Skip to navigation Skip to main content

In de meeste skigebieden staan de liften alweer even stil nu het wintersportseizoen voorbij is. Heb jij er weleens over nagedacht wat er daarna allemaal gebeurt? Er wordt heel wat werk verricht nadat de laatste wintersporters de pistes hebben verlaten! Opruimen, onderhoud, nieuwe liften bouwen... De sneeuw smelt en iedereen maakt zich klaar voor het zomerseizoen in de Alpen. Het vee mag weer naar buiten en terwijl alles steeds groener kleurt, is het wachten op de eerste zomertoeristen. In dit artikel een kijkje achter de schermen van een skigebied, nadat de laatste lift is stilgezet.

Alles opruimen in een maand

Als je denkt dat werknemers na afloop van de laatste skidag van het seizoen achteroverleunen, dan heb je het mis. Direct na de sluiting wordt er enorm veel werk verzet in het skigebied. De meeste skigebieden hebben ongeveer een maand de tijd om alles op te ruimen en het gebied ‘zomerklaar’ te maken. Dit betekent dat alles, maar ook echt alles dat weggehaald kan worden, weggaat: pistemarkeringen, bordjes, stootkussens om liftpalen, sneeuwkanonnen, etc. Dit doen ze zo snel mogelijk, zodat alles vervoerd kan worden met pistenbully’s over de nog besneeuwde pistes. De gondels en stoeltjes van moderne liften worden, net als dagelijks in de winter, in de garage gestald en van veel oudere liften worden ook de stoeltjes verwijderd, zodat de berg er optisch mooier uitziet in de zomer.

Vee op de pistes

Veel pistes worden in de zomer door de boeren gebruikt voor vee of landbouw. Het is dus zaak dat de sneeuw zo snel mogelijk smelt. Lentetemperaturen helpen natuurlijk enorm, maar soms wordt de sneeuw ook kapotgereden om het smelten te versnellen. Op veel plekken worden de hekken teruggeplaatst en de weides onderhouden, zodat het vee de berg op kan. Uiteraard wordt er eerst nog heel wat rommel - van verloren handschoenen tot skistokken en portemonnees - weggehaald voor de dieren daadwerkelijk kunnen grazen in het frisse gras. Elk papiertje en elke verloren liftpas wordt opgeruimd, voordat het land teruggeven wordt aan de boeren. Een flink karwei. Positief nieuws is dat het afval dat op de berg achterblijft de laatste jaren nog steeds afneemt. Gelukkig!

Onderhoud en nieuwbouw

Na het skiseizoen vindt er ook veel groot onderhoud plaats aan de liften. Liftpalen, kabels en alle mechanische onderdelen worden gecontroleerd en onderhouden. Daarnaast worden er in diverse skigebieden oude liften afgebroken, welke vervangen worden door nieuwe. Deze werkzaamheden starten ook vaak zo snel mogelijk na sluiting van het gebied, zodat ze klaar zijn voor de zomer of het volgende skiseizoen. Ook dit jaar worden er weer heel veel liften vervangen en gebouwd in de Alpen. Een (voorlopig) overzicht:

Voorbereidingen voor de zomer

In veel skigebieden begint in juni het zomerseizoen. Er gaan dan weer diverse liften draaien om wandelaars en mountainbikers naar de bergtoppen te brengen. Hiervoor moeten natuurlijk ook weer de nodige voorbereidingen worden getroffen. Wandelpaden worden gecontroleerd, verbeterd en de bewegwijzering wordt gecheckt en aangepast indien nodig. In veel skigebieden zijn ook speciale mountainbiketrails- en parken, waarvoor ook het nodige aan werk verzet moet worden. De bewegwijzering moet aangebracht worden en nieuwe onderdelen gebouwd. Een flink karwei dus om alles voor de zomer weer in orde te maken. Tips voor een zomervakantie in de Alpen ›

Klaar voor een nieuwe winter

Na de zomer, als het vee tijdens de Almabtrieb weer terug is in het dal, beginnen de voorbereidingen voor de winter. Het zomerseizoen van de liften duurt meestal tot in oktober. Daarna vindt er weer onderhoud plaats en worden alle pistemarkeringen, bordjes en sneeuwkanonnen weer teruggeplaatst in het skigebied. En dan is het duimen dat er op tijd genoeg sneeuw valt, dat de temperaturen koud genoeg zijn om kunstsneeuw te maken, zodat de skigebieden weer open kunnen in december!

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.