Skip to navigation Skip to main content

Vandaag lenteachtig, vanaf het weekend frisser met zo nu en dan sneeuw

Tuxertal 240216 0920 Hu

Na een paar koudere dagen is het sinds gisteren flink opgewarmd in de Alpenlanden en skigebieden dichter bij huis. Een sterke zuidwestelijke stroming bracht het kwik in de dalen naar ruim 15 °C en ook op 2000 meter hoogte gaf de thermometer waardes van ruim in de plus aan. Vandaag verloopt wederom lenteachtig, maar in het weekend weet een nieuw koufront de Alpenlanden te bereiken. In dit weerbericht praat ik je bij over de voorspellingen van de komende dagen.

Lentetemperaturen

Omdat de wind gisteren naar het zuidwesten draaide, werd er opnieuw zeer zachte lucht aangevoerd richting de Alpenlanden. Ook vandaag is het meer lente dan hartje winter in de skigebieden. De vorstgrens ligt rond 3000 meter hoogte, op 2000 meter hoogte is het tussen 2 °C en 8 °C en in de dalen kan de thermometer wel een graad of 19 aangeven. Op veel plaatsen is het zonnig, al passeert er wel wat hoge tot middelhoge bewolking. Richting de middag trekt er meer bewolking aan vanuit het westen en tegen de avond kan er wat neerslag vallen bij een sneeuwgrens rond 2000 meter hoogte.

Val Thorens, Frankrijk
Val Thorens, Frankrijk
Tuxertal, Oostenrijk
Tuxertal, Oostenrijk

Iets kouder vanaf zaterdag

Gelukkig kunnen we snel afscheid nemen van de lentetemperaturen. Vrijdagavond volgt er al relatief koelere lucht en op zaterdag treft een zwak koufront vanuit het noordwesten het oostelijke Alpengebied. De wind waait dan niet meer vanuit het zuidwesten, maar vanuit noordwestelijke richting. Daar waar eerst sprake was van sneeuwkansen voor de hele noordkant van de Alpenhoofdkam, zijn die voorspellingen helaas iets ingeperkt. Sneeuw valt nu vooral in de noordelijke skigebieden van Oostenrijk en in enkele Zuid-Duitse skibestemmingen. Slechts een klein deel van Zwitserland pakt iets van de sneeuw mee. De sneeuwgrens daalt in Oostenrijk naar 1500 meter hoogte en op 2000 meter hoogte geeft de thermometer +1 °C tot -8 °C aan. Veel sneeuw valt er niet, hooguit een paar centimeter.

Zonnige, zachte zondag

Lang houdt de storing niet aan. Op zondag klaart het in vrijwel het hele Alpengebied op en kunnen wintersporters die net zijn aangekomen genieten van een heerlijke skidag. Wel verloopt deze dag weer wat milder, dat extra laagje zul je dus waarschijnlijk niet nodig hebben.

Nog meer sneeuw na het weekend

In de nacht naar maandag passeert een nieuwe storing het Alpengebied. In de Franse Noord-Alpen kan tot en met maandag 5 tot 10 cm sneeuw vallen, in Oostenrijk en Zwitserland wel een centimeter of 20. In eerste instantie ligt de sneeuwgrens nog rond 1500 meter hoogte, maar deze zakt al snel naar 1000 meter. Plaatselijk kan het zelfs vanaf 800 meter hoogte sneeuwen. Ook op dinsdag kan er aan de noordkant nog wat sneeuw vallen, al gaat de wind vanaf die dag opnieuw vanuit zuidwestelijke richting waaien. Hierdoor wordt het opnieuw flink milder. In de Zuid-Alpen blijft het zonnig en droog.

Komend weekend iets kouder in het Sauerland

Dankzij een sterke zuidwestelijke stroming is het vandaag volop lente in het Sauerland. De zon is regelmatig te zien, maar wordt zo nu en dan afgewisseld met dichte wolkenvelden. Met temperaturen tussen 9 °C en 15 °C is het uiterst mild voor de tijd van het jaar. In de nacht naar zaterdag regent het licht en koude lucht weet de regio weer te bereiken. Echt koud wordt het niet, maar het is zaterdag wel al een stuk koeler dan de dagen ervoor. De eerste dag van de voorjaarsvakantie van de regio’s noord en midden verloopt grotendeels droog in het Sauerland. Alleen aan de rand van het Rothaargebergte vallen wat druppels. ’s Nachts wordt het nog iets koeler en kan de temperatuur zelfs weer onder het vriespunt duiken. Zondag begint droog, maar ’s middags dient alweer het volgende regengebied zich aan. Maandag en dinsdag verlopen ongeveer hetzelfde als zondag, met een mix van zon en wolken. Mocht het nog iets verder afkoelen, dan is een vlok sneeuw/natte sneeuw mogelijk in Winterberg.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.