Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: winter keert weer terug naar de Alpen

Sneeuw op auto (1)
© Spalder Media Group

Het is sinds deze week officieel lente en dat hebben we goed kunnen merken in de Alpen. Zelf waren we de afgelopen dagen in de Zillertal Arena en daar was het volop genieten van lenteskiën. Niet met een extra laagje kleding de piste op, maar met een dubbele laag zonnebrand. Toch geeft Koning Winter zich niet zomaar gewonnen. Sterker nog, hij maakt dit weekend zelfs een serieuze terugkeer. Het wordt koud en lokaal komt de sneeuw met bakken uit de hemel. In dit weerbericht praten we je bij.

Onstuimige start van het weekend

Vanaf vandaag verandert het rustige, lenteachtige weerbeeld. Er trekt een storing over het Alpengebied en die brengt neerslag, harde wind en plaatselijk ook onweer. Aan de zuidelijke en oostelijke rand van de Alpenhoofdkam is het vanochtend nog vriendelijk en zelfs deels zonnig, maar vanuit het westen/noordwesten wordt de bewolking steeds dichter. De sneeuwgrens komt overdag tussen 1700 en 2200 meter hoogte te liggen en daalt in de avond richting 1500 meter hoogte. Met name in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen wordt het onstuimig. De wind waait vanuit het westen/noordwesten en neemt in de loop van de dag in kracht toe, met windstoten tot wel 90 km/u. In de dalen is het +15 °C of warmer en op 2000 meter hoogte tussen +4 °C en -1 graden. De meeste sneeuw valt aan de noordkant van de Alpen, tussen 5 en 15 centimeter, maar wel op hoogte.

Winter keert terug op zondag

Ook op zaterdag is het wisselvallig, maar wel met meer ruimte voor de zon. Er vallen nog steeds buien en dankzij koude lucht komt de sneeuwgrens russen 1200 en 1600 meter hoogte te liggen. Op de toppen valt 5 tot 10 cm, maar dit is nog niks vergeleken met wat er vanaf zondag gaat gebeuren. Langs de hele west- en noordkant van de Alpenhoofdkam wordt het opnieuw echt winters. Met name in Frankrijk en Zwitserland gaat het los, waar tot en met maandag wel 80 cm verse sneeuw kan vallen. De sneeuwgrens ligt op zondag rond 1000 meter hoogte, maar zakt op maandag naar zo’n 200 meter hoogte. In Oostenrijk komt de sneeuwgrens op zondag nog iets lager uit, maar hier valt wel minder sneeuw dan in de Franse en Zwitserse Alpen. Met zo’n 20 tot 50 cm hebben de skigebieden ook hier niks te klagen. In Noord-Italië valt hooguit 10 tot 20 cm.

Wisselvallige nieuwe week

Van lange duur is de winterinval echter niet. Op maandag is het vrij koud en valt er zelfs sneeuw in de dalen, maar daarna wordt de temperatuur weer meer lenteachtig en komt de sneeuwgrens rond 2000 meter hoogte te liggen. Het weerbeeld blijft wisselvallig, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Er valt zo nu en dan nog wat neerslag, maar geen spannende hoeveelheden meer.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.