9 februari 2020 door Florien in Tips

Buiten de schoolvakanties op wintersport gaan is heerlijk. Het is niet zo druk op de pistes, er is altijd een tafeltje vrij tijdens de lunch en het allerbelangrijkste: er zijn (bijna) geen rijen. Ideaal, maar als je aan de vakantie gebonden bent dan kom je bijna niet onder de rijen uit. Zonde van de tijd, want die spendeer je het liefst op de piste. Helaas kunnen we de rijen niet voor je wegtoveren, maar met deze 14 tips zal het wel allemaal een stuk soepeler verlopen. Laat je niet tegenhouden door de drukte en ontwijk zoveel mogelijk rijen. Veel pisteplezier en zo min mogelijk irritaties!

#1. Ga nooit in het midden van de rij staan

Klinkt misschien raar, want als je bij de lift aan komt, dan is de rij vaak het langst aan de buitenkant en lijkt het verstandiger om in het midden te gaan staan. Toch schuif je aan de buitenkant van de rij een stuk sneller door het poortje dan wanneer je in het midden van de rij gaat staan.

Rij skilift

 

#2. Op tijd je bed uit zodat je op tijd bij de lift bent

Natuurlijk is het fijn om een half uurtje langer te blijven liggen of om uitgebreid te ontbijten, maar hoe sneller je bij de lift bent, hoe beter. Tip: zorg ervoor dat je een kwartier voor het openen van de lift aanwezig bent, want vaak gaat de eerste lift al zo’n 10 minuten eerder omhoog.

#3. Sla de skibus over en pak de auto (of extra vroeg de bus)

Als je de auto neemt, dan omzeil je de drukte van de skibus. Daarnaast is het fijn dat je niet met z'n allen opgepropt in de skibus zit en daarna met z'n allen tegelijk de lift in moet. Wel is het zo dat het tijdens het hoogseizoen met parkeren ook aardig druk kan zijn. Hoe eerder je er bent hoe beter. Ben je niet met de auto, of is het niet mogelijk om met de auto bij de skilift aan te komen? Pak dan de skibus een half uurtje eerder.

skibus

#4. Gewoon instappen, je maatje komt echt wel boven

Het is het leukst om samen met je buddy in de lift te zitten. Lekker kletsen, lachen en roddelen over de andere wintersporters (als je niet toevallig met een Nederlander in de lift zit dan). Wil je zo snel mogelijk boven zijn, dan zul je elkaar toch echt moeten laten gaan. Niet naast elkaar in de rij blijven staan, maar snel apart van elkaar zoveel mogelijk meters maken.

#5. Hier en daar een beetje voordringen kan geen kwaad

Tja, iedereen dringt voor, dus waarom zou jij netjes blijven? Gewoon heel onopvallend op het juiste moment naar voren schuiven. Niemand die het ziet.

#6. Neem een Apfelstrudel en lunch wat later

Tussen 12:00 en 13:00 uur is het hartstikke druk in de berghutten, want we houden ook op wintersport het liefst vast aan de standaard lunchtijden. Geen zin in een lange rij of smakkende mensen om je heen? Stop dan rond een uur of 11 voor een warme choco en een Apfelstrudel met vanillesaus. Zo hou je het wel weer een paar uur vol en kun je een stuk later lunchen.

Apfelstrudel

#7. Sla het buffet over en ga voor à la carte

De meeste wintersporters kiezen voor een zelfbedieningsrestaurant. Makkelijk, snel, goedkoop en best wel lekker. Binnen een half uur sta je weer op de latten en kun je nog een heleboel meters maken. Eén nadeel tijdens het hoogseizoen: je bent niet de enige. Veel mensen denken dat een restaurant met bediening veel duurder is, maar dit valt reuze mee. Je wordt snel geholpen en je staat niet met je dienblad vol eten en drinken in de rij.

#8. Koop je skipas een dag van tevoren of regel alles online

Bij de meeste wintersporters start de eerste skidag in het weekend. Daarnaast zijn er op die dagen veel dagjesmensen en daardoor kan het ’s morgens flink druk zijn bij de kassa’s. Tip: regel alles vooraf online of haal de skipas bij aankomst op en niet op de eerste skidag.

#9. Zorg dat je al je materiaal op orde hebt

Doe voordat je het appartement verlaat nog een laatste check of je alles bij je hebt. Skischoenen vastgemaakt, snowboardbindingen op het juiste standje en al je overige spullen aan of in de rugzak. Geen geklungel met spullen voor de skilift en ook niet het risico lopen dat je nog een keertje terug moet naar het appartement.

#10. Kies voor een onbekend of klein skigebied

Het is natuurlijk hartstikke leuk om samen met alle andere wintersporters naar de populairste wintersportbestemmingen te gaan, maar dan ben je ook verzekerd van extra drukte. Een klein en onbekend skigebied is vaak net zo gezellig en het is er een stuk rustiger. 10 rustige skigebieden in Oostenrijk >

#11. Spreek boven af in plaats van beneden

Ben je met een groep op wintersport, dan is het ontzettend leuk om met z’n allen tegelijk naar boven te gaan. Helaas is er altijd een typetje dat iets vergeten is of te laat komt. Met z'n allen staan jullie in de rij en zorgen jullie voor een enorme opstopping. Spreek boven af en voorkom irritaties van andere wintersporters.

#12. Vermijd de wisseldag

De meeste wintersporters vertrekken op vrijdag naar de wintersportgebieden en komen allemaal op zaterdag aan. Als je daarvoor kiest, dan kun je er zeker van zijn dat je achteraan in een lange file kunt aansluiten. Kies er daarom voor om een dag eerder of later te vertrekken, of ga rijden op een ongewoon tijdstip. Dat scheelt een hoop irritaties in het verkeer en je doet er een stuk sneller over.

auto in de sneeuw

#13. Gewoon bij een ander aan tafel gaan zitten

Ben je in het hoogseizoen op wintersport, dan kan het behoorlijk druk zijn in de restaurants. Als je tip 6 per ongelijk bent vergeten, dan zul je toch iets moeten eten als je niet wilt omvallen. In het restaurant is het hartstikke druk en er is geen tafeltje meer vrij. Hier en daar zijn wel wat lege stoelen waar jullie samen best zouden kunnen gaan zitten. Zet je schaamte opzij en vraag gewoon netjes of je aan mag schuiven. Wedden dat het mag!

#14. Op tijd stoppen

Ben jij een echt feestbeest en vind je het verschrikkelijk als je niet de beste plek hebt in de après-ski? Tja, dan zit er niks anders op dan op tijd naar beneden te skiën en direct de kroeg in te duiken voor de beste plek. Tip: je kunt natuurlijk ook afspreken dat jullie om de beurt deze taak op je nemen.


Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.