Skip to navigation Skip to main content

De leukste evenementen in het skiseizoen 2022/2023

Dutchweek Kirchberg 2020
© Spalder Media Group

De agenda staat weer bomvol leuke evenementen in het skiseizoen 2022/2023. In de skigebieden is namelijk veel meer te doen dan alleen de pistes verkennen. Festivals, topsportwedstrijden en verrassende activiteiten: in dit blog zetten wij de leukste evenementen van skiseizoen 2022/2023 voor je op een rijtje. Pak de agenda er maar snel bij!

Evenementen skiseizoen 2022/2023

Zoals elk skiseizoen hebben de skigebieden ook komende winter weer allerlei evenementen gepland om een wintersport in hun gebied extra aanlokkelijk te maken. Zo bieden verschillende gebieden festivals aan, waarbij je na het skiën volop kunt genieten van muziekacts. Weer andere gebieden onderscheiden zich door een topsportwedstrijd die je tijdens je wintersport kunt bezoeken. En voor sommige unieke evenementen moet je écht naar een bepaald gebied. Heb jij bijvoorbeeld wel eens naar schatten gezocht in de sneeuw? Je leest er verder in dit blog meer over.

Dutchweek 2023: in Oostenrijk en Italië

Als je van feesten tijdens je wintersport houdt, dan is Dutchweek een absolute must. In vijf gebieden gaat het een week lang los met de leukste dj’s en gaafste live-optredens, waardoor je jouw wintersport omtovert in een festival. Daarnaast zijn er tijdens deze week ook genoeg activiteiten te doen, zoals Early Bird Ski Tours en ook kun je de nieuwste skigear uitproberen. In Zell am See-Kaprun en Saalbach kun je zelfs voor de officiële Dutchweek al een kick-off event bijwonen! Hieronder vind je een overzicht van de Dutchweek events van skiseizoen 2022/2023.

 

DOE MEE EN WIN EEN WINTERSPORT NAAR DUTCHWEEK 3 ZINNEN 2023 ›››

  • Kick-off Zell am See-Kaprun: 18-21 januari 2023
  • Kick-off Saalbach: 18-21 januari 2023
  • Dutchweek Zell am See-Kaprun: 15-18 maart 2023
  • Dutchweek 3 Zinnen: 15-18 maart 2023
  • Dutchweek Saalbach: 18-25 maart 2023
  • Dutchweek Sauze d'Oulx: 22-25 maart 2023
  • Dutchweek Gerlos: 25 maart - 1 april 2023
Dutchweek Gerlos
© Dutchweek
Groot feest tijdens de Dutchweek

Tomorrowland Winter

Tomorrowland en Alpe d’Huez hebben met elkaar gemeen dat ze vooral worden geassocieerd met de zomer. Maar tijdens Tomorrowland Winter in het skigebied van Alpe d'Huez is hier niets van te merken! Dit festival, dat dit skiseizoen plaatsvindt van 18 t/m 25 maart 2023, trekt jaarlijks 25.000 bezoekers die volop waar voor hun geld krijgen. Meer dan 100 artiesten treden op, waaronder Nederlandse wereldsterren Afrojack en Martin Garrix. En dat allemaal op flinke hoogte: het hoogste podium op dit festival in het Franse Alpe d’Huez is op maar liefst 3300 meter boven zeeniveau!

Volop topsportevenementen in skiseizoen 2022/2023

Tijdens skiseizoen 2022/2023 zijn er allerlei topsportwedstrijden in Tirol, waarbij de wereldtop bijeen komt en die stuk voor stuk de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Van 2 t/m 4 december 2022 sjezen op de kunstbaan in Innsbruck-Igls de beste rodelaars ter wereld naar beneden met een duizelingwekkende snelheid, die je pas echt goed kunt zien als je er écht bij bent. In het begin van 2023 vinden in Kitzbühel weer de wereldberoemde Hahnenkamm-Rennen plaats. Van 20 t/m 22 januari leggen de skitoppers de slalom, super-G en afdaling af. Vooral de afdaling over de beruchte Streif, waarbij snelheden van wel 140 km/u worden bereikt, is legendarisch, en een heilige graal voor de skiërs.

