9 februari 2018 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Ook zo’n hekel aan korte pistes? In veel skigebieden sta je voor je het weet alweer in de rij bij de lift. In dit weblog hebben we de 7 langste pistes van Oostenrijk voor je op een rijtje gezet. Kilometervreters komen hier volledig aan hun trekken en hier ben je echt wel even bezig met een afdaling. In onder meer Sölden, Silvretta Montafon en de Zillertal Arena zijn pistes te vinden met een lengte van meer dan 10 kilometer. Bereid je voor op schreeuwende kuiten en brandende bovenbenen, want deze afdalingen vergen het nodige uithoudingsvermogen.

#1. Gletsjerafdaling, Sölden

De langste afdaling van Sölden kent een hoogteverschil van maar liefst 1900 meter. Vanaf het BIG3 platform Schwarze Schneide kronkelt de piste zich een weg naar het dalstation van de Gaislachkoglbahn. De gemoedelijke afdaling naar Sölden is niet al te lastig en voor bijna iedere skiër goed te doen. In totaal leg je op deze heerlijke afdaling 15 kilometer af.

Lengte: 15 kilometer
Hoogteverschil: 1900 hoogtemeters
Niveau: gemiddeld

#2. HochjochTotale, Silvretta-Montafon

Silvretta Montafon is een ideaal skigebied voor wintersporters die op zoek zijn naar uitdaging. Dat bewijzen onder meer de zeven ‘Black Scorpions’. Deze steile, diepzwarte pistes zijn zelfs voor gevorderde skiërs behoorlijk pittig. Wie wel over een beetje conditie beschikt kan zich wagen aan de HochjochTotale. Over een lengte van 12 kilometer overbrug je van Alpilagrat naar Schruns maar liefst 1700 meter hoogteverschil. Tip: tot halverwege maart vindt er op de HochjochTotale iedere woensdag een zonsopgangsafdaling plaats op de vers geprepareerde piste plaats.

Lengte: 12 kilometer
Hoogteverschil: 1700 hoogtemeters
Niveau: gemiddeld

#3. Seegatterlafdaling, Waidring

Tussen Waidring en Reit im Winkl ligt het grensoverschrijdende skigebied Winklmoosalm-Steinplatte. De dalafdaling heeft een lengte van 12 kilometer en gaat helemaal terug naar Seegatterl. Onderweg ski je over blauwe en rode pistes, die nooit al te lastig worden. Wie tussendoor een pauze nodig heeft, moet zeker een stop maken bij de Möseralm. Hier kun je je tegoed doen aan diverse Tiroler specialiteiten.

Lengte: 12 kilometer
Hoogteverschil: 1120 hoogtemeters
Niveau: eenvoudig

#4. Dalafdaling, Hintertuxer Gletscher

Op de Hintertuxer Gletscher die tot een hoogte van 3250 meter reikt kan 365 dagen per jaar geskied worden. Wanneer er ook in het dal voldoende sneeuw ligt, kan de 12 kilometer lange dalafdaling geopend worden. Een stukje minder lang, maar zeker een aanrader, is de dalafdaling ‘Schwarze Pfanne’, vanaf de top van de Tuxer Joch (2460 m).

Lengte: 12 kilometer
Hoogteverschil: 1750 meter
Niveau: gemiddeld

#5. Eleven, Ischgl

Een van de populairste afdalingen van Ischgl is ‘Route Eleven’. Vanaf het hoogste punt in het skigebied, de Greitspitz, overbrug je maar liefst 1472 hoogtemeters terug naar Ischgl. De afdaling is 11 kilometer lang en begint op een uitdagende zwarte piste, waarna het onderste gedeelte over een rode afdaling voert.

Lengte: 11 kilometer
Hoogteverschil: 1472 hoogtemeters
Niveau: moeilijk

#6. Kammafdaling, Sillian

Dat ook kleinere skigebieden over lange pistes kunnen beschikken bewijst Skizentrum Sillian Hochpustertal. Op de top van de Thurntaler (2407 meter) start een 11 kilometer lange dalafdaling met 1300 meter hoogteverschil. De ‘Kammabfahrt’ begint met een rode piste om op te warmen, maar heeft ook een zwart gedeelte. Uiteindelijk ski je door een bosrijk gedeelte terug naar Sillian.

Lengte: 11 kilometer
Hoogteverschil: 1300 meter
Niveau: gemiddeld

#7. Hoogtemetervretertour, Zillertal Arena

De naam van de afdaling van het Übergangsjoch naar Zell am Ziller zegt genoeg: de hoogtemetervretertour. Over een afstand van 10 kilometer moeten maar liefst 1920 hoogtemeters overwonnen worden. De meeste dalafdalingen gaan voor een groot gedeelte over vlakke bospaden, maar deze piste is in het laatste gedeelde zwart en zeer uitdagend.

Lengte: 10 kilometer
Hoogteverschil: 1920 meter
Niveau: moeilijk

#8. Wilde Grub’n, Stubaier Gletscher

Het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk, de Stubaier Gletscher, ligt op zo’n 45 minuten rijden van Innsbruck. Van vroeg in het seizoen tot diep in het voorjaar vind je hier uitstekende condities om te skiën. Wanneer er ook in het dal sneeuw ligt, kan de dalafdaling geopend worden. De Wilde Grub’n is een skiroute met een lengte van 10 kilometer en één van de hoogtepunten van de Stubaier Gletscher.

Lengte: 10 kilometer
Hoogteverschil: 1460 hoogtemeters
Niveau: moeilijk

#9. Dalafdaling Unterdiedams, Diedamskopf

Een andere dalafdaling met een lengte rond de 10 kilometer is die van de Diedamskopf. Wie van de top van de Diedamskopf naar het dalstation skiet, overwint zo’n 1200 hoogtemeters. In totaal beschikt het skigebied, gelegen boven Au en Schoppernau, over 40 kilometer aan geprepareerde pistes. Iedere woensdag en vrijdag is de afdaling bij de Grunholzlift belicht en toegankelijk voor avondskiërs.

Lengte: 10 kilometer
Hoogteverschil: 1200 hoogtemeters
Niveau: gemiddeld

#10. Zwarte dalafdaling, Goldeck

Het familievriendelijke skigebied Goldeck ligt in Karinthië en beschikt over 30 kilometer aan pistes. De pistes reiken tot een hoogte van ‘slechts’ 2142 meter, maar toch kun je hier een afdaling met bijna 1600 meter hoogteverschil afleggen. Het laatste gedeelte gaat over een 8,5 km lange zwarte dalafdaling. De langste van Oostenrijk in zijn soort.

Lengte: 8,5 kilometer
Hoogteverschil: 1600 hoogtemeters
Niveau: moeilijk

Wellicht ben je ook hierin geïnteresseerd:

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

18 mei Snowplaza.nl zoekt een stagiair(e)!
16 mei Nieuwe lift in Plose: 10-persoons gondel van St. Andrä naar Kreuztal
15 mei Moet je je ski's waxen voor je ze opbergt of langere tijd niet gebruikt?