Skip to navigation Skip to main content
Innsbruck
© Spalder Media Group

Innsbruck is de hoofdstad van Tirol en een perfecte bestemming voor een wintersport in combinatie met een stedentrip. De stad heeft zoveel moois te bieden, dat het zonde is om je alleen op de pistes te focussen. In de meer dan 800 jaar oude olympische stad kun je lekker winkelen, eten én stappen. En skiën? Dat kan je op de negen huisbergen van Innsbruck. Waar de stadsstoep eindigt, begint de skihelling. Het enige dat je hoeft te doen is je gympies verwisselen voor je skischoenen. In dit artikel de negen huisbergen van Innsbruck op een rij.

Bereikbaarheid Innsbruck

Groot voordeel van een wintersport in Innsbruck is de bereikbaarheid. De stad ligt op minder dan 900 km rijden vanaf Utrecht, is een van de treinhaltes van de ÖBB Nightjet die rechtstreeks van Amsterdam naar Tirol rijdt en beschikt over een eigen luchthaven. Nog even en dan dan vliegt Transavia weer dagelijks naar de sneeuw. De maatschappij maakt het ons zo gemakkelijk, dat het lijkt alsof de Alpen in ons eigen achtertuintje liggen. De vlucht naar de stad gaat snel en na de landing kun je al binnen een uur op de piste staan. Ideaal!

Skiën op de huisbergen van Innsbruck

De negen huisbergen van Innsbruck vallen onder Olympia Skiworld Innsbruck en de SKI plus CITY pass Stubai Innsbruck. Met dezelfde skipas kun je niet alleen skiën op de negen huisbergen van de stad, maar in wel 13 skigebieden in totaal. Hieronder vallen nog vier skigebieden. Verblijf je in Innsbruck, dan zijn de negen huisbergen allemaal eenvoudig te bereiken. Met de SKI plus CITY pass is gebruik van het ov gratis en kun je ook nog eens allerlei leuke uitstapjes maken. 

1. Nordkette

Deze huisberg van Innsbruck is dé plek voor freeriders. Als je de off-piste afdaling van de Innsbrucker Nordkette hebt gemaakt, kom je ergens mee thuis. Zodra er genoeg sneeuw is gevallen, zie je jonge snowboarders en skiërs zich naar de Nordkettenbahn haasten om deze afdaling te maken. De laatste dag van het seizoen is het op deze berg 'Fiegeln'-tijd. De sneeuw is zacht, de temperatuur hoog. Met ski's van hooguit een meter (vaak oude afgezaagde ski's) knallen ze de berg af. De piste is daarna geruïneerd, maar dat maakt niet uit, de zomer kan beginnen.

Huisberg Innsbruck Innsbrucker Nordkette

2. Patscherkofel

Tegenover de Nordkette ligt de Patscherkofel, ook een huisberg van Innsbruck. Hier vond in '64 en '76 de herenafdaling van de Olympische Winterspelen plaats. Vanuit het dal is deze berg makkelijk te bereiken met de Olympia Express. Vanaf het zonneplateau van Patsch op 1900 meter heb je een fantastisch uitzicht over het Inntal en Stubaital.

3. Rangger Köpfl

Skiberg Rangger Köpfl ligt op twaalf kilometer van Innsbruck en is vooral gevuld met families met kinderen. De berg heeft een verlichte rodelbaan. Voor skiërs die eens wat anders willen

4. Mutterer Alm

Mutterer Alm is een skigebied waar vooral gezinnen een dagje komen skiën. Vanuit de dorpen Mutters of Götzens gaan hier liften omhoog. Het gebied heeft twee skischolen. Mutters ligt 8 kilometer vanaf de stad en de gratis skibus brengt je erheen.

Skigebied Mutterer Alm

5. Glungezer

Midden in de natuur, op twaalf kilometer afstand van Innsbruck, ligt het skigebied Glungezer. Hier vind je een van de langste skiafdalingen van Tirol (15 km!), veertig kilometer loipen voor langlaufers en schitterende wandelpaden.

6. Axamer Lizum

Ook op deze berg vonden Olympische Winterspelen plaats. Axamer Lizum is erg geliefd om zijn off-piste mogelijkheden. De olympische trein brengt 12.000 mensen per uur bergopwaarts, dus wachttijden zijn er nauwelijks. Tip: lunch in Panoramarestaurant Hoadl Haus op 2340 meter. Dit restaurant heeft een van de grootste overdekte terrassen van de Alpen.

Axamer Lizum
© Spalder Media Group

7. Schlick 2000

Schlick 2000 staat voor hip. Hier, in het Stubaital, kun je niet alleen skiën en boarden, maar ook rodelen, langlaufen en paragliden. Schlick 2000 staat vooral bekend om zijn wedstrijdsnowpark, maar ook voor families met kinderen is het hier erg fijn.

8. Stubaier Gletscher

Dit grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk (3210 meter hoog) heeft heel wat prijzen op zijn naam staan. Het skiseizoen begint hier meestal al vanaf half september. De Stubaier Gletscher heeft ruim 60 km pistes, een funpark, wedstrijdparcours, ijsklimwand en langlaufloipen.

Stubaier Gletscher huisberg Innsbruck

9. Kühtai

Hoog, hoger, hoogst. Kühtai is het hoogstgelegen skidorp van Oostenrijk. Op de hoge pistes van deze reus kan vanaf begin december tot ver in het voorjaar geskied worden.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.