8 juni 2019 door Miranda in Algemeen

In de meeste skigebieden staan de liften al weken stil nu het wintersportseizoen voorbij is. Maar heb jij er wel eens over nagedacht wat er daarna allemaal gebeurd? Er wordt heel wat werk verricht nadat de laatste wintersporters de pistes hebben verlaten. Opruimen, onderhoudswerkzaamheden en soms worden er ook nieuwe liften gebouwd. De sneeuw smelt en iedereen bereid zich voor op het zomerseizoen in de Alpen. Het vee wil de wei in en de ook in de zomer komen er veel toeristen naar de skigebieden. In dit weblog een kijkje achter de schermen van een skigebied, nadat de laatste lift is stilgezet.

Alles opruimen in een maand

Als je denkt dat de werknemers achteroverleunen na afloop van de laatste skidag van het seizoen, dan heb je het mis. Direct na sluiting wordt er enorm veel werk verzet in het skigebied. De meeste skigebieden hebben zo’n maand de tijd om alles op te ruimen en het gebied ‘zomerklaar’ te maken. Dit betekent dat alles, maar ook echt alles dat weggehaald kan worden, weggaat: pistemarkeringen, bordjes, stootkussens om liftpalen, sneeuwkanonnen, etc. Dit doen ze zo snel mogelijk, zodat alles vervoerd kan worden met pistenbully’s over de nog besneeuwde pistes. De gondels en stoeltjes van moderne liften worden, net als dagelijks in de winter, in de garage gestald en van veel oudere liften worden ook de stoeltjes verwijderd, zodat de berg er optisch mooier uitziet in de zomer.

Pistebord met zwarte piste voor experts
Alle pistebordjes worden opgeruimd na de winter

Vee op de pistes

Veel pistes worden in de zomer door de boeren gebruikt voor vee of landbouw. Het is dus zaak dat de sneeuw zo snel mogelijk smelt. Hoge temperaturen helpen natuurlijk enorm en soms wordt de sneeuw kapotgereden, om het smelten te versnellen. Op veel plekken worden de hekken teruggeplaatst en de weides onderhouden, zodat het vee de berg op kan. Uiteraard wordt er eerst nog heel wat rommel – van verloren handschoenen tot skistokken en portemonnees – weggehaald voor de dieren daadwerkelijk kunnen grazen in het frisse gras. Elk papiertje en elke verloren liftpas wordt opgeruimd, voordat het land teruggeven wordt aan de boeren. Een flink karwei. Echter, positief nieuws is dat het afval dat op de berg achterblijft de laatste jaren nog steeds afneemt en dit is natuurlijk fijn!

Onderhoud en nieuwbouw

Na het skiseizoen vindt er ook veel groot onderhoud plaats aan de liften. Liftpalen, kabels en alle mechanische onderdelen worden gecontroleerd en onderhouden. Daarnaast worden er in diverse skigebieden oude liften afgebroken, welke vervangen worden door nieuwe. Deze werkzaamheden starten ook vaak zo snel mogelijk na sluiting van het gebied, zodat ze klaar zijn voor de zomer of het volgende skiseizoen. Ook dit jaar worden er weer heel veel liften vervangen en gebouwd in de Alpen. Hier vind je een overzicht van alle nieuwe liften voor het seizoen 2019/2020 >

Pistenbully in de garage
De pistenbullys staan in de garage en krijgen groot onderhoud

Voorbereidingen voor de zomer

In veel skigebieden begint in juni het zomerseizoen. Er gaan dan weer diverse liften draaien om wandelaars en mountainbikers naar de bergtoppen te brengen. Hiervoor moeten natuurlijk ook weer de nodige voorbereidingen worden getroffen. Wandelpaden worden gecontroleerd, verbeterd en de bewegwijzering wordt gecheckt en aangepast indien nodig. In veel skigebieden zijn ook speciale mountainbiketrails- en parken, waarvoor ook het nodige aan werk verzet moet worden. De bewegwijzering moet aangebracht worden en nieuwe onderdelen gebouwd. Een flink karwei dus om alles voor de zomer weer in orde te maken.

In veel skigebieden worden speciale trails gebouwd voor mountainbikers, zoals hier in Sölden

Klaar voor een nieuwe winter

Na de zomer, als het vee via de Almabtrieb weer terug is in het dal, beginnen de voorbereidingen voor de winter. Het zomerseizoen van de liften duurt meestal tot in oktober. Daarna vindt er weer onderhoud plaats en worden alle pistemarkeringen, bordjes en sneeuwkanonnen weer teruggeplaatst in het skigebied. En dan is het duimen dat er op tijd genoeg sneeuw valt, dat de temperaturen koud genoeg zijn om kunstsneeuw te maken, zodat de skigebieden weer open kunnen in december!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen