Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: optimale controle over je ski's

6577 - Skitechniek: optimale controle over je ski's (1)

Door: Tjeerd Terpstra. "Wie is er nou de baas tijdens het skiën? De berg of jij?" Dat is een mooie vraag. Kinderen zullen antwoorden dat de voeten de baas zijn, terwijl volwassenen de buitenski (dalski) meestal noemen. Maar het antwoord is gelijk: jijzelf dus! Vanaf het eerste begin leren we skiën vanuit de voeten. De ski's optillen, verplaatsen, glijden, remmen en draaien. In je eerste les is dit allemaal gebaseerd op het gebruik van je voeten. Wil je parallel skiën, dan moeten de ski's naast elkaar en dat doe je: vanuit je voeten!

Speel met de druk onder je voeten

Stapjes zetten, ski's laten glijden, indraaien en uitsturen. Het gaat om het spelen met de druk onder je voeten. Sta je niet goed op je voeten, dan verlies je je balans en dus ook de macht over je ski's. Die macht zorgt ervoor dat je minder moeite, kracht en energie nodig hebt om mooie bochten te maken. De hele vakantie lang!

Druk op je buitenski

Ik heb al eens geschreven over de externe krachten, zoals zwaartekracht en centrifugaal kracht die spelen bij het skiën. Tegendruk ten op zichte van die krachten bereik je het beste met je buitenski. Hele volksstammen kennen deze ski ook wel als de dalski. De druk ontstaat eigenlijk vanzelf en als je 'machtig' skiet, kun je met die druk het spel met de elementen winnen en soepel de berg afgaan. Mocht je teveel tegen willen werken door naar de berg gaan hangen, of je handen langs het lichaam laten bungelen, dan kom je op je binnenski te staan en ‘loopt’ de buitenski weg. Je lichaamszwaartepunt en het steunvlak hebben dan te weinig afstand en je zult gebruik moeten maken van je spierkrachten om te blijven skiën.

Houd de druk op je buitenski/dalski in plaats van op de binnenski

Optimale samenwerking

Echt 'machtig' ben je pas als je de druk op de buitenski hebt met daarbij een sterke positie in benen en bovenlichaam. Handen zijn voor je, zodat er een buffer in je balans ontstaat. Dus: druk op de buitenski is de baas, bewegen vanuit je voeten is de directeur en lichaamsspanning is de chef. Ze zullen moeten samenwerken om tot een goed en machtig resultaat te komen.

Wil jij te weten komen hoe de verhoudingen precies liggen en jouw vaardigheid en plezier bij het skiën naar een hoger plan brengen? Check dan de reizen van skitraining.nl.

Meer artikelen over skitechniek:
Off-piste skiën: zo ski je optimaal in de poedersneeuw
Vloeiend en ritmisch bewegen op de ski's
Tips om beter te carven
Van ploeg naar parallel
hoog-laag beweging: niet meer achterop hangen
Hangen in de bocht
Ploegen door de papsneeuw

Volgend skiseizoen weer aan je techniek werken? Plan je volgende wintersport >>

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.