Skip to navigation Skip to main content

7x doen in Gitschberg-Jochtal

In januari bezocht ik het skigebied Gitschberg-Jochtal in het Italiaanse Zuid-Tirol. Zoals je hebt kunnen lezen, is dat ontzettend goed bevallen. Gitschberg-Jochtal is een skigebied met 51 kilometer aan pistes. Het is niet groot, maar wel heel fijn voor families met (kleine) kinderen. Hier vind je de perfecte combinatie tussen Italiaanse gezelligheid en Oostenrijkse gemütlichkeit. Iedereen is ontzettend vriendelijk en gastvrij, er hangt een gemoedelijke sfeer, je kunt er ontzettend lekker eten, heel fijn skiën en er is genoeg te doen. Ik geef je in dit weblog graag 7 tips voor jouw wintersport in Gitschberg-Jochtal.

#1. Paragliden

Ben je in Gitschberg-Jochtal, dan is er één activiteit die je echt niet mag overslaan. Zet je hoogtevrees opzij en ga het avontuur aan, want paragilden is hier een echte must-do! Vanaf verschillende plekken in het gebied is paragliden mogelijk. Ik deed dit vanaf het zonnige plateau Rodeneck op een hoogte van 1530 meter met het bedrijf Mastgo-Fly. Op een grote brede bergweide, met prachtig uitzicht op het Eisackdal, wordt het scherm uitgevouwen en wordt je samen met een ervaren piloot in een tuig gehangen. Daarna is het wachten tot je eindelijk mag gaan. 3, 2, 1 en rennen maar! Na een paar meter word je omhoog getrokken en kan de vlucht beginnen. Een ritje duurt ongeveer 10 tot 20 minuten (afhankelijk van het weer) en kost €80,-. Duur, maar het is het helemaal waard!

#2. Een paardensledetocht in de avond

Eigenlijk zijn alle activiteiten met paarden leuk, maar deze is pas echt bijzonder. Over smalle, besneeuwde bergweggetjes word je in een grote slee/koets vooruit getrokken door twee grote sterke paarden. Het is ontzettend stil om je heen en als je geluk hebt, word je getrakteerd op een prachtige sterrenhemel. Leuk voor jong en oud! Tip: Check vooraf de temperatuur, want ’s avonds kan het flink afkoelen. Kleed je warm aan en neem een flaconnetje Jägermeister mee.

#3. Een fakkeltocht

Niet alleen een tocht met de paardenslee is ontzettend leuk om te doen, ook een fakkeltocht mag echt niet ontbreken tijdens een vakantie in Gitschberg-Jochtal. Met een grote brandende fakkel in de hand wandel je over besneeuwde smalle bergweggetjes door het Altfasstal. In de donkere hemel boven je hoofd schitteren miljoenen sterren. Het is muisstil en je hoort alleen het kraken van je schoenen in de sneeuw. Een bijzondere ervaring!

#4. Eten bij de Röner Hütte

Zet de auto neer op de Zumis Parkplatz en wandel vanaf hier naar de Röner Hütte. De wandeling heeft een lengte van zo’n 2,5 kilometer en duurt ongeveer een half uur. Een mooie wandeling met prachtige uitzichten. Onderweg kom je allemaal stellen met honden en gezinnen met kleine kinderen op sleetjes tegen. Eenmaal bij de Röner Hütte aangekomen, wacht er een gezellig terras en knusse berghut op je. De menukaart staat vol met traditionele Zuid-Tiroler specialiteiten en ook daarbuiten zijn allerlei heerlijke gerechten te kiezen. Kies vooral voor het dagmenu en sluit af met de lekkerste Apfelstrudel die je ooit gegeten hebt! Ik at, heel lekker, de specialiteit van de dag: een huisgemaakte worst van wild met zuurkool en gebakken aardappeltjes. Na het eten kun je verder lopen of terug gaan naar de parkeerplaats.

#5. Een Zuid-Tiroler avond of heerlijke lunch bij restaurant Großberghütte

Tijdens een ritje in de gondel naar Meransen zie je deze hut al liggen. De Großberghütte is een grote en traditionele berghut, gelegen in een langwerpig dal, vlakbij het bos. Overdag is dit de ideale rustplaats voor winterwandelaars en langlaufers. Hier geniet je van de lekkerste Italiaanse- en Tiroler specialiteiten en ben je aan het juiste adres voor een Zuid-Tiroler avond met vleesfondue en muziek. De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk, het eten is verrukkelijk en de sfeer en het uitzicht fantastisch.

#6. Je skipas uitbreiden naar de skipas van de Dolomiti Superski

Het skigebied van Gitschberg-Jochtal is niet groot en daarom is de kilometervreter waarschijnlijk snel uitgekeken op dit kleine pareltje. Toch is dat geen reden om het skigebied uit de weg te gaan, want je kunt de 51 kilometer aan pistes gemakkelijke uitbreiden naar de ruim 1200 kilometer aan pistes van de Dolomiti Superski. Je moet daar wel iets meer voor betalen, maar dan zijn de mogelijkheden wel eindeloos. Ideaal voor een wintersportgroep met beginners en gevorderden. Een tip is om te gaan skiën in Val Gardena (Gröden). Dit skigebied ligt op een klein uurtje rijden en bied ruim 170 kilometer aan pistes. Daarnaast vind je hier één van de populairste skitochten van de Alpen en Italië: de Sella Ronda.

#7. Overnachten, dineren en wijn drinken in hotel Valserhof

Tijdens mijn verblijf verbleef ik in hotel Valserhof, een modern viersterrenhotel, maar wel met een traditionele uitstraling en inrichting. Na het skiën kun je terecht in het grote wellness gedeelte van het hotel om op en top te ontspannen. Iets wat bij binnenkomst meteen opvalt is de grote hoeveelheid wijn in het hotel. Je vindt hier meer dan 20.000 flessen wijn. De zoon van de eigenaren is vinoloog en kan je van alles vertellen over dit heerlijke drankje. In het restaurant wordt op hoog niveau gekookt. Het eten is heerlijk, maar het dessertbuffet overtreft werkelijk alle verwachtingen. Er is zoveel keuze! Tip: neem een kopje thee en probeer de zelfgemaakte theesoorten!

Andere leuke activiteiten:

Uiteraard valt er nog veel meer te beleven in deze familievriendelijke wintersportbestemming. Zo kun je hier bijvoorbeeld heel goed rodelen, maar ook mooie langlauf- en wandeltochten maken. Daarnaast beschikken de meeste hotels over uitgebreide wellness faciliteiten om even helemaal tot rust te komen. Tijdens het wintersportseizoen biedt Gitschberg-Jochtal een speciaal weekprogramma aan. Iedere dag zijn er verschillende activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Klik hier voor het weekprogramma >

Heb jij nog tips voor een wintersportvakantie in Gitschberg-Jochtal? Laat het ons weten in een reactie!

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.