de Alpen rijden, moeten er rekening mee houden dat er regen en sneeuw valt in Zuid-Duitsland en Oostenrijk en Zwitserland. Dit zou voor enige hinder kunnen zorgen. Woensdag en donderdag ligt de sneeuwvalgrens tussen 500 en 1000 meter. Vrijdag stijgt de sneeuwvalgrens naar 1500 tot 2000 meter.

Herstel in het weekend

In het weekend ziet het er een stuk beter uit. Het wordt zaterdag lenteachtig met zonnige perioden. De temperatuur kan makkelijk oplopen, zeker met behulp van wat 'föhn' kan het in de dalen 20 graden worden. Ook zondag blijft het vrijwel overal droog en zijn de wintersportcondities prima. Wel neemt later op de dag vanuit het noordwesten de bewolking weer toe. Een nieuwe storing kan in de avond voor flink wat verse sneeuw zorgen in Zwitserland en later ook in Oostenrijk.

In Snow Space Salzburg sneeuwt het momenteel volop (Bergstation Achterjet)

Meer hogedrukinvloed

Volgende week ziet het weer er wederom wisselvallig uit en vallen er verspreid nog sneeuwbuien. De temperatuur ligt weer een stuk lager. Vanaf dinsdag lijkt een hogedrukgebied meer grip op het weer in de Alpen te krijgen. Het wordt daardoor vanaf woensdag waarschijnlijk droger en zonniger.

Het sneeuwt aardig op de Riesneralm

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.