Skip to navigation Skip to main content

Verkeersdrukte tweede week kerstvakantie: hier heb je kans op files

Verkeersdrukte
© Spalder Media Group

De eerste week van de kerstvakantie is helaas alweer bijna voorbij. Vandaag genieten veel mensen van de laatste skidag, om op zaterdag of zondag weer naar huis te rijden. Een andere groep staat in de startblokken om richting de Alpen te vertrekken. Lekker genieten van een wintersport in de tweede week van de kerstvakantie. Het wordt de komende dagen niet alleen druk op de wegen naar de Alpenlanden, maar ook terug naar huis. Hier kun je de meeste files verwachten.

Verkeersdrukte kerstvakantie: knelpunten per land

De tweede week van de kerstvakantie is traditiegetrouw altijd drukker dan de eerste week. Veel mensen hebben thuis kerst gevierd en gaan pas daarna op wintersport. Dat merk je ook op de wegen van en naar de skigebieden. Bovendien is het nu niet alleen druk richting het zuiden, maar ook richting het noorden. Daar waar een grote groep naar de Alpen vertrekt, reist er ook een grote groep terug naar huis. Een deel stapt op vrijdag al in de auto, een ander deel op zaterdag en ook zijn er mensen die pas zondag vertrekken. Een overzicht van de knelpunten per land bekijk je hieronder.

Duitsland: druk op zaterdag en zondag

Op de Duitse Autobahn wordt het volgens de ANWB druk op vrijdag 29 december, terwijl het volgens de berichten van ADAC wel meevalt tijdens het laatste weekend van 2023. Op vrijdag is het woon- en werkverkeer beperkt vanwege de kerstvakantie, maar op zaterdag is het drukker omdat mensen dan onderweg zijn om oud en nieuw te vieren of om op skivakantie te gaan. Het is drukker dan normaal op de wegen van en naar de skigebieden. Wie wel oud en nieuw in de sneeuw viert, maar op maandag 1 januari reist, moet 's middags en 's avonds met verkeersdrukte rekening houden.

 • Drukke wegen zijn: A1, A3, A6, A7, A8 en A9 (vooral bij de steden)
 • Houd rekening met wegwerkzaamheden op de weg. 
 • Waarschuwing: let op de Duitse voorschriften van winterbanden (verplicht bij winterse omstandigheden, moet het sneeuwvloksymbool hebben (3PMSF, 3 Peak Mountain Snow Flake), minimaal 1,6 mm profiel)
 • Voordeel: rijverboden voor vrachtverkeer op zon- en feestdagen tussen 00.00 en 22.00 uur
Rijden op de Duitse Autobahn
© Spalder Media Group

Frankrijk: druk op zaterdag en zondag

De ANWB voorspelt op zaterdag 30 december de grootste drukte op de Franse snelwegen. Zowel op de wegen van als naar de skigebieden. 

Oostenrijk: druk op zaterdag

Komende zaterdag is het drukker dan normaal op de Oostenrijkse wegen. Zowel van als naar de skigebieden. Grenscontroles kunnen voor vertraging zorgen en lokaal leveren events als de World Cup in Lienz en het Vierschansentoernooi files op, aldus de ÖAMTC. Daarnaast moet je ook rekening houden met wegwerkzaamheden. Bijvoorbeeld op de A10 (Tauernautobahn) tussen Golling en Werfen. Vanwege renovaties aan vijf tunnels op dit traject, is er in alle tunnels slechts één rijstrook geopend in beide richtingen.

 • Drukke wegen zijn: A14 Rheintal Autobahn (afslag Montafon en verder op de L188), A12 Inntal Autobahn, B179 (Fernpass-route), B173, Inntal, Zillertal, bij de Arlbergtunnel, A10, B311, B320, A8 en A93.
 • Grenscontroles kunnen voor vertraging zorgen
 • Rijverboden in Tirol
 • Let op: vignet Oostenrijk!
Rijden in Oostenrijk

Zwitserland: druk op zaterdag

Op de Zwitserse wegen wordt het vooral druk op zaterdag voorspelt de ANWB. Het gaat hier om wegen richting het noorden en richting het zuiden, om wintersporters en om mensen die ergens oud en nieuw gaan vieren. Van kilometerslange files zal geen sprake zijn, maar langzaam rijdend verkeer is wel mogelijk.

 • Drukke wegen zijn: A1, A6, A12 (Bern/Zürich), A3, A9, A2, A13
 • Let op: vignet Zwitserland
 • Voordeel: rijverboden voor vrachtwagens ’s nachts van 22.00 tot 05.00 uur en op zon- en feestdagen

Italië: weinig files verwacht

Geen zin in kilometerslange files en overvolle wegen? Italië is de plek om te zijn! Volgens de ANWB wordt er geen grote drukte verwacht op de Italiaanse wegen. Wel kan het drukker zijn op de wegen van en naar de skigebieden en bij grensovergangen, maar spannend is het niet.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.