29 december 2016 door Thijs in 'Opmerkelijk''

5 vliegvelden in de Alpen waar het lastig landen is

Als passagier krijg je er gelukkig niet al te vaak wat van mee, maar er zijn van die vliegvelden in de Alpen waar het lastiger landen is. De vliegvelden worden omgeven door bergen, hebben te maken met afwijkende windrichtingen en extreme weerscondities. Voor veel van deze vliegvelden hebben piloten ook een extra stukje opleiding nodig. Een vliegveld kan ingedeeld worden in categorie A (geen bijzonderheden), B (kleine bijzonderheden) of C (grote bijzonderheden). In dit weblog 5 vliegvelden in de Alpen waar het lastig landen is en die zijn ingedeeld in categorie C.

#1. Innsbruck

De luchthaven van Innsbruck wordt aan alle kanten omgeven door bergen. Als je gelukt hebt land of vertrek je met goed weer, maar dit wil ook wel eens tegenzitten in Innsbruck. Vanaf de Brennerpas kan de föhn het dal inwaaien, waardoor op een lage hoogte de windrichting ineens van snelheid of richting kan veranderen. Turbulentie komt in deze omgeving daarom maar al te vaak voor en afhankelijk van de windrichting moet de piloot net voor de landing ook nog een bocht van 180 graden maken. Landen op Innsbruck is niet altijd een pretje, maar dan sta je wel snel op de pistes van de Stubaier Gletscher, Sölden of Mayrhofen!

#2. Chambéry

Het vliegveld van Chambéry is alleen in de wintermaanden geopend. Dan biedt het wintersporters een snelle toegang tot skigebieden als Les Trois Vallées, Val d'Isère en Paradiski. Het vliegveld ligt aan de zuidzijde van het Lac du Bourget met bergen aan de oost- en westkant. Aan deze lastige ligging heeft het vliegveld van Chambéry zij C-status te danken. Ook hier kan het weer en de wind snel veranderen en grote invloed hebben op de landing.

#3. Sion

Landen op dit kleine vliegveldje in het Zwitserse Wallis vereist afdalen in een dal met aan beide zijdes hoge bergen. De aanvliegroute is zeer technisch en binnen een korte tijd moeten er vele honderden meters gedaald worden. Eenmaal veilig geland bereik je binnen afzienbare tijd skigebieden als Verbier, Crans-Montana en Val d'Anniviers.

#4. Salzburg

Heb je voor een wintersport in Schladming, Obertauern of Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn gekozen, dan ligt de keuze voor vliegveld Salzburg voor de hand. Ook hier is het berglandschap ten zuiden van het vliegveld de boosdoener. Maar al te vaak ligt het vliegveld ook nog eens verscholen in de mist wat het landen nog lastiger gemaakt. Landen op Salzburg is niet altijd een pretje.

#5. Courchevel

Courchevel beschikt over de hoogst geasfalteerde landingsbaan van Europa (2010 meter). De baan is slechts 537 meter lang, waardoor er maar een beperkt aantal type vliegtuigen op kan landen. Bovendien moet je als piloot ook over een speciaal certificaat beschikken om hier te mogen landen. Voor de landing zet het vliegtuig een steile daling in, waarna de neus weer omhoog moet aangezien de landingsbaan naar boven loopt.

Heb jij wel eens een hachelijk moment meegemaakt tijdens een landing in de Alpen? Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen