Skip to navigation Skip to main content

Silvretta Montafon: fijn!

De liftman begroet me vriendelijk en pakt m’n ski’s aan bij de gondel. Gedurende de dag volgen er nog vele “Grüß Gott’s“ van zijn colllega’s. Ook in het hotel werden we al zo hartelijk ontvangen. Na 2 dagen weet ik het zeker: de gastvriendelijkheid van de mensen in het Montafon is gemeend en voelt als een warme deken. En het skigebied? Dat is ook dik in orde! Montafon: 5 tips voor je wintersport (video) >

Montafon: geliefd bij velen

Montafon heeft al jaren een klik met Nederlanders. Landgenoten komen hier in grote getale, maar toch is de bestemming voor velen nog redelijk onbekend. We bezoeken het Montafon twee dagen tijdens de Snowplaza Ski Safari. Ik was al eens in Gargellen, een knus dorpje met klein skigebied aan het einde van het dal geweest (en vond het daar super!). Nu gaan we het grootste gebied van het dal testen: Silvretta Montafon. We logeren in Tschagguns. Een dorp dat – net als de meeste dorpen in het Montafon – niet meteen indruk maakt qua uitstraling of sfeer. Ik mis een beetje de gezelligheid van een “echt” wintersportdorp. Maar zoals eerder genoemd, maakt de vriendelijkheid en oprecht gastvrije bevolking dit gemis helemaal goed.

Ontdek de 5 skigebieden van het Montafon/Vorarlberg >

De vele hutten langs de dalafdaling naar Schruns vind ik wel erg sfeervol

De nieuwe Panoramabahn

En dan het skigebied Silvretta Montafon. De eerste dag verkennen we een Hochjoch/Grasjoch. We hebben weinig zicht, dus de pistes onder de gondel door het bos zijn een uitkomst. De blauwe en rode pistes zijn heerlijk breed. Daarna gaan we verder naar boven. Helaas zien we door de mist weinig, behalve in de langste skitunnel van de wereld, daar hebben we even “goed” licht. We stappen in de nieuwe Panoramabahn en stellen ons voor hoe mooi deze lift over de graat van de berg loop. Ja, het uitzicht zal hier op zonnige dagen echt prachtig zijn. Richting Grassjoch lopen eveneens mooie brede glooiende afdalingen. De ‘overtocht’ naar het Nova gedeelte van het Silvretta Montafon, dat 20 minuten duurt, bewaren we voor de volgende dag.

De afdalingen door het bos zijn een uitkomst op dagen met weinig zicht

Geheimtip voor freeriders

Aan het eind van de middag trekken de wolken op en genieten we nog snel van een paar skiroutes. Naast skiroutes is hier voor off-pisteliefhebbers en toerskiërs genoeg te beleven. En een groot voordeel: het gebied is nog niet overspoeld door freeriders, dus genoeg mogelijkheden! Ook zijn er diverse faciliteiten als een freeridecenter, checkpoints en worden er dagtochten georganiseerde voor alle niveaus. Op dit moment zie je vooral nog veel families in het Silvretta Montafon en dat is goed te begrijpen. Bij het bergstation van de Hochjoch- en Zamanggondel ligt een mooi kinderland en de pistes in dit gedeelte van het skigebied zijn heerlijk voor families. De dalafdaling terug naar Schruns is lang en af en toe behoorlijk rood, dus niet geschikt voor minder geoefende wintersporters. Zij kunnen beter terug naar het dal met een van de gondels.

Als de wolken optrekken is de skiroute goed te zien

Après-ski en berghutten

De volgende dag is het tijd voor andere gedeelte van Silvretta Montafon: Nova. Dit skigebied is duidelijk groter en uitdagender. Ook nu hebben we weer de pech van weinig zicht, dus de vergezichten kan ik wederom niet beschrijven. De lange dalafdaling loopt door het bos en is blauw, voor de beginners al vrij snel goed te doen. We nemen een kijkje bij diverse pisterestaurants en er is voldoende keuze. Onze favoriet is de Nova Stoba. Vooral het bedieningsgedeelte is erg gezellig. Het is opgedeeld in meerdere kleine knusse stubes en het eten – wij hebben de Kaiserschmarrn getest – was er uitstekend. Qua après-ski is het aanbod wat beperkter, maar er zijn enkele (paraplu)bars bij de diverse dalstations. Ook bij de Brunellawirt in het skigebied kan het dak er nog wel eens af gaan.

Allround skigebied met vriendelijke prijzen

Silvretta Montafon is een afwisselend skigebied met een prima pistenaanbod. Er zijn nog wel enkele langzame stoeltjesliften in het gebied, en ook de verbinding tussen beide gebieden kost wat tijd. Het is een mooi allround skigebied voor sportieve skiërs, families en freeriders, waar je bovendien nog niet de hoofdprijs betaald. Ik ga nog wel een keer terug met mooi weer!

5 dingen die je echt moet doen in het Montafon >

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.