 

Verder is van 11 t/m 17 maart 2023 de Freeride World Tour te zien in Fieberbrunn. Hierbij klimmen de deelnemers eerst 40 minuten omhoog, waarna ze skiënd een weg naar beneden vinden op ruig terrein. Ze trotseren hellingsgraden van wel 70%, en strijden om de hoogste score op hun souplesse, techniek en lijnen.

Hahnenkamm-Rennen een van de evenementen skiseizoen 2022/2023
De wereldberoemde Streif!

BERGFESTival

In Saalbach vindt in januari de Dutchweek kick-off plaats en in maart ook nog eens de echte Dutchweek. Maar voordat het zover is, is het er ook in december al feestvieren geblazen. Van 9 t/m 11 december 2022 vindt in Saalbach namelijk het BERGFESTival plaats. Op verschillende locaties in het dorp zwepen DJ’s het publiek op en verzorgen artiesten de beste meezingers. Voor het feest in de middag losbarst, kun je je natuurlijk nog uitleven in het skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Op 270 km pistes kun je je hier onmogelijk vervelen.

Obertauern Gamsleiten Kriterium: schatzoeken in de sneeuw

Schatzoeken in de sneeuw? Jazeker, het kan! Tijdens Gamsleiten Kriterium op 15 april 2023 gaan de deelnemers op zoek naar dertig verstopte kistjes op een bepaalde sneeuwvlakte. Gedurende 2,5 uur wordt er in Obertauern vlijtig geschept op zoek naar de prijzen. En als het prijzenaanbod hoort, snap je dat maar al te goed: de hoofdprijs is een gloednieuwe BMW! Voor de minder gelukkige zoekers valt er alsnog genoeg te genieten, want de onderlinge gezelligheid, de leuke muziek en het feestje achteraf maken de dag hoe dan ook onvergetelijk.

Balloonalps 2023

Tijdens dit unieke evenement in Zell am See-Kaprun heb je volop mogelijkheden om eens een ballonvaart boven een skigebied te maken. Door de schitterende uitzichten over de besneeuwde bergen is dit een ervaring om nooit meer te vergeten. Op maandag- en woensdagavond is er bovendien een gaaf avondprogramma, met een show vol verlichte ballonnen, goede muziek en lekkere Glühwein.

Een luchtballon boven de bergen van Zell am See-Kaprun
© Zell am See-Kaprun Tourismus
Schitterende uitzichten tijdens een ballonvaart in Zell am See-Kaprun

Top of the Mountain Concerten

Ieder jaar zijn de Top of the Mountain Concerten in Ischgl weer een daverend succes, en dat is ook niet zo gek. Want hoe gaaf is het om tijdens je wintersport te genieten van een concert met wereldsterren? De voorbije jaren kwamen Helene Fischer, Elton John en Robbie Williams al voorbij, en tijdens het openingsconcert op 26 november 2022 komt Sean Paul het publiek vermaken! Verderop in het skiseizoen 2022/2023 vinden nog een lenteconcert, een paasconcert en een seizoensafsluiting plaats. De line-up voor deze concerten moet nog bekend worden gemaakt, maar dat het een spetterende show wordt, staat nu al vast!

Heksenrace in Belalp

Van 7 t/m 14 januari staat Belalp, gelegen in de Zwitserse regio Wallis, voor de 41ste keer helemaal in het teken van heksen. Volgens de legende waakt hier de geest van een heks, en dat zou je tijdens deze week bijna gaan geloven. De heksenrace op zaterdag 14 januari vormt het hoogtepunt van de week, waarbij 1000 deelnemers verkleed en geschminkt de 12 km lange afdaling afleggen. Leuk om te zien, nog leuker om aan mee te doen! De avond van tevoren is er alvast een feestavond, met onder andere een heksendans rond een brandstapel.

Winterfoto Mees

Over Mees

“Het is net als thuiskomen”, is wat Mees ieder jaar weer verzucht als de eerste besneeuwde bergtoppen opdoemen in de verte. Het gevoel dat hij door een met sneeuw bekleed skigebied krijgt, is voor hem ongeëvenaard.