Skip to navigation Skip to main content

Snelheid op de piste: veel wintersporters onderschatten zichzelf

Skiën Sölden

Skiën op hoge snelheid, dat is waar het bij een groot aantal wintersporters om draait. Zo was ik laatst zelf op wintersport en iemand in mijn gezelschap vond het nodig om alleen maar 'vol gas' van de piste af te knallen. Zelfs op overvolle pistes. Waarschuwen had geen zin, met nare valpartijen tot gevolg. Gelukkig zonder een bezoek aan het ziekenhuis, maar het had heel anders af kunnen lopen... Uit diverse onderzoeken blijkt dat de meeste ski-ongelukken eenzijdig zijn en te wijden aan overdreven snelheden, een gebrek aan conditie, vermoeidheid, overmoed en te weinig aandacht op de piste. Hoog tijd om het onderdeel snelheid eens onder de loep te nemen!

Snel, sneller, snelst...

Beheerst bochtjes draaien en op techniek skiën is iets waar niet elke wintersporter vrolijk van wordt. Snelheid, dat is waar het bij een grote groep om draait. Het liefst met een speciale app erbij om elke afdaling te tracken, met als doel elke keer het persoonlijke record te verbreken. Keihard naar beneden suizen, vaak zonder te kijken wat er verder op de piste gebeurt. Hoe leuk zo'n afdaling ook is, de risico's zijn enorm groot. Elk seizoen belanden er weer veel snelheidsduivels in het ziekenhuis.

Snelheid op de piste maken tijdens het skiën

Een aantal snelheidsfeiten op een rijtje

Skiërs en snowboarders halen op sommige pistes snelheden van meer dan 80 km per uur. En nee, dan hebben we het niet over wedstrijdskiërs, maar amateurs die slechts een week per jaar op wintersport gaan. Op die pistes zijn zij niet alleen, maar met andere wintersporters. Om je een idee te geven over de impact van een botsing met een persoon, boom of liftpaal bij deze snelheid: die staat gelijk aan een val van de 8e verdieping. Kun je nagaan wat er allemaal kan gebeuren en hoe ernstig de verwondingen kunnen zijn! Nu halen professionele skiërs vaak een nog veel hogere snelheid, maar vergeet niet dat de meeste wedstrijdskiërs alleen op de piste aanwezig zijn. Uitschieters zien we bij het speedskiën, maar ook hier geldt dat er dan maar één persoon per keer afdaalt. Het wereldrecord speedskiën met een snelheid van 254,958 km per uur, is sinds 2016 in handen van de Italiaan Ivan Origone.

Project om mensen bewust te maken van eigen snelheid

Om mensen bewust te maken van hun eigen snelheid op ski's, heeft monoskiër Xavier Cousseau de Xspeed Ski Tour in het leven geroepen. De 10-voudig wereldrecordhouder monospeedskiing wil wintersporters met dit speciale project bewust maken van de risico's van te hard skiën en het niet dragen van een helm. Xavier zet daarom regelmatig teststations neer in diverse Franse skigebieden. Bij de teststations van de Xspeed Ski Tour kunnen wintersporters op een gecontroleerde manier hun snelheid laten meten. Wat blijkt: de meeste skiërs en snowboarders hebben geen idee van hoe hard ze eigenlijk gaan.

Een 7-jarige deelnemer bijvoorbeeld, raasde in L'Alpe d'Huez met een snelheid van 64 km per uur van de testpiste af, zonder het gevoel te hebben dat hij zo hard ging. Hetzelfde gold voor zijn moeder. Zij raasde met een snelheid van 89 km per uur naar beneden, maar schatte haar eigen snelheid op 'slechts' 65 km per uur. Over de risico's werd niet nagedacht, tot Xavier de vergelijking maakte met een auto-ongeluk bij een dergelijke snelheid. De meeste auto's zijn na een botsing van 50 km per uur vaak al total loss. Kun je nagaan hoe kwetsbaar een wintersporter is! Om je een idee te geven, hieronder een video van een crashtest met een auto op 80 km per uur.

Veel wintersporters onderschatten eigen snelheid

De meeste deelnemers van de Xspeed Ski Tour onderschatten hun eigen snelheid. Ze hebben bijna allemaal het gevoel dat ze veel langzamer skiën dan wat de teller daadwerkelijk aangeeft. Dat is volgens Xavier niet raar. De meeste skiërs en snowboarders gaan gemiddeld zo'n 15 tot 20 km per uur harder dan ze zelf denken. Dit komt onder andere omdat ski's tegenwoordig goed gewaxt zijn en de pistes perfect geprepareerd. Hierdoor neem je je werkelijke snelheid niet meer echt waar. Het is dan ook een goed experiment om weer even bewust te worden van je eigen kunnen en de gevaren van te hard skiën. De Xspeed SKi Tour is elk seizoen in zo'n 50 Franse skigebieden aanwezig en deelnemen is helemaal gratis. Hier kun je bekijken wanneer je waar terecht kunt ›

Tips om je eigen snelheid te controleren

Het is ontzettend belangrijk dat je tijdens het skiën controle houdt over je ski's. Voorkom dus dat je te hard gaat en de controle verliest. Maar hoe kun je je eigen snelheid controleren tijdens het skiën? Jasper legt het je in onderstaande video uit.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.