Skip to navigation Skip to main content

Wintersportweer: nog meer sneeuw onderweg naar de Alpen

Val Gardena Verse Sneeuw

Wat is er veel sneeuw gevallen aan het einde van de voorjaarsvakantie. Lokaal meer dan een meter! Wie gisteren of vannacht terug naar huis is gereden, heeft volop van Kaiserwetter kunnen genieten. Inmiddels overheerst in veel gebieden bewolking en dat heeft alles te maken met een storing die vanuit Frankrijk naar Italië trekt. In de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen kan tot en met woensdag flink wat sneeuw vallen. Of ook Oostenrijk iets meekrijgt? Je leest het in dit wintersportweerbericht.

Nieuwe storing brengt alleen vandaag al 20 tot 40 cm sneeuw

De Zuid- en West-Alpen kunnen vandaag opnieuw rekenen op winterse neerslag. Er trekt een nieuwe storing van Frankrijk naar Italië en die brengt tot en met woensdag flink wat verse sneeuw. Vandaag kan er tot wel 40 cm vallen in de Pyreneeën, tot wel 20 cm in de Franse Alpen, maximaal 20 cm in het zuidwesten van Zwitserland en zo’n 20 tot 50 cm in het noordwesten van Italië. Vooral in Piemonte, Valle d’Aosta en Lombardije kan het flink dumpen, in de Dolomieten valt maximaal 5 tot 10 cm.

De zuidoostelijke stroming houdt aan en zeker tot en met woensdag wordt er vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee tegen de Alpen aangeduwd. Woensdag kan er op sommige plaatsen wel een halve tot hele meter verse sneeuw liggen. De sneeuwgrens gaat de komende dagen helaas wel weer iets omhoog. Deze komt in Frankrijk uit op 1000-1700 meter hoogte, in Zwitserland tussen 1000-1500 meter hoogte en in Italië tussen 800-1400 meter hoogte. Lager gelegen gebieden moeten rekening houden met flink wat regen, op hoogte valt een bak met sneeuw.

Val Thorens
Verse sneeuw in Val Thorens, Frankrijk
Val Gardena
De Dolomieten hangen in de wolken (Val Gardena, Italië)

Klein beetje sneeuw in Oostenrijk

Met een zuidwestelijke stroming op grote hoogte blijven dichte wolken zich opbouwen aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Uit deze wolken valt zo nu en dan wat verse sneeuw, maar wel pas vanaf 1200-1500 meter hoogte. Niet veel, hooguit een paar centimeter. Verder naar het noorden is de zon vaker te zien, al hangt er wel veel hoge bewolking in de lucht. Dit geldt ook voor skigebieden in de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen. Er ontstaat bovendien een föhnwind die in de loop van de weg zeer krachtig gaat waaien vanuit het zuiden. Houd vooral in Oostenrijk rekening met hoge temperaturen die het sneeuwdek snel aan zullen tasten. 

Einde van de week nieuwe sneeuwkansen

Donderdag lijkt vrijwel overal droog te verlopen, maar daarna krijgen de Alpenlanden opnieuw te maken met een wisselvalliger weerbeeld. Vooral Frankrijk, Zwitserland en Italië. Het is nog redelijk ver weg, maar de weerkaarten laten voor het einde van de week nieuwe sneeuwkansen zien voor de West- en Zuid-Alpen. Het is nog even afwachten waar er sneeuw gaat vallen en hoeveel. We houden je uiteraard op de hoogte. Vooralsnog lijkt het erop dat het aan de noordkant van de Alpenhoofdkam droog blijft.

Pas op: verhoogd lawinegevaar in groot deel van de Alpen

Vanwege de eerdere milde omstandigheden en hevige sneeuwval van afgelopen vrijdag, zijn er voor meerdere gebieden lawinewaarschuwingen afgegeven. In een groot deel van Frankrijk en Zwitserland geldt op dit moment niveau drie van vijf op de lawinegevarenschaal en dat is ook het geval in delen van Tirol en Zuid-Tirol. Wanneer waarschuwingsniveau drie wordt afgegeven, is de kans op lawines aanzienlijk. Het sneeuwdek heeft een matige tot zwakke stabiliteit en een lawine kan eenvoudig worden getriggerd. Dan zijn er ook nog een aantal skigebieden in Frankrijk en Italië waar zelfs waarschuwingsniveau vier op de schaal van vijf geldt. De kans op lawines is in deze berggebieden groot en de lawinesituatie kritiek. Lawines kunnen eenvoudig worden getriggerd. Ben jij in zo’n skigebied? Dan zal de waarschuwingslamp branden bij het pistebord. Meer informatie over de lawinegevarenschaal ›

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.