8 augustus 2016 door Joris in 'Nieuws''

Waldalmbahn: Rauris staat grote veranderingen te wachten

Om de toekomst van skigebied Rauris in het Salzburgerland te garanderen zijn er enkele grote projecten gepland. Als eerste wordt er deze zomer gewerkt aan de nieuwe Waldalmbahn. Een 10-persoons gondel vervangt de oude sleeplift aan de rechterkant van het skigebied. Hopelijk kan er volgende zomer een start gemaakt worden met het vernieuwen van de Kreuzbodenbahn. Beide nieuwe gondels worden los van elkaar gebouwd, maar kunnen later als 1 lift gaan fungeren. Ook een uitbreiding van het piste-aanbod, nieuwe kunstsneeuwinstallaties en aanleg van een andere lift staan op de planning.

10-persoonsgondel Waldalmbahn

De rode afdaling van de Waldalm is heerlijk om te skiën, maar die sleeplift die je er naartoe bracht was minder fijn. Volgend seizoen is dit verleden tijd. Dan stap je in een comfortabele 10-persoons gondel, die je bovendien nog eens een paar honderd meter hoger (op 1842 m) afzet dan de oude lift. Enkele extra pistekilometers zijn dus ook verzekerd! Om de afdaling het hele seizoen van goede sneeuw te kunnen voorzien, worden er extra sneeuwkanonnen geplaatst. Het water voor deze installaties komt vooralsnog uit het bassin bij de Kreuzboden, maar in de toekomst wordt er een nieuw kunstmatig meer aangelegd bij het bergstation.

Overzicht Project Waldalmbahn

Overzicht Project Waldalmbahn

Bevolking Rauris betaalt mee

De komst van de Waldalmbahn ging niet zonder slag of stoot. Om de lift van 9 miljoen euro te kunnen financieren heeft niet alleen de liftmaatschappij en regio Salzburg geïnvesteerd, maar ook de lokale bevolking, medewerkers, landeigenaren en de plaatselijke bank. De bouwstenen, stukken van de liftkabel en de stoelzitjes zijn symbolisch verkocht aan de mensen in Rauris. Iedereen in het authentieke plaatsje wil graag dat het skigebied goed blijft draaien, en met deze investering is een eerste stap gezet.

Overige liftprojecten in Rauris

Met de komst van alleen de Waldalmbahn is men er in Rauris nog niet. Als de financiering rond komt dan moet volgend jaar begonnen worden met de vervanging van de Kreuzbodenbahn. Een bergstation hoeft in ieder geval niet gebouwd worden, aangezien de nieuwe lift wordt aangesloten op de Waldalmbahn. Om de oversteek van de rechterzijde (Waldalmhut) naar de linkerzijde (Heimalm) van het skigebied te kunnen maken is een nieuwe stoeltjeslift in de planning.

Pistekaart Rauris met project Waldalmbahn

Pistekaart Rauris met project Waldalmbahn

Familievriendelijk skigebied

Skigebied Rauris in het Salzburgerland staat te boek als familievriendelijk en kenmerkt zich door rust. De meest wintersporters blijven plakken in Zell am See of kiezen ervoor om door te rijden naar Bad Hofgastein en Bad Gastein. In Rauris willen ze dit graag zo houden. Wachttijden komen hier, zeker na de aanleg van de nieuwe Waldalmbahn, vrijwel niet voor. Het pisteaanbod is met name geschikt voor niet al te veeleisende wintersporters. In totaal heeft Rauris de beschikking over iets meer dan 30 km aan pistes.

Wellicht ben je ook hierin geïnteresseerd:

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.