Skip to navigation Skip to main content

Montafon/Vorarlberg: toerskiën en (sneeuwschoen)wandelen

© Montafon Tourismus GmbH – Daniel Zangerl

In vorige blogs schreef ik al over de 5 skigebieden en de 5 dingen die je absoluut moet doen als je in het Montafon in Vorarlberg bent. Montafon ligt in het westen van Oostenijk en is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland. Montafon biedt samen met het Brandnertal 292 km aan pistes en skiroutes, die met één skipas toegankelijk zijn. Wil je nu eens wat anders doen dan 'gewoon' skiën of snowboarden op de pistes, dan zijn er ook volop mogelijkheden. Wat dacht je van een dagje toerskiën naar Zwitserland of een tocht op sneeuwschoenen?

Toerskiën in het Montafon

Toerskiën wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Meer en meer wintersporters vinden het een uitdaging om zelf een berg te beklimmen met behulp van speciale ski's en vellen. Onderweg geniet je van de rust en de natuur, terwijl je langzaam omhoog klimt. Eenmaal boven is het dubbel genieten. Na een kopje thee en het verwijderen van de vellen is het tijd voor de welverdiende afdaling. In het Montafon/Vorarlberg zijn meerdere tochten, zowel voor beginners als ervaren toerskiërs. Ook is het mogelijk om met een gids op pad te gaan. Heel verstandig als je zelf nog onvoldoende kennis en ervaring hebt in zowel het toerskiën als lawinekunde. Ski je liever op de piste, dan biedt skigebied Silvretta Montafon de meeste mogelijkheden.

Silvretta Montafon: fijn! (reisverslag) >

© Montafon Tourismus GmbH – Stefan Kothner

Toerskitochten voor beginners en experts

Op de website van het Montafon kun je diverse toerskitochten bekijken. Voor beginners is de toer naar de Lindauer Hütte een aanrader. De klim duurt zo'n 2,5 uur, waarbij je tot een hoogte van 1755 meter komt. In totaal overbrug je 729 hoogtemeters en de tocht is 5,9 km lang. Wil je graag wat meer uitdaging, dan is de Madrisa Rundtour een onvergetelijke tocht. Je vertrekt vanuit het dalstation in Gargellen, legt vervolgens bijna 46 km af en overbrugt zo'n 300 hoogtemeters. De tocht leidt door Zwitserland en in Klosters neem je een stukje de trein. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van Vorarlberg is de Piz Buin. Deze 3312 meter hoge berg is ook te beklimmen met toerski's, maar hiervoor heb je een ijzersterke conditie en veel ervaring nodig. De tocht is zo'n 23 km lang, je overbrugt bijna 1300 hoogtemeters en hij duurt - jawel - 20(!) uur.

© Montafon Tourismus GmbH – Patrick Säly

Winterwandelen in het Montafon/Vorarlberg

Ook winterwandelen wordt steeds populairder. Veel mensen willen graag een dagje wat anders doen, of staan misschien helemaal niet meer op de ski's. Dan is een wandeling door het besneeuwde landschap heerlijk. In het Montafon/Vorarlberg zijn diverse routes die speciaal in de winter zijn geruimd. Stevige bergschoenen zijn hier wel aan te raden. Een heerlijke ontspannen wandeling is de Illweg in Tschagguns. De wandeling is 5,9 km lang en overbrugt nauwelijks hoogtemeters. Wil je een pittigere tocht, dan is de wandeling van Bartholomäberg naar Rellseck een goede tip. De tocht is 8,2 km lang en overbrugt zo'n 400 hoogtemeters. Tijdens de 3,5 uur durende wandeling kom je langs meerdere plekken waar je even pauze kunt houden en iets kunt eten of drinken.

© Montafon Tourismus GmbH – Daniel Zangerl

Sneeuwschoenwandelen

Wandelen door de ongerepte sneeuw kan op speciale sneeuwschoenen. Door de enorme 'rackets' onder je voeten zak je niet diep weg in de sneeuw en beleef je de natuur op z'n best. In het Montafon/Vorarlberg kun je dagelijks mee met georganiseerde wandeltochten op sneeuwschoenen. Ook kun je de sneeuwschoenen huren en zelf op pad gaan. Houd echter altijd rekening met de dieren en eventueel lawinegevaar. Een niet al te moeilijke tocht is Bartholomäberg - Fernblick. Je overbrugt hier zo'n 400 hoogtemeters en de wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Je loopt hier als het ware op een zonnig balkon.

Montafon: 5 tips voor je wintersport (video) >

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.