Skip to navigation Skip to main content
Sneeuw (1)

Na een uiterst mild begin van februari is de winter weer een beetje teruggekeerd naar de Alpenlanden. De afgelopen dagen heeft het lekker gesneeuwd, vooral aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam. Op hoogte is het sneeuwdek flink aangevuld. De sneeuwgrens kwam helaas niet overal even laag uit, waardoor er in meerdere dalen ook veel regen is gevallen. Benieuwd of het kouder wordt en of en nog meer sneeuw gaat vallen? In dit weerbericht praat ik je bij.

Flink wat verse sneeuw op hoogte in de Zuid-Alpen

De afgelopen dagen is er een flinke laag verse sneeuw gevallen in de Zuid-Alpen. Helaas kwam de sneeuwgrens plaatselijk minder laag uit dan gehoopt, waardoor het sneeuwdek vooral op hoogte is aangevuld. In het hooggebergte is lokaal een halve tot hele meter sneeuw gevallen, maar in sommige dalen was het een kletsnatte boel. Gisteren wist een koufront de noordkant van de Alpen te bereiken, waardoor ook hier verse sneeuw gevallen in. Ook hier schommelde de sneeuwgrens flink.

Verse sneeuw Seiser Alm
Een heerlijk pak verse sneeuw op de Seiser Alm in Zuid-Tirol (Dolomieten, Italië)
Sneeuw Lienz
In Lienz lag de sneeuwgrens vrij hoog, zoals je hier kunt zien (Oostenrijk)

Lichte sneeuwbuien aan de noordkant

Vandaag volgt er een licht wisselvallige periode in de Alpenlanden. In veel skigebieden gaat de dag rustig van start, maar aan de noordkant komt nog wat restbewolking voor. In Oostenrijkse en Zwitserse skigebieden kan vanochtend nog wat sneeuw vallen, maar niet meer dan 5-15 cm. In de loop van de dag trekt de bewolking tijdelijk weg en laat zelfs de zon zich even zien, maar niet voor lang. Aan de oostkant staat in de bergen een stevige westen/noordwestenwind, aan de zuidkant komt richting het middaguur meer bewolking voor. ’s Avonds trekt bewolking aan de noordkant weer aan en tot en met morgenochtend kan er nog wat sneeuw vallen bij een sneeuwgrens rond 900 meter hoogte. Daarna keert de rust terug en is de zon regelmatig te zien. Alleen verder naar het oosten komen langer buien voor.

Zachter vanaf woensdag

Op woensdag volgt er een nieuw warmtefront vanuit het westen. In het hele Alpengebied wordt het zachter en bewolking trekt weer aan. Aan de noordkant komen buien voor, maar sneeuw valt pas vanaf 1500 meter of hoger. Donderdag verloopt lenteachtig en warm, met zelfs op 2000 meter hoogte temperaturen ruim in de plus. Aan de noordkant kan het dan bovendien flink gaan waaien. Op vrijdag trekt een nieuw neerslaggebied over de Alpenlanden, maar vanwege de de milde situatie komt de sneeuwgrens ruim boven 1500 meter uit.

Het blijft mild in het Sauerland

In het Sauerland start de nieuwe week start iets koeler dan de afgelopen dagen, maar van echt winterweer is voorlopig geen sprake. De temperatuur schommelt tussen 2 °C en 9 °C, wat vrij mild is voor de tijd van het jaar. Vandaag en morgen komen er regenbuien voor, maar ook is de zon zo nu en dan te zien. Op woensdag weet de milde, westelijke stroming de weg naar de regio weer terug te vinden. De temperatuur kan vanaf dan overdag weer boven 10 °C uitkomen. Zowel woensdag als donderdag verlopen nat, vrijdag komt er tussen de buien door weer wat meer ruimte voor de zon. De komende twee weken blijft het mild in het Sauerland. Op dit moment is er zo’n 10 van de 27 km aan pistes geopend in Winterberg en in Willingen kun je skiën op 6 van de 17 pistes. Houd de actuele berichten over de pistecondities goed in de gaten, zodat je niet voor niks die kant op rijdt.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.