Skip to navigation Skip to main content

Veel zon, alleen vlak voor het weekend een storing met wat neerslag

Blauwe lucht
© Spalder Media Group

Gek op zon en nog geen plannen voor de komende dagen? Of sta je sowieso al op de latten deze week? Zonaanbidders zijn de komende dagen aan het juiste adres in de Alpenlanden. Een hogedrukgebied overheerst en de zon schijnt volop. Alleen op donderdag en vrijdag kan er vanwege een kleine storing wat neerslag vallen. Van lage temperaturen is helaas voorlopig nog geen sprake. Of daar snel verandering in komt? In dit wintersportweerbericht praat ik je bij.

Volop zon de komende dagen

Onder invloed van een hogedrukgebied schijnt de zon bijna overal in de Alpen. Het zicht is zeer goed en je kunt op hoogte kilometers ver kijken. Zo nu en dan is er sprake van wat dunne, hoge bewolking, maar daar merk je tijdens het skiën nauwelijks iets van. Goed smeren met zonnebrand dus (bijvoorbeeld met deze speciaal voor de wintersport)! In de bergen waait de wind matig tot zwak vanuit het westen/zuidwesten. Met temperaturen op 2000 meter hoogte tussen 3 °C en 7 °C is het erg mild voor de tijd van het jaar. Alleen aan de zuidkant van de Alpen is het met temperaturen tussen +1 °C en -7 °C kouder. Geniet vooral 's ochtends van de pistes, 's middags kan het op zonnige hellingen snel papperig zijn. Tips voor skiën door papsneeuw ›

Kleine storing vlak voor het weekend

Op donderdag passeert een kleine storing het Alpengebied. Vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam komt er meer bewolking binnendrijven. In Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland kan tot en met vrijdag wat neerslag vallen. De sneeuwgrens komt wederom vrij hoog uit, rond 1500 meter of hoger. Gelukkig geen gigantische hoeveelheden dit keer, waardoor het niet kletsnat wordt in de dalen. Qua sneeuw kun je rekenen op zo’n 5 tot 15 cm.

In de Franse en Italiaanse Alpen blijft het weerbeeld op donderdag en vrijdag vrijwel gelijk met de dagen ervoor. Er is plaatselijk sprake van wat meer bewolking, maar over het algemeen blijft het zonnig en droog. Het weekend verloopt bijna overal zonnig, mild en droog. Pas volgende week weten nieuwe storingen het Alpengebied te bereiken, maar helaas kunnen we nog niet zeggen of die gepaard gaan met lage temperaturen. Het blijft spannend zo vlak voor de voorjaarsvakantie!

Mild en veel kans op zon in het Sauerland

Een hogedrukgebied met milde temperaturen gaat tot in ieder geval halverwege volgende week het weerbeeld in het Sauerland bepalen. Vooral op de berg stijgt het kwik in rap tempo, alleen in de dalen blijft koude lucht langer hangen. Naar verwachting weten lagedrukgebieden met neerslag de regio pas vanaf volgende week weer te bereiken. Vandaag is de zon vaak te zien, met alleen wat hoge wolkenvelden. De temperatuur stijgt rond het middaguur naar zo’n 5 °C tot 12 °C. Dinsdag verloopt vrijwel hetzelfde als vandaag, alleen kan er tegen de avond wat regen vallen. Helaas daalt het kwik in de nacht naar woensdag niet meer onder het vriespunt, waardoor er overal alleen regen valt en geen (natte) sneeuw. Woensdag is er sprake van meer bewolking in de regio. De zon schijnt af en toe, maar ook kan het zo nu en dan dichtrekken en regenen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.