Skip to navigation Skip to main content

De 10 langste pistes van Oostenrijk

Langste pistes van Oostenrijk Höhenfresser Tour Zillertal Arena
© Spalder Media Group

Op de langste pistes van Oostenrijk komt elke kilometervreter aan z'n trekken. Lang afdalen, zonder dat je tussendoor een lift nodig hebt. Heerlijk! Voor wie een hekel heeft aan korte pistes, zijn de afdalingen in dit artikel een absolute must! In onder meer Sölden, Silvretta Montafon en de Zillertal Arena zijn pistes te vinden met een lengte van meer dan 10 kilometer. Bereid je voor op schreeuwende kuiten en brandende bovenbenen: deze lange pistes in Oostenrijk vergen het nodige uithoudingsvermogen.

1. Gletsjerafdaling Schwarze Schneid - Sölden

De langste afdaling van Sölden kent een hoogteverschil van maar liefst 1900 meter. Vanaf het BIG3 platform Schwarze Schneid kronkelt de piste zich een weg naar het dalstation van de Gaislachkoglbahn. De afdaling naar Sölden is er niet eentje voor de beginnende skiër. Je skiet namelijk ook een stukje zwart. In totaal leg je op deze heerlijke afdaling 15 kilometer af.

Gletsjerafdaling Sölden een van de langste pistes Oostenrijk
© Spalder Media Group

2. Seegatterlafdaling - Waidring

Tussen Waidring en Reit im Winkl ligt het grensoverschrijdende skigebied Winklmoosalm-Steinplatte. De dalafdaling heeft een lengte van 12 kilometer en gaat helemaal terug naar Seegatterl. Onderweg ski je over blauwe en rode pistes, die nooit al te lastig worden. Wie tussendoor een pauze nodig heeft, moet zeker een stop maken bij de Möseralm. Hier kun je je tegoed doen aan diverse Tiroler specialiteiten.

 • Lengte: 12 kilometer
 • Hoogteverschil: 1120 hoogtemeters
 • Niveau: eenvoudig

3. HochjochTotale - Silvretta-Montafon

Silvretta Montafon is een ideaal skigebied voor wintersporters die op zoek zijn naar uitdaging. Dat bewijzen onder meer de zeven ‘Black Scorpions’. Deze steile, diepzwarte pistes zijn zelfs voor gevorderde skiërs behoorlijk pittig. Wie wel over een beetje conditie beschikt, kan zich wagen aan de HochjochTotale. Over een lengte van 12 kilometer overbrug je van Alpilagrat naar Schruns maar liefst 1700 meter hoogteverschil. 

Blauwe piste 1C onderdeel van HochjochTotale langste pistes Oostenrijk

4. Dalafdaling - Hintertuxer Gletscher

Op de Hintertuxer Gletscher, die tot een hoogte van 3250 meter reikt, kan 365 dagen per jaar geskied worden. Wanneer er ook in het dal voldoende sneeuw ligt, kan de 12 kilometer lange dalafdaling geopend worden. Een stukje minder lang, maar zeker een aanrader, is de dalafdaling ‘Schwarze Pfanne’, vanaf de top van de Tuxer Joch (2460 m).

Lange dalafdaling Hintertuxer Gletscher

5. Eleven - Ischgl

Een van de populairste afdalingen van Ischgl is de Eleven. Vanaf het hoogste punt in het skigebied, de Greitspitz, overbrug je maar liefst 1472 hoogtemeters terug naar het dorp. De afdaling is 11 kilometer lang en begint op een uitdagende zwarte piste, waarna het onderste gedeelte over een rode afdaling voert.

 1. Lengte: 11 kilometer
 2. Hoogteverschil: 1472 hoogtemeters
 3. Niveau: moeilijk
 4. Hotels in Ischgl met skipas

6. Kammafdaling, Sillian

Dat ook kleinere skigebieden over lange pistes kunnen beschikken bewijst Skizentrum Sillian Hochpustertal. Op de top van de Thurntaler (2407 meter) start een 11 kilometer lange dalafdaling met 1300 meter hoogteverschil. De ‘Kammabfahrt’ begint met een rode piste om mee op te warmen, maar heeft ook een zwart gedeelte. Uiteindelijk ski je door een bosrijk gedeelte terug naar Sillian.

 • Lengte: 11 kilometer
 • Hoogteverschil: 1300 meter
 • Niveau: gemiddeld - moeilijk

7. Höhenfresser Tour - Zillertal Arena

De naam van de afdaling van de Übergangsjoch naar Zell am Ziller zegt genoeg: het is een afdaling met hoogtemeters. Over een afstand van 10 kilometer moeten maar liefst 1920 hoogtemeters overwonnen worden. Daarmee is dit zelfs een van de langste dalafdalingen qua hoogtemeters in Oostenrijk! De meeste dalafdalingen gaan voor een groot gedeelte over vlakke bospaden, maar bij deze piste is het laatste gedeelde pikzwart en zeer uitdagend.

Langste piste Zillertal Arena en Oostenrijk

8. Wilde Grub’n - Stubaier Gletscher

Het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk, de Stubaier Gletscher, ligt op zo’n 45 minuten rijden van Innsbruck. Van vroeg in het seizoen tot diep in het voorjaar vind je hier uitstekende condities om te skiën. Wanneer er ook in het dal sneeuw ligt, kan de dalafdaling geopend worden. De Wilde Grub’n is een skiroute met een lengte van 10 kilometer en één van de hoogtepunten van de Stubaier Gletscher.

Stubaier Gletscher in Oostenrijk
© Spalder Media Group

9. Dalafdaling Unterdiedams - Diedamskopf

Een andere dalafdaling met een lengte rond de 10 kilometer is die van de Diedamskopf. Wie van de top van de Diedamskopf naar het dalstation skiet, overwint zo’n 1200 hoogtemeters. In totaal beschikt het skigebied, gelegen boven Au en Schoppernau, over 40 kilometer aan geprepareerde pistes. Iedere woensdag en vrijdag is de afdaling bij de Grunholzlift belicht en toegankelijk voor avondskiërs.

 • Lengte: 10 kilometer
 • Hoogteverschil: 1200 hoogtemeters
 • Niveau: gemiddeld

10. Zwarte dalafdaling - Goldeck

Het familievriendelijke skigebied Goldeck ligt in Karinthië en beschikt over 30 kilometer aan pistes. De pistes reiken tot een hoogte van ‘slechts’ 2142 meter, maar toch kun je hier een afdaling met bijna 1600 meter hoogteverschil afleggen. Het laatste gedeelte gaat over een 8,5 km lange zwarte dalafdaling. De langste van Oostenrijk in zijn soort.

 • Lengte: 8,5 kilometer
 • Hoogteverschil: 1600 hoogtemeters
 • Niveau: moeilijk
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.