4 augustus 2016 door Thijs in 'Nieuws''

Saas-Fee gestart met aanleg nieuwe Spielbodenbahn

Iedereen die wel eens in Saas-Fee op vakantie is geweest kent de Spielbodenbahn. Sinds 1976 gingen de oranje vierpersoons bakjes in zomer en winter naar het ski- en wandelparadijs op een hoogte van 2448 meter. De lift is een begrip in Saas-Fee, maar nieuwbouw was onoverkomelijk. Inmiddels is begonnen met de bouw van een nieuwe 10-persoonsgondel die tijdens de start van wintersportseizoen 2016/2017 (22 december) in gebruik wordt genomen. Op twee plekken in Saas Fee kun je instappen en de lift gaat volledig gebruik maken van groene stroom. De kosten voor het project bedragen 21,2 miljoen Zwitserse Frank.

Opening skiseizoen 2016/2017

In juni is gestart met de demontage van de huidige Spielbodenbahn. Eerst was er nog sprake van dat de oude gondels een plekje in het dorp kregen, maar deze bleken toch niet in het authentieke dorpsbeeld van Saas-Fee te passen. Inmiddels is de bouw al een flink stuk gevorderd en wordt er gewerkt aan de aanleg van het dal-, tussen- en bergstation. Het plaatsen van de pilaren staat gepland voor september, waarna in de volgende maanden met de afbouw en de lifttechniek kan worden begonnen. De tijdsdruk is enorm en of de planning daadwerkelijk gehaald kan worden hangt af van de weerscondities. Alles wordt in het werk gesteld om de lift op 22 december 2016 te laten draaien.

Overzicht van de nieuwe Spielbodenbahn

Overzicht van de nieuwe Spielbodenbahn

10-persoons gondels met WiFi

De nieuwe lift zal de duur van de rit naar Bergstation Spielboden halveren, zodat je snel de aansluiting kunt maken op de Länglfuh (2870 meter) aan de rand van de gletsjer. Ruime 10-persoons gondels minimaliseren de wachttijden en onderweg kun je gebruik maken van gratis WiFi. Vanaf dalstation Kalbermatten gaat de lift via de eerste sector naar middenstation Bifig net boven het dorp. Vervolgens sta je in iets meer dan 6 minuten op de Spielboden. In de toekomst wordt de lift wellicht uitgebreid naar de Länglfuh en naar een lager gelegen gedeelte van Saas-Fee. De Spielbodenbahn zal volledig gebruik gaan maken van groene stroom die is opgewekt in de omgeving.

Feiten & Cijfers van de Spielbodenbahn

Bergstation: Spielboden Lengte: 2396 m
Hoogte bergstation: 2448 m Hoogteverschil: 654 m
Snelheid: 6 m/s Duur: 8 min 33 s
Gondelcapaciteit: 10 personen Capaciteit: 1400 pers./uur
Aantal cabines: 39 Plaats Saas-Fee

Oude Spielbodenbahn

De oude Spielbodenbahn was hard aan vervanging toe...

Informatie over skigebied Saas Fee

Saas-Fee beschikt over een van de meest sneeuwzekere skigebieden van de Alpen. Zelfs in de zomer is skiën hier mogelijk! Vanuit het dorp kun je naar de pistes van de Plattjen (2570 m), Felskinn (3000 m) en Spielboden (2448 m). Mochten de sneeuwcondities te wensen overlaten dan reiken de pistes van de Mittelallalin Gletsjer tot een hoogte van maar liefst 3600 meter. Ieder type skiër kan zich vermaken in het skigebied van Saas Fee. Voor beginners zijn er oefenhellingen direct bij het dorp, ervaren wintersporter kunnen zich uitleven op uitdagende pistes met veel hoogteverschil. Dankzij de sneeuwzekerheid, het veelzijdige piste aanbod en het indrukwekkende landschap is Saas Fee een skigebied van wereldformaat.

Wellicht ben je ook hierin geïnteresseerd:

Saas Fee, 1800 meter

Saas Fee, 1800 meter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen