12 oktober 2019 door Mandy in LijstjeSkigebieden onder de loep

Wintersporters verzamelen 'droompistes', zoals andere mensen dat met postzegels doen. Er zijn van die pistes in de Alpen die je gewoon geskied moet hebben. Omdat ze te midden van een prachtig landschap liggen, extreem uitdagend zijn of gewoon een ongekende aantrekkingskracht hebben. In dit weblog hebben we een overzicht gemaakt van skipistes die jij op je wintersportpalmares moet hebben staan. Van de beroemde Streif tot de weergaloze Indren afdaling naar Alagna, ze staan er allemaal in! Hoeveel van deze afdalingen heb jij al gehad?

#1. De hoogste: Klein Matterhorn, Zermatt

Hoger is in de Alpen niet mogelijk. De afdaling van Klein Matterhorn start vanaf het hoogste punt dat je in Europa per kabelbaan kunt bereiken (3885 meter). Vervolgens kun je maar liefst 17 kilometer afdalen over heerlijke brede pistes. Het bovenste deel bij Trockenen Steg is niet al te lastig, bij Furggrat wordt de afdaling iets uitdagender. Nadat je bijna 2300 hoogtemeters bent afgedaald eindig je in Zermatt.

#2. De meest helse: Schilthorn, Mürren

In de James Bond film ‘On Her Majesty's Secret Service’ daalt 007 af van de 16 kilometer lange afdaling richting Mürren en Lauterbrunnen. Alleen daarom moet je deze piste al geskied hebben. Daarnaast vindt hier ieder jaar de ‘Infernorennen’ plaats. Een skiwedstrijd waarbij je in de voetsporten kunt treden van Bond. De start vindt plaats bij het draaiende bergrestaurant Piz Gloria, dat ook een belangrijk decor is in de film. In 2020 vinden de Infernorennen plaats van 22 tot 25 januari.

#3. De elegantste: Indren-afdaling, Alagna

Een van de mooiste afdalingen van Italië is die van de Punta Indren (3260 meter). Je skiet dwars door het Monte Rosa massief en helemaal bovenin is de afdaling behoorlijk smal. Hoe lager je komt, hoe breder de piste wordt en hoe meer je van het landschap kunt genieten. Vanaf het Bocchetta middenstation is de afdaling ook goed te doen voor minder ervaren skiërs.

#4. De beroemdste: Streif, Kitzbühel

Toeschouwers houden van de Streif, professionals vrezen deze piste. Deze legendarische piste boven Kitzbühel vormt het jaarlijkse toneel van de prestigieuze Hahnenkammrennen. Wanneer je deze piste zelf geskied hebt, krijg je een idee hoe de wedstrijdskiërs zich hier moeten voelen. Na de start krijg je direct te maken met de ‘Mausefalle’, een strook met een hellingsgraad van 85%. Bij de pro’s kan de snelheid op de Streif oplopen tot meer dan 140 km/u!

Streif Kitzbuhel

#5. De wildste: La Grave

Tussen de Girose gletsjer en het Franse bergdorp La Grave ligt een skigebied met slechts één skilift en geen pistes! Het skigebied is volledig ongeprepareerd, waardoor er alleen maar off-piste valt te skiën. Bereid je voor op 2000 hoogtemeters vol couloirs, poedervelden en uitdagende bergflanken.

#6. De mooiste: Lagazuoi, Alta Badia

Misschien is de Lagazuoi piste in skigebied Alta Badia wel de mooiste van de Alpen. De afdaling combineert een wonderschoon berglandschap met onovertroffen gastronomie. Over een afstand van 7,5 kilometer ski je door een wereld van rotswanden, bevroren watervallen en authentieke berghutten (Scotonihütte!). Eenmaal beneden wacht er een bijzonder transportmiddel op je. Twee paarden, met daar achter een touw, brengen je terug naar de sleeplift in Armentarola.

#7. De mythische: Valluga, St. Anton

Ski Arlberg is het grootste skigebied van Oostenrijk en heeft ieder type skiër wel iets te bieden. De 2811 meter hoge Valluga heeft een grote aantrekkingskracht op freeriders. Via de noordzijde van de Valluga kun je door het Paziel-dal afdalen naar Zürs am Arlberg. Een weergaloze off-piste afdaling die alleen geschikt is voor ervaren freeriders. Aan de andere zijde van de Valluga ligt ook een geprepareerde piste. Via piste 92 en 85 bereik je de Ulmer Hütte om vervolgens door te skiën naar Alpe Rauz.

#8. De langste: Vallée Blanche, Chamonix

De afdaling door de Vallée Blanche naar Chamonix is met een lengte van 20 kilometer de langste afdaling van de Alpen. Je start op de 3842 meter hoge Aiguille du Midi en overbrugt maar liefst 2790 hoogtemeters. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de omringende bergen, waaronder de Mont Blanc. De ongeprepareerde route gaat door een indrukwekkende gletsjerwereld en is voor ervaren skiërs goed te doen.

#9. De steilste: Harakiri, Mayrhofen

Piste nr. 34 in skigebied Ski Zillertal 3000 is geen gewone. Dit is namelijk de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk, die bekend staat onder de naam Harakiri. De Harakiri heeft een hellingsgraad van maar liefst 78% en is hiermee steiler dan sommige skischansen. Een verkeerde beweging en je glijdt op je billen naar beneden over de 1500 meter lange piste.

harakiri mayrhofen

#10. De uitdagendste: Kandahar, Garmisch-Partenkirchen

Duitsland beschikt niet over de langste afdalingen van de Alpen, maar wel over een van de meest uitdagende. De Kandahar afdaling, waar ook tijdens de World Cup werd geskied, is behoorlijk pittig! Onderweg krijg je te maken met buckels, sprongen en de ‘Freie Fall’, een strook met een hellingsgraad van maar liefst 92%. Brandende benen gegarandeerd op deze 3300 meter lange piste in Garmisch-Partenkirchen.

Streif Kitzbuhel image widget

Mandy is sinds een jaar of 5 geleden hélemaal om. Waar ze voorheen een strandvakantie verkoos boven een wintersport, is dat inmiddels wel anders. Ze kan zich geen winter zonder ski's meer voorstellen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen