Skip to navigation Skip to main content
Skiërs met rode jassen op de piste

In het onderzoek naar de skipasprijzen van skiseizoen 2023/2024, heb je kunnen lezen dat steeds meer skigebieden overstappen op een dynamisch prijsmodel. In dit geval ligt de prijs van een skipas niet vast, maar is deze afhankelijk van verschillende factoren zoals het weer of de verwachte drukte. Vooraf boeken loont en is een ideale manier om te besparen op de wintersport. In dit blog een overzicht met 8 skigebieden met dynamische skipasprijzen.

Dynamische skipasprijzen, wat zijn dat?

Steeds meer skigebieden stappen over op een dynamisch prijsmodel voor skipassen. Dit betekent dat de prijs van een dag- of meerdaagse skipas niet meer vastligt, maar fluctueert. Hoeveel je voor een skipas betaalt, hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld gegevens uit het verleden, het weer, de voorspelde drukte en of je vroeg boekt of juist laat. Per skigebied verschilt of de prijzen alleen online dynamisch zijn en dus wel vastliggen bij de liftkassa’s of dat de skipasprijzen zowel online als bij de liftkassa’s dynamisch zijn. Voorbeelden van skigebieden met fully dynamic pricing zijn het Matterhorn Ski Paradise en Andermatt-Sedrun.

1. Gurgl

Hoe eerder, hoe goedkoper is van toepassing op de skipasprijzen van Gurgl. Sinds een aantal jaar hanteert dit skigebied in het Ötztal een dynamisch prijsmodel. Online boeken kan tot vijf dagen voor de eerste skidag, daarna betaal je de vaste prijs die geldt bij de kassa’s van de skiliften. Gurgl is het skigebied dat wordt gevormd door de dorpen Obergurgl en Hochgurgl. Je hebt hier toegang tot ruim 110 km aan pistes, gelegen tussen een sneeuwzekere hoogte van 1800-3080 meter.

Gurgl is een van de skigebieden met dynamische skipasprijzen
© Spalder Media Group

2. Arosa Lenzerheide

Skipas kopen voor Arosa Lenzerheide? Doe dit altijd online in plaats van bij de liftkassa’s. Natuurlijk is die laatste optie wel mogelijk, maar online scheelt het je nu eenmaal altijd minimaal 6%. Snel verdiend dus! Arosa Lenzerheide is een van de skigebieden met dynamische skipasprijzen en de korting kan oplopen tot wel 60%. Tijdens je wintersport heb je hier toegang tot meer dan 225 km aan pistes, gelegen tussen 1229 en 2865 meter hoogte. Fijn weetje voor gezinnen: Arosa heeft een kinderland dat gratis toegankelijk is.

Piste met uitzicht op Arosa

3. Familienpark Bellwald

Een ander skigebied met dynamische skipasprijzen in Zwitserland is Familienpark Bellwald. Dit kleine, maar fijne skigebied telt 35 km aan pistes en die reiken tot maximaal 2560 meter hoogte. Het skigebied is ideaal voor een wintersport met kinderen en biedt uitgebreide faciliteiten voor gezinnen. De skipasprijzen zijn dynamisch en ook hier geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper de skipas. Je boekt eenvoudig online en staat niet meer in de rij voor de liftkassa’s. Gezinnen krijgen vanaf het tweede kind 10% korting op de kinderskipas (vanaf 3 dagen of langer).

4. Montafon - Brandnertal

Met de Montafon Brandnertal Card kun je skiën in zeven verschillende skigebieden in het Montafon en Brandnertal. Samen goed voor meer dan 220 km aan pistes. Deze skipas krijg je automatisch wanneer je er eentje aanschaft voor twee dagen of meer (met uitzondering op een skipas voor 2,5 dag). Nog niet zo lang geleden zijn beide dalen overgestapt op een dynamisch prijsmodel. De skipasprijzen liggen niet meer vast, maar zijn dynamisch. Vroegboeken loont. Hoe eerder je de skipas online aanschaft, hoe goedkoper deze is.

Dynamische skipasprijzen Montafon
© Spalder Media Group

5. Sölden

Ook Sölden is een van de skigebieden met dynamische skipasprijzen. Tot 5 dagen voor de eerste skidag profiteer je online van kortingen die kunnen oplopen tot wel 22%. Hoe eerder je de skipas aanschaft, hoe goedkoper deze is. Koop je de skipas daarna of ter plaatse, dan betaal je de vaste prijs van de liftkassa’s. Sölden is dankzij de aanwezigheid van twee gletsjers en pistes die tot 3340 meter hoogte reiken ontzettend sneeuwzeker, waardoor je er al vroeg in het seizoen kunt skiën. Het skigebied telt 144 km aan pistes en heeft een van de langste dalafdalingen van Oostenrijk.

Skigebied Sölden

6. Crans Montana

Crans-Montana ligt op een zonnig hoogplateau boven het Rhônedal, in het Franstalige deel van Wallis. De ruim 140 pistekilometers liggen tussen 1500 en 3000 meter hoogte en bieden voor ieder wat wils. De skipasprijzen van Crans-Montana zijn dynamisch en liggen dus niet vast. Wederom geldt: hoe eerder je de skipas koopt, hoe goedkoper deze is. Online loopt de korting op tot wel 62%!

7. Matterhorn Ski Paradise

In Zwitserland vind je veruit de meeste skigebieden met dynamische skipasprijzen. Zo ook het Matterhorn Ski Paradise, het skigebied dat wordt gevormd door het Zwitserse Zermatt en de Italiaanse dorpen Breuil-Cervinia en Valtournence. Je kunt hier skiën in twee landen, op meer dan 360 km aan pistes en die reiken tot maximaal 3899 meter hoogte reiken. De skipasprijzen zijn hier volledig dynamisch: zowel online als bij de liftkassa’s. Je kunt kiezen voor een skipas die alleen in Zwitserland of Italië geldig is of in beide landen. Kids skiën gratis tot 9 jaar en vroegboeken loont.

Wintersport in Zermatt

8. Val Cenis

In Frankrijk kom je nog niet veel skigebieden met dynamische skipasprijzen tegen. Val Cenis is dus een van de weinige skibestemmingen waar dit wel het geval is. Wie de skipas vooraf online aanschaft, krijgt tot wel 58% korting op de prijs bij de liftkassa’s. Wederom geldt: boek vroeg en bespaar het meest. Val Cenis telt 125 km aan pistes en die liggen tussen 1300 en 2100 meter hoogte. Extra leuk voor gezinnen zijn de verschillende funslopes, zoals de Mickey's Journal fun runs.

Val Cenis skigebied met dynamische skipasprijzen in Frankrijk

Nog meer skigebieden met dynamische skipasprijzen

Met bovenstaande lijst is het aantal skigebieden met dynamische skipasprijzen nog niet compleet. Onder andere ook in de skibestemmingen in het lijstje hieronder kom je dit prijsmodel tegen:

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.