Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: flink wat verse sneeuw tot en met zondag én kans op sneeuw in Winterberg

Verse Sneeuw In Dachstein West

Gisteren was het in de Alpen volop genieten van zon en verse sneeuw. Onder invloed van hogedruk klaarde het vrijwel overal op en was het genieten van een echte Kaiserwetter-dag. Vandaag bereikt een breukzone het Alpengebied, waardoor het weerbeeld weer verandert naar winters. Vanuit het westen trekt er een neerslaggebied over de Alpen en tot en met het weekend kan er flink wat verse sneeuw vallen. Waar en hoeveel lees je in dit weerbericht. 

Van zon naar sneeuw

Wie gisteren op de latten stond, heeft daar volop van kunnen genieten. Wat was het een prachtige dag in de Alpenlanden! Vandaag draait het weerbeeld 180°. Vanuit het westen trekt een koufront met zware bewolking over de Alpen en in de Franse Alpen is het al snel grijs en grauw. Er valt van tijd tot tijd enige neerslag, maar pas tegen de avond komen er zware buien voor. De sneeuwgrens komt in Zwitserland en Italië tussen 800 en 1200 meter hoogte te liggen, in Oostenrijk, de Franse Alpen en Pyreneeën tussen 1400 en 1700 meter hoogte. In Oostenrijk waait in de dalen een matige tot stevige föhnwind, die op de toppen stevig tot vrij krachtig kan zijn. Aan de oostkant van de Alpen is het aanvankelijk een stuk lichter, met slechts wat hoge bewolking. Hier volgt pas tegen de avond een omslag. Er valt zo’n 5 tot 15 cm sneeuw.  

Val Thorens
De bewolking wordt steeds dichter in Val Thorens!

Sneeuwrijke vrijdag

Het koufront trekt in de nacht naar vrijdag verder richting het oosten. De temperatuur daalt nog iets verder en dat geldt ook voor de sneeuwgrens. In de bergen waait een krachtige tot soms zelfs stormachtige westenwind. In de Franse Alpen, Italiaanse Aosta en in het Zwitserse Wallis kan zo’n 20 tot 40 cm sneeuw vallen. In Karinthië en het Salzburgerland is 10 tot 30 cm sneeuw mogelijk. In Tirol en Zuid-Tirol valt beduidend minder, hooguit een paar centimeter.

Nog meer sneeuw in het weekend, maar ook zon

Zaterdag draait de stroming naar het noordwesten. Wederom is Zwitserland aan de beurt als het gaat om flink wat verse sneeuw. In onder andere Wallis en Graubünden kan 20 tot 40 cm sneeuw vallen. Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam, in Oostenrijk en Zuid-Duitsland, komen ook enkele sneeuwbuien voor. Hier valt maximaal 10 tot 20 centimeter, maar wel bij een sneeuwgrens die lokaal zakt naar 500 meter hoogte. Vanwege een hogedrukgebied verloopt de zondag vrijwel overal zonnig en droog in Oostenrijk. Volop genieten dus! Een ander verhaal is dat in de Franse en Zwitserse Alpen. Hier kan tot wel 50 cm sneeuw vallen op de laatste dag van de week. Omdat er een warmtefront over de Alpen trekt, stijgt de sneeuwgrens naar 1500 tot 2000 meter hoogte

En daarna?

Volgende week wordt het een stuk zachter in het Alpengebied, maar wel met volop sneeuwkansen op hoogte. In de dalen gaat het er weer echt als herfst uitzien, terwijl er op de toppen een verse laag sneeuw kan vallen. De sneeuwgrens varieert tussen 1500 en 2500 meter hoogte. Maandag volgt een nieuwe update.

Eerste sneeuw in Winterberg

Ook dichter bij huis lijkt de winter langzaam te beginnen. Vanochtend draaiden zelfs de eerste sneeuwkanonnen in Winterberg en op de webcams zijn zelfs al een paar sneeuwheuvels te zien. Het wordt de komende dagen kouder in het Sauerland en op zaterdag en zondag kan er zomaar al een vlok sneeuw vallen. Na het weekend wordt het wel weer tijdelijk iets warmer, maar de weerkaarten laten vanaf donderdag opnieuw wat sneeuw zien. Ik kan me nog een hele vroege seizoensstart in 2016 herinneren. Wie weet kunnen we binnenkort al de eerste afdalingen maken in het Sauerland!

Büre Bremberg X-Press Winterberg
Vanochtend stonden de sneeuwkanonnen aan bij de Büre Bremberg X-Press
Sneeuwheuvels Winterberg
De eerste kunstsneeuwheuvels in Winterberg
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.