Skip to navigation Skip to main content

10 redenen voor een wintersport naar Alta Badia

Begin december bezocht ik Alta Badia voor de 5e editie van de Gourmet Skisafari. Twee dagen lang was het genieten van heerlijk eten, fijne pistes met uitzicht op de indrukwekkende Dolomieten en Italiaanse gezelligheid. Alta Badia is een skigebied met ruim 130 kilometer aan pistes en allerlei mogelijkheden voor ieder type wintersporter. Vanaf hier heb je toegang tot de beroemde Sella Ronda skitocht en je kunt allerlei mooie dagtochten skiën. Voor mij zijn er honderden redenen waarom je echt een keer op wintersport moet gaan naar Alta Badia. In dit weblog geef ik je er 10, zodat je de rest zelf kunt gaan ontdekken.

#1. 300 dagen zon per jaar

Het fijne van Alta Badia is dat de zon er maar liefst 300 dagen per jaar schijnt. Nou had ik precies twee sneeuwdagen, maar meestal is het skiën in een stralend zonnetje. Perfect voor de échte 'mooi-weer-skiër'. Bij iedere berghut vind je fijne terrassen met ligstoeltjes, waar het tijdens de lunch of koffiepauze optimaal genieten is. Misschien schrikt het je ook een beetje af in verband met de sneeuwzekerheid, maar geen zorgen, er zijn voldoende sneeuwkanonnen aanwezig om dat op te vangen.

Als het zonnetje schijnt is het helemaal fantastisch! Helaas heb ik het maar een uurtje mogen meemaken tijdens mijn reis...

#2. Een skigebied met voor ieder wat wils

Alta Badia is een skigebied met voor ieder wat wils. Het skigebied heeft ruim 130 km aan pistes in de directe omgeving, maar met alle andere verbindingen daarbij opgeteld, zit je al snel op meer dan 500 km. Allemaal te skiën met één skipas: de Dolomiti Superskipas. Beginners zullen zich vooral vermaken op de brede blauwe afdalingen en gevorderden vinden meer voldoening op de rode en zwarte pistes. Italië zou Italië niet zijn als er niet aan de kinderen was gedacht. Er zijn meerdere kinderlanden aanwezig en tal van andere leuke faciliteiten.

#3. Fantastische berghutten met heerlijk eten

Italië staat bekend om het fantastische eten en daar doen ze in Alta Badia nog een schepje bovenop. Verspreid door het skigebied kom je allerlei leuke berghutten tegen waar je kunt neerstrijken voor een hapje en een drankje. Door de vroegere Oostenrijkse geschiedenis met Zuid-Tirol kom je ook veel boerse- en Oostenrijkse invloeden tegen. En dat betekent genieten van het beste van twee landen! Knödels, Apfelstrudel, pasta, prachtige plateaus met kaas en vleeswaren, pizza en ga zo maar door. In Alta Badia kun je het allemaal bestellen.

Bij Berghut Bamby kun je het hele seizoen het gerecht van Nino Graziano proberen

#4. De Gourmet Skisafari moet je ook zelf een keer hebben meegemaakt

Aan het begin van het skiseizoen vindt de jaarlijkse Gourmet Skisafari plaats. Tijdens deze dag ski je van berghut naar berghut en kun je allerlei gerechten van sterrenchefs proberen. De ideale skitocht voor fijnproevers! Er doen in totaal zeven berghutten mee en voor €50,- per persoon kun je in vier berghutten een gerechtje proberen. Vooraf kun je het aanbod bekijken en op die manier je eigen culinaire skitocht samenstellen. Heb je de safari van dit skiseizoen gemist of kun je in die periode niet op wintersport? Niet getreurd, want de gerechtjes zijn nog het hele seizoen te bestellen bij de berghutten.

#5. Perfect voor families

Alta Badia is een perfect skigebied voor families. In de dorpen liggen meerdere kinderlanden waar de kleintjes op les kunnen. Zijn ze iets ouder en skiën ze iets beter, dan kunnen ze al snel de rest van het skigebied verkennen. Ik verbleef tijdens mijn reis in het dorpje La Villa en het leuke daarvan is dat er ook een aantal pistes op de kinderlanden uitkomen. Zo kun je als ouder tijdens het skiën af en toe even langs gaan om (stiekem) te kijken hoe jouw kleintje het doet.

#6. Perfect geprepareerde pistes en heerlijke afdalingen

Italianen zijn meesters in het prepareren van pistes en dat is goed te merken. Tot laat in de middag lagen de pistes er nog fantastisch bij. De hele dag kun je genieten van heerlijke afdalingen. Een echte tip is de zwarte dalafdaling naar La Villa (#17). Op deze afdaling heeft menig wedstrijdskiër zijn of haar prestaties laten zien. Is zwart nou niet jouw ding, dan moet je echt de rode dalafdaling proberen (ook #17)! Het is een heerlijke lange en brede afdaling.

Maak allerlei mooie tochten in Alta Badia

#7. Gezellige dorpjes

Er liggen een aantal dorpen in het skigebied. Ik verbleef zelf in het gemoedelijke La Villa. Perfect aan deze bestemming is dat de skiliften meestal op loopafstand liggen (+/- 5 minuten). Je hebt een ruime keuze aan restaurants (waaronder enkele op sterrenniveau) en ook zijn er een aantal winkels aanwezig. Na het skiën heb je de mogelijkheid om ergens iets te drinken, maar verwacht geen wilde après-ski. Een aantal andere dorpen zijn Corvara, Colfosco, San Cassiano, Badia en La Val.

#8. Aperol Spritz, Bombardino en hele goede wijnen

Op de berg en in het dorp kun je allerlei heerlijke drankjes drinken. Aperol Spritz (Veneziano volgens de locals), Bombardino’s en de beste wijnen. Allemaal voor een schappelijke prijs. Een echte tip is om bij mooi weer plaats te nemen op de ligstoeltjes bij berghut Moritzino. Kijk ook vooral even binnen, want de inrichting is geweldig! Moritzino heeft een hippe uitstraling en is perfect voor een borreltje aan het einde van de dag.

Berghut Morizino met de Dolomieten op de achtergrond

#9 Allerlei mooie dagtochten mogelijk

Vanuit Alta Badia kun je allerlei leuke dagtochten skiën. Eén daarvan is de beroemde Sella Ronda skitocht, die je meeneemt langs het indrukwekkende Sellamassief. Een andere tip is de Giro della Grande Guerra. Deze iets minder bekende skitocht staat in het teken van de Eerste Wereldoorlog en neemt je tijdens het skiën mee terug naar het verleden. Natuurlijk kun je ook zelf je tochten samenstellen. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden en eigenlijk is alles mooi!

#10. Skiën met uitzicht op de Dolomieten

Tijdens het skiën in Alta Badia geniet je continu van uitzichten op de indrukwekkende Dolomieten. Niet voor niets dat deze bergketen is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De machtige en imposante bergtoppen hebben iets magisch en geven een extra tintje aan de vakantie. Overal waar je kijkt valt weer iets anders moois te ontdekken.

De indrukwekkende Dolomieten

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.