Door Laura de Ruiter geplaatst op 18 mrt 2009 in Wintersport recepten

Knödels zijn er in allerlei soorten en maten. Hartig en zoet, groot en klein. Dit typische gerecht wordt in ieder bergrestaurant in Oostenrijk gemaakt. Het ziet er niet echt aantrekkelijk uit, maar zeker met de juiste vulling is het een lekker gerecht.
De knödel komt oorspronkelijk uit de Bohemen, Tsjechië. De vele graanvelden en grote armoede zorgden voor een eenzijdig eetpatroon. De kokkinnen wisten de knödel echter aantrekkelijk te maken door steeds een andere vulling te verzinnen.

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 30 gram gist
  • Ongeveer 250 mililiter lauwwarme melk
  • 30 gram boter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 1 geraspte schil van citroen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Evt. maanzaad
  • Pruimenmoes of abrikozenjam (dit is alleen voor de vulling, je kunt het ook met iets anders vullen).

Bereiding

  • Doe de bloem in een grote kom.
  • Doe er een lepel suiker bij, de gist (afgebrokkeld) en vijf theelepels warme melk. Roer het geheel dan zachtjes door met een vork.
  • Bedek de kom en laat het minstens een kwartier op een warme plek rusten. Bijvoorbeeld bij de verwarming.
  • Smelt de boter in een pan.
  • Voeg de warme boter, de eieren, de rest van de suiker, het zout, de vanillesuiker en eventueel de citroen bij het deeg.
  • Mix het deeg met je handen en begin in het midden.
  • Voeg de melk toe, maar zorg ervoor dat het deeg niet te plakkerig wordt.
  • Bedek het deeg in de kom en zet het apart op een warme plaats. Laat het deeg vervolgens een uur rijzen.
  • Zorg dat het deeg goed gekneed is en vorm bollen (hoe groot kun je zelf bepalen).
  • Stop een beetje pruimjam (of andere vulling) in het midden van elke bol. Zorg dat de bol sluit en er geen vulling uit kan lopen.
  • Zet de bollen op een plaat. Laat ze nog eens tien minuten op een warme plaats staan.
  • Vul een grote pan met water en zout en laat het koken.
  • Doe de bollen in het water en zet het deksel erop. Laat de bollen 20 minuten op staan in het hete (niet kokende water).
  • Eruit halen en meteen serveren met maanzaad, vanillesaus of warme boter.

Tip:

Vanillesaus maak je met melk, room met suiker en vanilia-essence of een vanille stokje. Als je dat aan de kook brengt, wordt de saus vanzelf lekker dik.

De knödel kun je in principe naar smaak vullen. De één houdt van zoet, de ander van hartig. Naast pruimenjam kun je ook een andere jam gebruiken. Bekende knödeIs zijn: Leberknödel met lever, knoflook en peterselie. Speckknödel met gebakken spekjes en uitjes.

Hieronder de links naar de andere recepten:

Gerelateerde artikelen

Reacties

Door Anniek op 23 mrt 2009 @ 16:07:00

Ja wat een leuk recept. Ik vond het er eerst maar vies uitzien, maar met hacheevlees erin is het erg lekker! Je kunt er ook zelfs rode kool samen met hachee in doen. Dan is het echt een lekkere maaltijd. Fijn dat ik nu weet hoe de knoedel zelf gemaakt wordt! Dank je.

Door Martijn op 2 jan 2011 @ 13:00:00

Dank je wel. Dit recept heeft mij geholpen bij mijn huiswerk.

Door Petra op 6 feb 2011 @ 11:12:00

thanks, wij hebben dit als toetje gegeten met idd jam erin, en met vanilleijs en kaneel erbij. HEERLIJK. Nu kan ik het thuis ook eens gaan maken.

Door blij meisje op 17 mrt 2011 @ 14:14:00

bedankt dit heeft mij ook geholpen met mijn huiswerk

Door Hendrik op 29 jan 2012 @ 17:57:00

Wat op de foto getoond wordt is de Germknödel. Die wordt doorgaans gevuld met een compôte van Zwetschken, een soort blauwe pruimen. Deze compôte is in elke Oostenrijkse supermarkt te krijgen. Wat erop gaat is fijngewreven maanzaad met poedersuiker (ook weer gemakkelijker in Oostenrijk verkrijgbaar dan in Nederland).


Je bent vergeten één of meer verplichte velden in te vullen!
Plaats een reactie
Je naam (niet verplicht)  
Je Email (niet verplicht)  
Reactie
Captcha verificationVoer de code in:

Verstuur

Top Aanbiedingen winter 14/15
Like ons en blijf op de hoogte!