Skip to navigation Skip to main content

Wat gebeurt er in de zomer in een skigebied?

16563 - Wat gebeurt er in de zomer in een skigebied? (1)

Heb jij er wel eens over nagedacht wat er in de zomer in een skigebied gebeurt? Draaien alle liften dan gewoon om wandelaars en mountainbikers naar boven te brengen? En de berghutten- en restaurants zou je daar ook gewoon in de zomer terecht kunnen voor een Schnitzel? Een paar weken geleden kon je lezen wat er in een skigebied gebeurt nadat het seizoen voorbij is , deze keer nemen we het zomerseizoen in de skigebieden onder de loep. Natuurlijk bezoeken ook veel toeristen in de zomer de Alpen en dus ook de gebieden waar we in de winter skiën. Lees hier wat er gebeurt in de zomer in een skigebied.

Enkele liften geopend in de zomer

In de meeste skigebieden zijn wel enkele liften geopend in de zomer. Meestal zijn dit de belangrijke verbindingsliften, zoals gondels vanuit het dal. De liften die mountainbikers en wandelaars snel bovenop de berg brengen. Daarnaast zijn soms ook enkele stoeltjesliften open, maar dit is zeer beperkt. In een groot skigebied als Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn zijn van de 70 liften in de zomer ‘maar’ 4 gondelliften open. In Silvretta Arena Ischgl - Samnaun zijn dit er 5 van de 43. Er draaien niet alleen veel minder liften in de zomer, maar veelal draaien ze ook iets langzamer. Op deze manier wordt energie bespaard. Er zijn in de zomer veel minder toeristen die gebruik maken van de liften, dus wachtrijen komen eigenlijk niet voor.

Aanpassingen voor mountainbikers

Om mountainbikes mee te kunnen nemen in de liften, worden er veelal maatregelen genomen. De toegangshekjes tot de liften (waar je liftpas wordt gescand) worden aangepast, zodat je er met je fiets door kunt. In moderne gondels kunnen er meestal banken omhoog geklapt worden, waardoor er ruimte ontstaat voor je fiets. Bij oudere gondels en stoeltjesliften worden veelal haken aan de buitenkant gemonteerd, waar fietsen aan kunnen hangen. Dit hoef je overigens niet zelf te doen; de liftmannen hangen je fiets aan de haak. Zij trainen hun spierballen behoorlijk in de zomer!

16563 -  (4)
Je mountainbike wordt gewoon aan de stoeltjeslift gehangen in Kirchberg in de zomer
Je mountainbike wordt gewoon aan de stoeltjeslift gehangen in Kirchberg in de zomer

Wandelroutes en mountainbikepaden

In plaats van pistes, is er in de zomer in de meeste skigebieden een uitgebreid netwerk van wandelpaden en mountainbikeroutes uitgezet. Alle pistebordjes zijn verdwenen en maken plaats voor de bewegwijzering van de zomeractiviteiten. In veel gebieden blijven de wandelbordjes wel (gedeeltelijk) staan in de winter. Deze zie je soms in de winter naast de piste nog net boven de sneeuw uitsteken. In de meeste gevallen lopen de paden trouwens niet over de pistes, die zijn in de zomer meestal begroeid met gras, de paden lopen hier tussendoor.

16563 -  (5)
De pistebordjes op de Ehrwalder Alm worden in de zomer vervangen door wandelbordjes
De pistebordjes op de Ehrwalder Alm worden in de zomer vervangen door wandelbordjes

Adventure-, speelparken en attracties

In meerdere skigebieden zijn in de zomer geweldige speelparken en attracties, die echt niet alleen geschikt zijn voor kleine kinderen. In de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental zijn bijvoorbeeld 6 belevenisparken die stuk voor stuk uniek en superleuk zijn. Leerzaam en actief, met oog voor de natuur. Tokkelbanen, enorme trampolines, klimparken in het bos en diverse activiteiten op het water. In sommige skigebieden halen ze echt alles uit de kast om het families met kinderen naar de zin te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste keer toen ik in een dergelijk park kwam in de zomer, ik mijn ogen uitkeek. Ik zou willen dat ik nog kind was!

16563 -  (6)
In het Widiversum in Hochoetz wordt de kinderlift uit de winter omgebouwd tot een reuze flipperkast
In het Widiversum in Hochoetz wordt de kinderlift uit de winter omgebouwd tot een reuze flipperkast

Schnitzel eten in de zomer

Veel pisterestaurants en berghutten zijn ook in de zomer gewoon geopend. Sommige zijn eenvoudig bereikbaar met de lift en voor andere moet je een stuk lopen of fietsen. Net als de liften, zijn de hutten meestal pas in (de loop van) juni geopend en sluiten in september/oktober. Check vooraf dus altijd eerst even of de hut waar je heen wilt ook echt open is. Op mooie dagen is het – net als in de winter – heerlijk vertoeven op het terras van een berghut en op de kaart staan dezelfde lekkernijen als in de winter: Schnitzel, Kaiserschmarrn of Tiroler Gröstl, hmmmm!!

Ben jij wel eens in een skigebied geweest in de zomer?

16563 -  (7)
De Rübezahl Alm in Ellmau is ook in de zomer populair
De Rübezahl Alm in Ellmau is ook in de zomer populair
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.